Vår vision är den goda staden där alla människor trivs och verksamheter utvecklas

1. Allt handlar om människor

What is the city but the people? Redan på 1500-talet visste Shakespeare att det är människorna som gör staden, inte tvärtom. Men vilken stad är det människor vill ha? På 60-talet när Klarakvarteren revs och den ”nya” city växte fram så byggde man för bilen. Människorna flyttades ner under jord. I dag skulle en sådan stadsplanering vara otänkbar.

Stängda bottenvåningar, kontor där platsen dör efter klockan fem, barriärer som hindrar att vi ser eller syns på långt håll. Det är några exempel på vad som skapar en otrygg plats och en otrygg stad. När vi bygger måste vi bygga in olikheter. Blanda kontor och bostäder, hitta verksamheter som är öppna andra eller alla timmar på dygnet. Helt enkelt skapa en jämlik stad som är trygg och till för alla.

Stadsutveckling kan riva barriärer. Om vi skapar mänskliga platser som är tillgängliga, trygga och attraktiva så kommer folk att vilja använda dem. På Hötorgsterrassen har vi haft allt från morgonyoga, crossfit, föreläsningar, konstutställningar, stadsodling för barn, nattmarknader, konserter. Och det enda vi gör är att fixa till en skön omgivning. Och lyfta upp lite foodtrucks förstås.

3. Ansvar och respekt

Vasakronan är Sveriges största fastighetsbolag. Med det följer ansvar och möjligheter. Möjlighet att hitta nya sätt för staden att växa tillsammans med de människor som ska bo, jobba och umgås där. Ansvar att driva på och vara aktiv i den utvecklingen.

Vi påverkar i första hand de människor som arbetar med oss – våra anställda, våra leverantörer, våra hyresgäster – men även de människor som vistas runt våra fastigheter. Vi vill även bidra aktivt i aktuella frågor och utmaningar i samhället som ligger utanför vår direkta påverkan. Det kan ske genom eget arbete eller genom att samarbeta med andra organisationer.

Alla våra avtal är gröna avtal. Från och med 2017 skriver vi enbart gröna avtal med våra hyresgäster. Det innebär bland annat att ett krav på att kunderna använder förnybar energi. Dessutom miljöcertifierar vi våra fastigheter, sänker våra utsläpp, startar akvifärer, och ökar andelen egenproducerad energi bland annat genom solcellsanläggningar på våra fastigheter. Allt om detta hittar ni i vår årsredovisning.

Att hitta den perfekta mixen för den moderna staden

En gång i tiden var visionen att vi skulle bo på ett ställe och jobba på ett annat och aldrig mötas de två. I dag ser bilden tack och lov annorlunda ut. För att skapa levande miljöer så behöver vi blanda. Vi behöver alla slags människor och alla slags funktioner. Det är mixen av kontor, bostäder, kultur och handel som skapar en dynamisk och levande stad. Och där kan vi bidra. För i de husen vi äger försöker vi tänka på alla människor, inte bara de på insidan utan även de på utsidan.

55
Vid årsskiftet 2018/19 hade vi 55 solcellsanläggningar i drift, det innebär att mer än var fjärde byggnad vi äger har solceller. Sedan 2008 har vi halverat vår energianvändning.
40
Vi arbetar för att minska byggavfallet, bland annat genom återbruk. I Sergelhuset har 40 ton byggmaterial gått till återbruk i andra byggnader och dessutom behålls merparten av den gamla betongstommen.
0
Målet är att inga arbetsplatsolyckor ska inträffa på våra byggarbetsplatser. Vi deltar därför aktivt i Håll Nollan, ett branschinitiativ för säkra byggarbetsplatser.

Några av Våra pågående projekt

Nyfiken på hur vi utvecklar städer?

Hör av dig till Anna Nyberg om du har frågor.

Anna Nyberg
Chef fastighetsutveckling i Stockholm Anna Nyberg 070-968 16 08 · 08-566 206 08 anna.nyberg@vasakronan.se