Staden där alla människor trivs och verksamheter kan utvecklas.

What is the city but the people? Redan på 1500-talet visste Shakespeare att det är människorna som gör staden, inte tvärtom. Men vilken stad är det människor vill ha?

Så här tänker vi om stadsutveckling.

Att planera och bygga städer som påverkar människors sociala liv och vardag så positivt som möjligt är en utmaning. Men en rolig sådan, tycker vi och antar den med stort engagemang.  Som fastighetsägare har vi alltid möjlighet att bygga om och bygga nya hus. Men det räcker såklart inte. Den goda staden innehåller så många fler perspektiv än bara husen. Det handlar om livet mellan husen, om trygghet och hållbarhet. Och kanske viktigast av allt: människorna.

Den perfekta mixen

En gång i tiden var visionen att vi skulle bo på ett ställe och jobba på ett annat och aldrig  skulle de två mötas. I dag ser bilden tack och lov annorlunda ut. För att skapa levande miljöer så behöver vi blanda. Vi behöver alla slags människor och alla slags funktioner. Det är mixen av kontor, bostäder, kultur och handel som skapar en dynamisk och levande stad.

Både stort och smått

För att skapa den perfekta mixen krävs många olika byggstenar. Stora som små. Hållbara hus som erbjuder attraktiva kontor, butiker, restauranger och mötesplatser. Men också konst, cykelparkeringar, laddplatser, streetfoodparker, belysning med mera. Listan kan göras lång och vi söker ständigt nya vägar till den perfekta mixen. Här kan du se några olika exempel på hur vi jobbar för den goda staden.

Genom att skapa trygga och attraktiva möjligheter i staden får vi människorna att vilja vara där. 2015 öppnade vi upp Hötorgsterrassen i Stockholm city. En plats som varit stängd i många år. Nu lever terrassen med allt från morgonyoga, crossfit, föreläsningar, konstutställningar, stadsodling för barn, nattmarknader, konserter. Här vill människor vara.

Stängda bottenvåningar, kontor där platsen dör efter klockan fem, barriärer som hindrar att vi ser eller syns på långt håll. Det är några exempel på vad som skapar en otrygg plats och en otrygg stad. När vi bygger måste vi bygga in olikheter. Blanda kontor, service, handel och bostäder, hitta verksamheter som är öppna andra eller alla timmar på dygnet. Helt enkelt skapa en jämlik stad som är trygg och till för alla. Vi behöver också jobba tillsammans med andra. Sommar på Sergels torg är ett exempel. Purple flag certifiering ett annat.

När vi får chansen vänder vi gärna upp och ner på saker och ting. Därför tog vi några av våra tråkigaste miljöer, garageportar, och förvandlade dem till ett fantastiskt spännande konstprojekt med över 70 kvinnliga konstnärer. #ArtMadeThis – ett samarbete mellan Vasakronan och kreatören Ali Davoodi. Läs mer här. Genom att tänka annorlunda kan vi utveckla staden i många perspektiv och skapa attraktiva miljöer.

Vi påverkar i första hand de människor som arbetar med oss – våra anställda, våra leverantörer, våra hyresgäster – men även de människor som vistas i och runt våra fastigheter. Vi vill även bidra aktivt i aktuella frågor och utmaningar i samhället som ligger utanför vår direkta påverkan. Det kan ske genom eget arbete eller genom att samarbeta med andra organisationer. Med samarbetsprojektet Älskade stad minskar transporterna inne i stadskärnorna. Det är bra både för miljön och stadslivet.

Hållbarhet har många perspektiv. Socialt, ekonomiskt och miljömässigt. Det har vi med oss i allt vi gör.  När det gäller det miljömässiga ansvaret jobbar vi intensivt för att minska byggavfallet. bland annat genom återbruk. I Sergelhuset har 40 ton byggmaterial återbrukats i andra byggnader. Vi satsar på alternativa energikällor som solcellsanläggningar och geoenergi. För en helhetsbild av vårt hållbarhetsarbete så läs vidare här

Vasakronan är Sveriges största fastighetsbolag. Med det följer både ansvar och möjligheter. Vi tänker, att om man är stor måste man också vara snäll. Därför jobbar vi gärna tillsammans med andra för att hitta nya sätt för staden att växa tillsammans med de människor som ska bo, jobba och umgås där. Vi gillar samarbeten och tror att vi kommer längst tillsammans.

64
Vid årsskiftet 2019/20 hade vi 64 solcellsanläggningar i drift, det innebär att nära var tredje byggnad vi äger har solceller. 2020 anlägger vi en solcellspark i Uppsala. Den årliga produktionen är beräknad till cirka 4.8 GWh.
40
Vi arbetar för att minska byggavfallet, bland annat genom återbruk. I Sergelhuset har 40 ton byggmaterial gått till återbruk i andra byggnader och dessutom behålls merparten av den gamla betongstommen.
0
Målet är att inga arbetsplatsolyckor ska inträffa på våra byggarbetsplatser. Vi deltar därför aktivt i Håll Nollan, ett branschinitiativ för säkra byggarbetsplatser.

Ett urval av våra större projekt

Nyfiken på hur vi utvecklar städer?

Hör av dig till Jan-Erik. Han talar gärna om stadsutveckling med dig.

Jan-Erik Hellman
Chef fastighetsutveckling i Stockholm & Uppsala Jan-Erik Hellman 076-844 19 20 · 08-566 205 30 jan-erik.hellman@vasakronan.se