Hyresgäster flyttar gärna in i återbrukat

Återbrukat är inte tråkigt. Eller fult. Tvärtom växer intresset för att få skapa sitt alldeles speciella kontor med återanvänt material och inredning. Och bidra till ett minskat klimatavtryck på köpet.

Följ med in i en återbrukslokal

Två lokaler i en fastighet från början av 1800-talet på Kyrkogatan i Göteborgs innerstad var i stort behov av renovering. Det blev startskottet till att testa återbruk på allvar vid en kontorsrenovering.

– Vi bestämde oss för att omvandla dem till Smart & klart-kontor, färdigmöblerade lokaler där hyresgästerna kan flytta rakt in. Och att det allra mesta skulle vara återbrukat, säger Jessica Ingelsbo Albaeus, affärsansvarig för kontor i Göteborg.

– Återbruket omfattade allt, från golv, tak till inredning. Återbruk kunde fortfarande förknippas med second-hand som fyndades på 80-talet. Men vi ville visa att mycket har hänt sedan dess.

Den första lokalen blev klar 2019. I den andra som var färdig i början av 2022 sattes målet högt, 100 procent återbruk. Det vill säga allt som användes i den lokalen skulle vara återbrukat. Och allt som revs ut skulle gå till återbruk.

Projektet nådde nästan hela vägen fram och landade på 91 procent återbruk. Bland annat har begagnade designmöbler och inredning använts, gamla vitvaror har folierats och på återbrukade undertaksplattor skapar screentryck en ny känsla.

– Vi ville slå hål på myten att återbrukat är lika med tråkigt och fult. Resultatet blev en jättehärlig miljö där de känns som att komma hem. Varenda liten sak har en historia. Så blir det knappast om man köper sexton exakt likadana nya svarta skrivbord, säger Karin Duran som står bakom designen.

Sedan de båda lokalerna blev klara har intresset varit stort.

– Så fort någon av dem blivit ledig har vi snabbt fått in en ny hyresgäst. Faktum är att vi har haft intressenter på kö. Det känns otroligt kul, säger Jessica Ingelsbo Albaeus.

Jessica Ingelsbo Albaeus, affärsansvarig kontor Göteborg på Vasakronan.

Vasakronan har som ambition att renovera alla sina kontorslokaler med återbruk och överblivet material i olika grad. Målet är att hela tiden minska inköp av nyproducerat material och reducera avfallsmängderna.

– Nu tänker vi alltid på vad kan vi bevara i lokalen, vad kan vi fräscha upp och göra attraktivt på nytt? Samtidigt undviker vi att ta bort sånt som faktiskt fungerar, säger Jessica Ingelsbo Albaeus.

Enligt Boverket står fastighets- och byggsektorn för cirka en femtedel av Sveriges klimatpåverkan, 40 procent av materialanvändningen och ungefär 40 procent av det totala avfallet i Sverige.

– Vasakronan jobbar på många olika sätt för att minska miljöpåverkan, både vår egen och våra hyresgästers. Återbruk i lokaler är bara ett litet bidrag. Men alla delar är viktiga, inte minst för att sprida kunskap och engagemang, säger Jessica Ingelsbo Albaeus.

Att hitta rätt saker att återbruka kan vara lite av ett detektivarbete.

– Vi köper till exempel möbler av Rekomo, byggmaterial via CCBuild, (Centrum för cirkulärt byggande), eller på Blocket. Vi har också en del som står i alla våra egna hus. Allt från glaspartier till diskmaskiner. Men det är en liten utmaning att hitta rätt eftersom de är utspridda, säger Jessica Ingelsbo Albaeus.

Karin Duran berättar att i återbrukandet arbetar alla inblandade tajt tillsammans för att få ihop delarna. Första steget är att göra en moodboard för att skapa ett koncept och en röd tråd för lokalens utseende.

– De inspirationsbilder vi tar fram blir receptet för lokalanpassningen. Moodboarden används som underlag för att hitta möbler, inredningsdetaljer och färgburkar i havet av återbrukade och överblivna material. Det är ett bra sätt att arbeta. Samarbetet och att vi har en röd tråd syns och det ger resultat, alla brukar bli väldigt nöjda, säger hon.

Idag har många företag ett starkt miljöengagemang och vill tänka hållbart.

– Finns det lokaler med hög andel återbrukad inredning så väljer många det. Vi får ofta frågor om hur stor miljöpåverkan fastigheten har och vilken hyresgästens andel av den påverkan är. Där har vi våra hållbarhetsrapporter per fastighet som vi gärna delar med oss av till hyresgästerna, säger Jessica Ingelsbo Albaeus.

Sedan februari 2023 har Vasakronan även börjat använda en klimatkalkyl i alla nya projekt. I den redovisas hur stor miljöpåverkan olika åtgärder innebär i form av CO2-utsläpp.

– Det gör att vi får upp ögonen för vad som påverkar mest och kan göra förändringar. Och sedan visa för hyresgästen hur vi gjort för att tänka klimatsmart, säger Jessica Ingelsbo Albaeus.

Den senaste i raden av smart anpassade lokaler är 728 kvm i Hötorgshus 4 i Stockholm. Tack vare återbruk och användning av överblivet material har utsläpp av 17 469 kg CO2 kunnat undvikas.

Häng med bakom kulisserna och se hur slutresultat blivit av återbrukslokalen i Hötorgshus 4 i Stockholm.