Sergelgatan

Sergelgatan löper från Hötorget till Sergels torg och var Sveriges första riktiga gågata – bilfri och butikstät redan från början. Den invigdes 1959 med kungen på plats. Nu genomgår Sergelgatan en fullständig ansiktslyftning.
PÅGÅENDE

Vision

Visionen för Sergelgatan är att skapa en ny gatuplansupplevelse med uppgraderade lokaler anpassade för en mix av upplevelsekoncept, mat, möten och shopping samt helt nya kontorslokaler. Sergelgatan är Sveriges första gångstråk som efter många år tappat något av sin forna glans. Med detta ombyggnadsprojekt vill vi ta Sergelgatan till nästa nivå och skapa en attraktiv handel.

Vår vision är Stockholms intressantaste plats med attraktiv shopping och intressanta upplevelser. Den tidigare, något svårorienterade, butiksstrukturen med invändiga förbindelsegångar byggs om och nya gatuplanslokaler med entréer ut mot Sergelgatan skapas. För att kunna göra hela Sergelgatan till ett attraktivt stråk arbetar vi tillsammans med Stockholms stad och andra fastighetsägare.

Läs mer om Hötorgshus 2

Snabbfakta

  • Fastighet – Beridarebanan 4, 77 och 11
  • Kommun – Stockholm
  • Byggstart – 2019
  • Inflytt/Klart – 2022 Q4
  • Lokalytor – Kontor 5 800 kvm. Handel, restaurang och gym 10 000 kvm
  • Totalt BTA 44 200 kvm inklusive terrassen
  • Miljöcertifiering – Leed Guld/Platinum. Fastigheten är idag certifierad med Guld men förhoppningen är att kunna bli certifierade som Platinum. Utredning pågår nu. Läs mer om miljöcertifiering
  • Arkitektkontor – Wester + Elsner
  • Entreprenad – Delad entreprenad

Vi väcker liv i Sergelgatan

Vanligtvis passerar 250 000 människor per vecka Sergelgatan och i Hötorgshusen arbetar tusentals människor. Det är för alla dem som vi tar Sergelgatan till nästa nivå. Konkret innebär det en ny gatuplansupplevelse med uppgraderade lokaler anpassade för en mix av upplevelsekoncept, mat, möten och shopping samt helt nya kontorslokaler.

Om projektet

Utvecklingen av Sergelgatan görs om inom befintlig detaljplan och i enlighet med en framtagen stråkstrategi med visionen att skapa folkliv alla tider på dygnet. Vi renoverar och bygger om gatuplanet och underliggande plan kopplade till Hötorgshus 1,2,3 och 4. Projektet omfattar bland annat nyrenoverade butiks- och restauranglokaler samt lokaler för kommersiell kultur. Dessutom satsar vi på ny fastighetsteknik, renovering av garagen, nya fasader, inglasning av Hötorgsgången mellan hus 1 och 2, nya kontorsentréer, cykel- och omklädningsrum samt renovering av terrassen. Vi ställer även om butikslokaler på plan 2 till kontor samt en konferensanläggning.

Projektgenomförandet sker med sittande hyresgäster i höghusen. Stor omsorg läggs därför på att säkerställa en så friktionsfri arbetsmiljö för dem under projekttiden samt att underlätta för smidiga flöden längs med Sergelgatan för de tusentals människor som dagligen rör sig här. Löpande dialog med hyresgästerna samt kringliggande fastighetsägare är en viktig framgångsfaktor i projektet,

Se aktuell bygginformation här

Hållbarhet

Investeringar i ett omfattande geoeneriglager, värmeåtervinning, CO2-kyla samt nya fasader med ett lågt U-värde. Detta har sänkt husens energiförbrukning till låga 50 kWh/m2, år. Glas och aluminium från Hötorgshus 2 har återvunnits med målet att skapa konst och möblemang i och kring fastigheten.

Mitt i Stockholms hjärta

Sergelgatan, som binder samman Sergels torg och Hötorget utgör en av grundbultarna för shopping och upplevelser i city. I bästa kommunikationsläge och med spännande grannar som Kulturhuset och Stockholms stadsteater, Stockholms största shoppingutbud och en levande, vibrerande krogscen finns allt du kan tänkas behöva.

Vill du veta mer om Sergelgatan?
Hör av dig till Susan. 

Fastighetsutvecklare Susan Strömbäck 073-920 10 49 · 08-782 04 02 susan.stromback@vasakronan.se