• Framtidens arbetsplats
  • Rapport

Träffa Vasakronans Workplace Strategy Manager

Många företag står inför utmaningen att skapa arbetsplatser där fysisk och digital miljö kombineras på bästa sätt. För att hitta svaren gäller det att ställa rätt frågor, menar Malin Ingman Wettler, Workplace Strategy Manager på Vasakronan.

I takt med digitaliseringen har flexibiliteten ökat. Jobba på kontoret eller på distans? Efter pandemin är det tydligt att det hybrida kontoret är här för att stanna.

– Vasakronan har länge jobbat med arbetsplatsstrategi och vi fortsätter att utforska framtidens arbetsliv. Vi vill vara med och driva dialogen, vara rådgivare och dela med oss av vår kunskap. Både till nuvarande och potentiella kunder.

Malin Ingman Wettler började som Workplace Strategy Manager på Vasakronan för drygt fem månader sedan. Hon har hunnit träffa närmare hundra beslutsfattare för att diskutera
innehållet i vår nya rapport ”Navigating the Future Workplace”.

– Jag ville förstå mer kring vad som är ”top of mind” hos företag och organisationer, vad de triggas av och vad utmaningarna är. När det gäller förändring finns inga enkla svar. Allt handlar om vilka förutsättningar och utmaningar respektive verksamhet har.

Det Malin Ingman Wettler såg var att det fanns tre kategorier med olika utgångspunkter. Den första ställde sig frågan: Hur får jag mina anställda tillbaka till kontoret? Policys hade inte funkat och när medarbetare själva fick välja jobbade de flesta på distans.

– Att ställa den frågan är att börja i fel ände. Och en policy som säger att medarbetare ska vara på kontoret tre bestämda dagar i veckan, utan att de förstår varför, är rätt meningslös.

I stället, menar Malin Ingman Wettler, bör den första frågan vara: Vad är syftet med kontoret? Vad ska medarbetarna göra där och vilka värden skapas? Och baserat på det, hur behöver kontoret utformas? Och när funkar det lika bra att ses digitalt?

Det fysiska kontoret behöver vara en plats för samvaro. Dit människor längtar, där de möts, kreerar och samskapar. Där de vill vara, inte för att en policy säger att de ska.

Den andra kategorin av företag hade påbörjat dialogen kring nya arbetssätt. De förstod att saker behöver göras annorlunda och ske på en strategisk nivå. Den tredje kategorin hade redan hunnit en bra bit på väg.

– De har jobbat medvetet och framgångsrikt. Men de är inte helt nöjda, utan söker ständigt nya vägar för att utveckla sina arbetssätt. Och det är viktigt, eftersom omvärlden är så oförutsägbar och kan förändras så snabbt.

Malin Ingman Wettler, Workplace Strategy Manager på Vasakronan.

Malin Ingman Wettler har tidigare arbetat på revisionsbyrån Grant Thornton. Med sig i bagaget har hon lång strategisk erfarenhet kring vad som krävs för att göra en omställningsresa kopplat till förändrade arbetssätt.

– Det handlade om allt ifrån att vi fick se över ledarskapet, kulturen, tekniken och organisationen till att bygga om 23 kontor till moderna arbets- och mötesplatser.

Efter den resan kände sig Malin Ingman Wettler redo för nya utmaningar. Det som lockade med Vasakronan var möjligheten att få använda sin kunskap för att hjälpa fler företag och verksamheter att hitta rätt i det nya arbetslivet.

– Jag älskar utveckling, att få driva och bygga. Det kanske låter lite klyschigt, men en av mina starkaste drivkrafter är att göra skillnad. Jag kände direkt, wow. Här får jag en möjlighet att föra dialoger med många och vara med om att förändra, säger hon och tillägger:

– Jag är en väldigt nyfiken person och känner mig aldrig riktigt färdig. Jag har alltid örat mot rälsen för att ha koll på omvärlden och lära mig nya saker.

En fråga som Malin tror kan segla upp och bli ännu viktigare i framtidens arbetsliv är vad som krävs för att skapa hållbara människor.

– Det pratas mycket om produktivitet och effektivitet. Men för att uppnå det behöver människor må bra. Det kan handla om träning, kost och möjligheter till återhämtning. Att ha koll på det blir en ännu större utmaning när arbetet i ännu högre grad sker på distans.

Detta kan vår Workplace Strategy Manager hjälpa er med

  • Rådgivning: agera bollplank och rådge kring er arbetsplatsstrategi för att skapa arbetssätt som får er verksamhet att utvecklas.
  • Trendbevaka: framtidsspana och hålla er uppdaterade om pågående trender och utveckling inom strategier för framtidens arbetsplats.
  • Inspirera: driva arbetet med att våga prova nya arbetssätt, ny teknik, forska i ämnet, etc. för att vi som fastighetsägare ska kunna inspirera – och inspireras av – andra.

Tyckte du artikeln var bra och vill läsa mer om framtidens arbetsliv?

Vi har intervjuat 41 beslutsfattare på stora och medelstora företag i ämnet ”Navigating the Future Workplace”. Resultatet blev en rapport med deras spaningar och insikter. Rapporten innehåller:

  • Gemensamma reflektioner kring den ”nya arbetsplatsen”
  • Citat från intervjuerna
  • Fem nyckelinsikter i hur man kan kommunicerar i en distansarbetet
  • Gemensamma slutsatser kring hur man ska tänka kring framtidens arbetsplats

Ladda ner rapporten