I motiveringen konstaterar juryn:
”Jukka Viitasaras examensarbete ifrågasätter hur vi tar rent kranvatten för givet och hur vi genom att filtrera vattnet via akustik kan omdefiniera vårt förhållande till dricksvatten och på sikt förändra vanor, beteenden och ritualer som uppstår ur detta nya normala. Projektet materialiserar en förståelse för högaktuella utmaningar och relaterar till Vasakronans kontinuerliga engagemang i att verka för en hållbar framtid.
Genom sitt arbete bidrar dessutom Jukka Viitasara till att öka medvetenheten om materialet saltglaserad keramik och dess användningspotential rent praktiskt och genom designutveckling. Lera är ett material som människor har använt sen urminnes tider för att skydda, bygga och bära saker. Genom att utforska och ändra olika egenskaper hos leror, till exempel genom tillsatser av olika molekyler eller salter, kan vi använda dem till nya hållbara och funktionellt samt estetiskt väl utformade produkter inom medicin, jordbruk och byggmaterial.”
Betydelsen av konst, design och arkitektur i stadsrummet är stor. Omsorgsfullt och genomtänkt utformade miljöer stimulerar människor på ett positivt sätt och bidrar till både trivsel och trygghet. Som fastighets- och stadsutvecklare jobbar Vasakronan därför på många olika sätt för att få in konsten i det mer eller mindre offentliga rummet.
– Vi är övertygade om den fysiska miljöns kraft att förändra och påverka. Stipendiet är ett sätt för oss att uppmuntra och stötta unga begåvade konstnärer. Jukkas arbete ger perspektiv, kunskap och inspiration kring ett viktigt ämne, och vi önskar honom varmt lycka till i hans fortsatta konstnärliga utveckling. Samtidigt vill juryn tacka alla studenter som deltagit. Samtliga nominerade förslag är av mycket hög kvalitet, säger Susanne Wallberg, jurymedlem och affärsansvarig Vasakronan.
Mer om Jukka Viitasara:
Info via Konstfack
Instagram: /jukkaviitasara
Linkedin
Relaterat:
Vasakronan – en konstens värd