Solna strand – gå-möten, båtpendling och utomhusjobb

Ett modernt kontorsområde som ligger lättillgängligt och vackert vid Bällstavikens strand, bara någon minut från tunnelbanan. Här erbjuder vi nyrenoverade och moderna kontor med högsta miljöklass.
AVSLUTAT

Vision

Visionen med Solna Strand var att skapa en plats där människor, inte bara de som arbetar där, vill vara och trivas på. Fastigheterna har funnits sedan 1986 och var i stort behov av renovering av både tekniska installationer och ytskikt. I projektet Solna Strand låg även stort fokus på att skapa en attraktiv utomhusmiljö med bättre koppling till vattnet samt att binda ihop flera fastighetskroppar för att skapa attraktiva kontor och en sammanhängande arkitektonisk helhet.

Närheten till vattnet, tillgången till olika strandpromenader och naturen i närområdet togs till vara på bästa sätt med målet att uppmuntra människor till enkel rörelse och vardagsmotion – även i jobbvardagen.

Läs mer om Solna strand

Snabbfakta

  • Fastighet – Nöten 5
  • Kommun – Solna
  • Byggstart – 2016
  • Inflytt – 2020
  • Lokalytor – Lokalstorlekar: 300-25 000 kvm
  • Miljöcertifiering – LEED Guld. Läs mer om miljöcertifiering
  • Arkitekt – Arne Löveryd, för ursprungshusen ABCD 1986 / Johan Linnros Reflex arkitekter 2015
  • Arkitektkontor – Reflex arkitekter
  • Entreprenad – Generalentreprenad i samverkan med Zengun
  • Finansiering – Projektet har en grön finansiering. Grön finansiering är olika typer av lån där likviden är öronmärkt till gröna tillgångar. Läs mer om vår gröna finansiering

Strand – Lev ett aktivt liv till, från och på jobbet

Strand är ett modernt kontorsområde med direkt närhet till vatten, strandpromenader, löprundor och cykelbanor. Dessutom med bara någon minut till tunnelbanan. Närheten till områdets nya utegym, trivsamma innergårdar och vattnet skapar lugn och harmoni i en intensiv arbetsdag.

Om projektet

Fastigheten bestod ursprungligen av fyra hus, A,B,C,D färdigställda i mitten av 80-talet. I projektet tillskapades en länkbyggnad i glas som kopplar samman de fyra ursprungshusen och därmed skapar flexiblare och större våningsplan. Den nya länkbyggnaden är upplyft två våningar och svävar i luften med hjälp av höga pelare. På så sätt skapas en öppen miljö mellan angöringsgatan, gårdarna och strandpromenaden ner mot vattnet.

Ursprungshusen är blåklassade vilket innebär att det är förbjudet att riva eller göra några yttre förändringar av fasaden. För att lyfta helhetsintrycket tvättades istället de ursprungliga betongfasaderna. Cement- och betonginstitutet KTH provade 40 olika sätt att tvätta fasaden på. När rätt metod hittades anlitades en specialistfirma som tvättat varje cm av de fyra huskropparna sju gånger. Ett projekt i sig, som tog nästan tre år.

Att bygga om en blåklassad fastighet med låga takhöjder är alltid en utmaning. Även höjda krav på ventilation som kräver större kanaler i korridorslägen kan orsaka låga undertakshöjder. I Strand har vi koncentrerat dessa lägen i kärnan där det finns underordnade utrymmen för att skapa luftigare arbetsplatser med högre takhöjd mot fasad.

Projektet drevs som en generalentreprenad i samverkan med entreprenör Zengun.

Hållbarhet

I projektet har vi lagt stort fokus på återbrukbart material som till exempel glaspartier, innerdörrar, pentryn, i viss mån undertak och mattor. Fastigheten har en geoenergianläggning vilket gör den självförsörjande på energi. Vi tog bort en hel parkering och skapade istället en innergård. På den nya länkbygganden finns sedumtak.

Att återanvända befintliga byggnader och anpassa dem till dagens standard och behov är ett klimatsmart sätt att skapa fina kontorsutrymmen. Vi har även LEED certifierat fastigheten och sett till att allt nytt inbyggt material är godkänd enligt byggvarubedömningen. Genom modernare fönster har fastighetens energiprestanda höjts.

Vi har även lagt stort fokus kring aktiviteter och möjligheten för våra hyresgäster att kunna ha en aktiv arbetsdag på Strand med en anlagd basketplan, utegym, promenadslingor och cykelstråk. Med vattnet som granne går det bra att ta en kanottur på lunchen eller bara arbeta från vårt utomhuskontor. På Strand är ute lika mycket inne.

Resultat

Tillbyggnaderna som tidigare abrupt skärmade av kontakten med vattnet har monterats ned. Fasaderna har tvättats och parkeringen har flyttats ner under mark. I dess ställe har vi skapat ett torg och nya innergårdar med vackra pollinerande planteringar, attraktiva sittplatser och ett uppskattat utomhusgym. I gatuplan har vi tillfört nya lokaler med restauranger, caféer och en frisersalong.

Satsningarna har resulterat i attraktiva kontor med stora våningsplan och en uppskattad utomhusmiljö som lockar fler människor till Strand och skapar liv och rörelse. Idag är det inte enbart de som har sitt kontor här, utan även andra i närområdet som kommer hit för att äta lunch, slå sig ner, träna eller jobba utomhus.

Att ta sig hit är enkelt. Välj mellan tunnelbana, buss, bil, pendeltåg eller tvärbanan. Fina cykelbanor längs med vattnet gör cykeln till ett uppskattat färdmedel. Garage erbjuds i huset. En bonus är Vasakronans elbåt Movitz som ljudlöst knyter ihop Solna strand med centrala Stockholm.

2021 nominerades Strand till Solna stads miljöpris.

Lätt som en plätt att ta sig till Solna strand

Ta tunnelbana, buss, bil, pendeltåg eller tvärbana till och från Solna strand. Välordnade cykelbanor längst vattnet gör det enkelt att kontoret med cykel. Men det absolut trevligaste sättet är att vår elbåt Movitz som ljudlöst knyter ihop Solna strand med centrala Stockholm.

Har du några frågor kring projekt Solna Strand?
Hör av dig till Jan-Erik Hellman.

Chef investeringar och projekt Jan-Erik Hellman 076-844 19 20 · 08-566 205 30 jan-erik.hellman@vasakronan.se