Viljan att komma in till kontoret avgör
Pandemiåren förändrade drastiskt vår förmåga och vårt beteende att jobba på distans, Många ser fördelar i att arbetet faktiskt kan göras mer effektivt och att livspusslet blir lättare att få ihop när vi har frihet att välja att jobba på kontoret ibland, och på annan plats ibland.
– Det finns helt klart en utmaning i detta. Ska företag locka de vassaste talangerna går det inte tvinga folk in till kontoret. De måste vilja. Och för att lyckas med det behöver företagen jobba både med kulturen och ledarskapet.
Han menar att det som nu är lite av ett buzzord, hybridkontor, inte heller är särskilt nytt. Det vill säga att kombinera arbete på distans med ett kontor som främst blir en plats för samarbete och möten. Nu börjar fler och fler företag kombinera olika lösningar och platser. Den gamla huvudkontorstanken där alla medarbetare samlas, när de inte arbetar hemifrån, börjar förändras. Istället kan medarbetare välja mellan huvudkontoret, en coworking-plats i en annan stad, ett mindre kontor på en tredje plats, hemma eller kanske sommarstugan
– Den utvecklingen såg vi långt innanpandemin. Nu har den accelererat. Men vilken kontorslösningen man än väljer finns det alltid tre delar som måste samspela: platsen, tekniken och människan.
Så, vilken arbetsplatsstrategi ska man välja?
Svaret på den frågan ser olika ut för olika företag och verksamheter, menar Henrik och fortsätter:
– Många fokuserar snabbt på lösningen. Ska vi öka eller minska yta, ska vi satsa på fler rum eller bara mötesplatser? Ska vi jobba mest hemma eller på kontoret? Det viktigaste är att hitta samspelet mellan platsen, människan och tekniken så att medarbetarna får förutsättningar att må bra, känna engagemang och bidra med sin kompetens på bästa sätt.
– Det kan bara göras på ett enda sätt. Det gäller att ställa sig rätt frågor och hitta fram till svaren genom en utforskande process. Helt enkelt se över sin arbetsplatsstrategi så att de val man sedan väljer att göra, görs av rätt anledninger, avslutar Henrik.