Citybin och Baby flyttar in på Sergelgatan

På Sergelgatan i Stockholm city har Vasakronan satsat stort med målet att revitalisera kvarteret och göra det till en öppen och intressant plats för alla. Upprustningen är omfattande och har pågått under lång tid men går nu mot sitt slut. 90 procent av lokalerna är fullt uthyrda och under våren återinvigdes Sergelterrassen. Den 14 juni föll ytterligare två viktiga pusselbitar på plats – då invigdes nämligen två färgstarka konstverk signerade Johan Paalzow och Hanna Hansdotter.

I och runt Vasakronans fastigheter finns spännande konst av olika slag. Och det är ingen slump att den finns där. Som stor stadsutvecklare vet vi att konst i våra gemensamma stadsmiljöer stimulerar människor på ett positivt sätt och bidrar till både trivsel och trygghet. Därför jobbar vi mycket och på många olika sätt för att få in konsten i det mer eller mindre offentliga rummet. Du hittar den i parker, på fasader, i entréer, trapphus och hissar.Läs mer om Vasakronan och konst

Nu har ytterligare två färgstarka konstverk tillkommit. Denna gång i Hötorgshusen på Sergelgatan i Stockholm. I samband med att Vasakronan bytte fasad på Hötorgshus 2 bad vi konstnärerna Johan Paalzow och Hanna Hansdotter att ta fram varsitt förslag till en permanent konstnärlig gestaltning. I uppdraget ingick att utgå från platsen och dess historia samt att återanvända delar av materialet från husfasaden.

”Baby”, av Hanna Hansdotter, är en fem meter hög spegelblank skulptur, inspirerad av skyskrapan och den mänskliga kroppen. Den återfinns nu i det inglasade rummet mellan Hötorgshus 1-2.

"Baby", av Hanna Hansdotter. Foto: Sanna Lindberg
”Citybina flyttar in”, av Johan Paalzow. Foto: Sanna Lindberg

”Citybina flyttar in”, av Johan Paalzow, består av olika färgstarka skulpturer i skiftande storlekar gjutna i miljövänlig plast, honungsdroppar i återvunnet glas och andra delar i aluminium. Konstverket har sin plats i lobbyn mellan Hötorgshus 3-4.

– Konst har stor betydelse för den totala upplevelsen av områden i våra städer. Den bidrar till att skapa bestående värden och den får oss att stanna upp och reflektera. Det är riktigt häftigt att se slutresultatet av Hannas och Johans arbete och nu ser vi fram emot att konsten får finnas här under lång tid framöver och komma till glädje för alla de som rör sig i kvarteret, säger Johanna Skogestig, vd Vasakronan.

 

Konstverken på Sergelgatan, så kom de till:

Det kan bli konst av att renovera en skyskrapa
Träffa konstnärerna bakom JOHANNA

 

Nedan presenterar vi några av de spännande konstverk som finns i och runt Vasakronans fastigheter.

“Times Square Boogie Woogie” skapad av Spencer Finch – Finns i Klara C på Vasagatan i Stockholm.

Platinan Ljuskonstverk Göteborg

“Meetings on cosmic and human levels” – ljusinstallation av Astrid Krogh. Platinan, Göteborg.

”ArtMadeThis” och berättelsen om hur ett P-hus blev ett galleri. Fredstan, Göteborg.

“Helix” av Monika Grzymala. Finns i Hubben, Uppsala.

”Dandy”, skapad av konstnärsgruppen Inges Idee. Finns i Frösunda, Stockholm

”The lady of Malmö” av gatukonstnären Robert Vargas. Finns på Södra Förstadsgatan i Malmö.