New Yorks neonljus vandrar in på Vasakronans fastighet Klara C i Stockholm

I slutet av året beräknas Vasakronans projektfastighet Klara C på Vasagatan 16 i Stockholm vara helt färdigställd. På måndag den 28 november, kommer den internationellt uppmärksammade konstnären Spencer Finch till Klara C för att presentera sitt konstverk ”Times Square Boogie Woogie”, som kommer att hänga i den publika delen av entrén.

Vasakronans projektfastighet Klara C på Vasagatan 16 i Stockholm har genomgått en omfattande modernisering motsvarande en investering om drygt en miljard. Nu samsas kontor, restauranger och butiker på 34 000 kvadratmeter fördelat på 12 våningar och med en generös takterrass.

Nu fullbordas projekt Klara C genom invigningen av konstverket ”Times Square Boogie Woogie ”. Det består av elva ljuspaneler som ska föra tankarna till nattljuset och neonskyltarna på Times Square. Att det tar plats i Klara C bär på en historia med kopplingar till New York.

Konst Klara C

– Arkitekten Ivar Tengbom var nytänkande för sin tid och när han ritade Klara C, på den tiden kallat Esselte-huset, inspirerades han inte bara av New Yorks arkitektur utan även av skyskrapornas ingenjörskonst och stadens alla neonskyltar, berättar Fredrik Wirdenius. Därför känns det extra kul att en så internationellt välkänd auktoritet som Spencer Finch, som dessutom själv är bosatt i New York, antog utmaningen att skapa ett konstverk just här.

För Vasakronan är arbetet med konstnärlig gestaltning ett sätt att förstärka kvaliteten på byggnader och miljöer och den bidrar till att ge en fastighet en egen identitet.

Konstverket ”Times Square Boogie Woogie” hänger i entréhallen i Klara C och kan upplevas såväl inifrån som utifrån fastigheten.

Om konstverket
”Times Square Boogie Woogie”
är inspirerat av Mondrians Boogie Woogie-målningar och nattljuset på Times Square i New York. Spencer Finch har mätt ljuset med en kolorimeter och utifrån det satt samman en färgkomposition med olika långa färgfilter för ledljusrör som formats helt precist i relation till de artificiella neonskyltarna på Times Square och till Mondrians energistarka målningar. Var och en av konstverkets elva paneler representerar ett ögonblicks ljusbild.

Om konstnären
Spencer Finch
är född i New Haven, Connecticut 1962 och bor och arbetar i Brooklyn, New York. Han ställer ut internationellt sedan 1990-talet och har genomfört omfattande konstprojekt. Han har bland annat deltagit i Venedig Biennalen (2009), Folkstone Triennalen (2011), Turin Triennalen (2008) och Whitney Biennalen (2004).

Senaste färdigställda museumprojekt är bland annat för Speed Museum in Louisville, KY, Marfa Contemporary i Marfa, TX, San Francisco Museum of Modern Art, FRAC Basse-Normandie och Montclair Art Museum i Montclair, NJ. Senaste soloutställningar är till exempel The Morgan Library and Museum New York; Turner Contemporary, Margate; Montclair Art Museum, Montclair NJ (alla under 2014). Spencer Finch är den enda konstnär som utsågs för att göra ett platspecifikt konstverk för National September 11 Memorial and Museum i New York. Museet öppnade 2014. Han har dessutom gjort en storskalig fönsterinstallation The River that Flows Both Ways för High Line Park i New York 2009 och arbetar just med genomförandet av en monumentalt uppdrag A Cloud Index för ett glastak på Paddington station i London.

För mer information, vänligen kontakta:

Fredrik Wirdenius
Vd
Tel: 070-553 80 62
E-post: fredrik.wirdenius@vasakronan.se

Rebecca Liljebladh Thorell
Projektledare, Kommunikation
Tel: 072-222 15 09
E-post: rebecca.liljebladh-thorell@vasakronan.se