Det händer så mycket nu. Är det inte bättre att vänta och se?
– Det som driver arbetsplatsutvecklingen är den digitala utvecklingen, alla ska vi åt samma håll. Man kan välja att ta tag i sin strategi nu eller att vänta, men vill man vänta bör det vara ett medvetet beslut. Några ser lokalen som en kostnad, något man måste ha. Andra ser det som en investering i individen. Och så finns det de som ser kontoret som ett verktyg för att utveckla sin verksamhet. Oftast finns det ett gap mellan verksamhetens strategi och den fysiska miljön och hur den påverkar medarbetarna. Arbetsplatsstrategin måste landa hos företagets ledningsgrupp för att man ska lyckas.
Vad behövs för en lyckad arbetsplatsstrategi?
– Att se det ur ett helhetsperspektiv där den fysiska platsen, tekniken (digital och mobil) och människan samspelar. Den fysiska processen kan genomföras snabbt. Den mänskliga processen kräver tid och engagemang. Individer måste förstå varför, sedan vad och till sist är vi redo för förändring. Ett sätt är att inte betrakta själva flytten eller ombyggnationen av kontoret som slutresultatet, utan istället som starten på en kontinuerlig process. Att göra arbetsplatsen mångsidigt användbar över tid med möjligheter att justera vid behov, skulle jag säga är resultatet av en lyckad arbetsplatsstrategi.
Och så frågan som alla undrar. Hur lång tid tar det?
– Att utforma en strategi tar omkring tre månader i genomsnitt. Då har man hunnit prata igenom utmaningar och frågeställningar och sammanfattat det hela i ett strategiskt ramverk. Sedan är det bara genomförandet kvar, säger Henrik och skrattar. Det är väl då allting börjar, på riktigt.