Vasakronan Göteborg korad till Årets återbrukare!
Priset delas ut av Business Region Göteborg och Vasakronan lyfts fram som en pionjär inom cirkulärt byggande.
Priset delas ut av Business Region Göteborg och Vasakronan lyfts fram som en pionjär inom cirkulärt byggande.
I maj förra året tog Göteborgs stad och fastighetsbranschen ett storkliv mot återbruk genom det så kallade ”Handslaget”. Med Handslaget vill aktörerna höja omställningstempot markant med syftet att nå de miljömål man har satt upp för sina respektive verksamheter. Handslaget gav eko i branschen och 40 aktörer inom fastighets- och byggsektorn tog i hand för cirkulärt byggande. För Vasakronan handlar det om att nå två högt satta mål; klimatneutralitet i hela värdekedjan till 2030 och att enbart använda återbrukat, återvunnet eller förnybart material i sina projekt.
Bakgrunden till Handslaget är att fastighets- och byggsektorn enligt Boverket står för cirka en femtedel av Sveriges klimatpåverkan, 40 procent av materialanvändningen och ungefär 40 procent av det totala avfallet i Sverige. Samtidigt återbrukas och återvinns en försvinnande liten del av det bygg- och inredningsmaterial som rivs eller byts ut. Som stor fastighetsägare och byggherre är Vasakronan tillsammans med andra fastighetsägare en nyckelaktör för att driva frågor inom cirkulärt byggande.
Igår, tisdag 16 maj, var Vasakronans medarbetare Robin Skantze, chef projektgenomförande Göteborg/Malmö/Uppsala, och Amanda Höjer, projektchef i Göteborg, på plats för att ta emot utmärkelsen. Motiveringen är fin och lyfter både Vasakronans roll som påverkansmotor men även användningen av klimatberäkningskalkyler:
”Vasakronan tilldelas utmärkelsen Årets återbrukare för att genom hög mognadsgrad, systematisk implementering i den egna organisationen och genom aktiv spridning och påverkan mot andra, såväl i de egna entreprenörsleden som mot staden, bidragit till förflyttning av hela marknaden.
Med en tydlig förankring på högsta nivå i företaget utvecklar Vasakronan ständigt sin process för att nå de egna målen om klimatneutralitet, bland annat genom en offensiv satsning på återbruk i allt från ombyggnationer till rivningsprojekt.
Den största förändringen det senaste året är införande av klimatberäkningskalkyl som genomförs i samtliga projekt. Detta ökar kompetensen på bredden i företaget kring material och CO2-påverkan och bidrar till att beslut inte enbart fattas utifrån ekonomiska incitament.”
Magnus Tengberg, chef stads- och fastighetsutveckling Göteborg/Malmö/Uppsala, var också på plats under ceremonin och han är stolt över utmärkelsen:
– Med Handslaget är vi många som är överens om vad som behöver göras, nämligen att få cirkulära affärsmodeller på plats. Det är en nödvändighet av både miljömässiga och affärsmässiga skäl men det finns fortfarande många hinder vi behöver ta oss över både praktiskt, juridiskt och kunskapsmässigt. För att klara det behöver vi arbeta tillsammans. Den här utmärkelsen sporrar oss och kan förhoppningsvis inspirera även andra att ta nästa kliv.
Även Kristina Pettersson Post, chef Göteborg, var på plats vid prisutdelningen och hon poängterar värdet av att motiveringen lyfter fram just klimatberäkningskalkylerna:
– Det känns extra roligt eftersom vi tydligt märker att klimatberäkningskalkylerna är väldigt användbara i samtalen med våra kunder. Kalkylerna tydliggör på ett pedagogiskt sätt, och skapar en förståelse för, vilka effekter olika val får. Sammantaget ger det oss en möjlighet att ha en konstruktiv faktabaserad dialog med våra kunder så att vi tillsammans kan fatta kloka beslut för människa och miljö.
Under årens lopp har vi tagit en rad olika initiativ för att driva både oss själva och branschen framåt och uppåt. Alltid med utgångspunkt i vårt uppdrag och med högt ställda mål och vår vision i sikte. Många gånger har det varit tufft, men det har också varit lärorikt och lönsamt. Listan på framgångar kan göras lång men här hittar du ett axplock.