Vi återskapar Sergelgatans forna glans

Sergelgatan löper från Hötorget till Sergels torg och var Sveriges första riktiga gågata – bilfri och butikstät redan från början. Den invigdes 1959 med kungen på plats. Nu genomgår Sergelgatan en fullständig ansiktslyftning för att återupprätta den forna glansen.

Stockholms mest intressanta plats

På Sergelgatan passerar 250 000 människor per vecka (2018) och i Hötorgshusen arbetar tusentals människor. Det är för alla dem som vi tar Sergelgatan till nästa nivå. Konkret innebär det en ny gatuplansupplevelse med uppgraderade lokaler anpassade för en mix av upplevelsekoncept, mat, möten och shopping samt helt nya kontorslokaler. Etapp 1 är klar.
Läs mer om vad som händer på Sergelgatan just nu

En ny gatuplansupplevelse

Sergelgatan invigdes 1959 och var under många år en butikstät och välbesökt shoppinggata med butiker i två plan. Den tidigare, något svårorienterade, butiksstrukturen med invändiga förbindelsegångar byggs om och nya gatuplanslokaler med entréer ut mot Sergelgatan skapas. Andelen restauranglokaler blir fler samt lokaler anpassas för olika upplevelsekoncept. Samtliga fasader byts ut till tidstypiska men moderna fasader.

Nya kontor och bättre kontorsentréer

De före detta butikslokalerna på våning 2 i Hötorgshusen byggs om till kontorslokaler med panoramafönster mot Sergelgatan. Två nya inglasade entrétorg, mellan hus 1/2, och hus 3/4,  med entré via Sveavägen och Sergelgatan ger företagen nya möjligheter att välkomna sina besökare. Hötorgshus 2 totalrenoveras och erbjuder 22 våningar moderna kontor, inflyttningsklara 2023. Målsättningen är miljöcertifiering LEED Platinum.

Läs mer om Hötorgshus 2

Med respekt för platsens själ

Utvecklingsarbetet görs inom befintlig detaljplan. Hötorgsskraporna bär på karaktärsdrag för den modernistiska arkitekturen och tydliga kontraster i volymer och färgsättning. Det vill vi behålla samtidigt som vi gör stora förbättringar för husens kontorsentréer, butikslösningar och butiksfronter.

Sergelgatan är en del av Sergelstan. Ett av flera kvarter kring Sergels torg  som är under utveckling.

Utvecklingen i korthet

  • Sergelgatan utvecklas inom befintlig detaljplan med  nya butikslösningar och butiksfronter som låter handeln effektiviseras och ta för sig.
  • En större restaurang tar plats i hörnet av Hötorget, granne med Konserthuset.
  • Två nya entrétorg skapas till Hötorgshusen. Här hittas caféer och annan service i direkt anslutning till kontorsentréerna.
  • Utrymmet mellan Hötorgshus 1 och 2 glasas in och bildar ett av två entrétorg. Tunnelbaneuppgången behålls.
  • Längs Sveavägen stärks kvarterets storstadskvaliteter. De nya kontorsentréerna ackompanjeras av restauranger och kompletterande serviceerbjudande,
  • Ombyggnationen görs i två etapper, där den första startar september 2019.  Projektet klart 2022.

Se aktuell bygginformation här

Vi vill utveckla Sergelgatan och skapa en attraktiv handel. Vi gör det inom ramarna för den detaljplan som gäller i dag genom att hitta och utveckla nya butiks-, service- och restauranglösningar. Vår vision är en modern shopping- och upplevelsegata som bjuder på folk och liv, all tid på dygnet.

Gabriella Hammond, affärsutvecklare handel

Kontorsläget i Hötorgshusen har alltid varit efterfrågat, nu adderar vi en ännu bättre entrélösning, ett intressant gatuplansutbud och en uppgraderad Hötorgsterrass. Jag ser fram emot att få visa den nya helheten för de nya företag som söker sig hit

Sofia Lögdahl, uthyrare

Vill du veta mer om Sergelgatan?
Hör av dig till oss. Vi berättar gärna. 

Affärsutvecklare handel Gabriella Hammond 070-968 18 42 · 08-566 205 72 gabriella.hammond@vasakronan.se
Uthyrare Sofia Lögdahl 070-893 95 17 sofia.logdahl@vasakronan.se