Andra viktiga frågor i pandemins spår handlar om vems behov som kommer först. Individens eller företagets.
– Många individer tycker att det finns stora vinster med distansjobb. De slipper resa, det blir enklare att få ihop livspusslet, de kan jobba från sommarstugan, och så vidare. För mig verkar det som att individen i väldigt hög grad har varit utgångspunkten i diskussionen, inte vad som är organisationens bästa, säger Peter Östman och fortsätter:
– Chefer behöver se till att göra det organisatoriska perspektiv tydligt. De måste få medarbetarna att bidra i ett arbetssätt som utvecklar verksamheten som helhet och inte bara dem själva. Det bästa resultatet skapar vi oftast tillsammans, inte var och en för sig.
Ett arbetsliv post-corona innebär med stor sannolikhet snabba förändringar. Men Peter Östmans råd är ändå att inte ha för bråttom. Det är viktigare att leda verksamheten in i den nya världen i den takt företaget klarar av. Det går inte att ändra allt på en gång.
– För de flesta företag kommer det nya arbetslivet innebär en ordentlig transformation. Det finns många frågor att ta tag i. Men det är inget sprinterlopp, mer ett distanslopp. Du behöver springa hyfsat fort, men också ha en klar bild av vilken kondition du faktiskt har.