Träffa konstnärerna bakom JOHANNA

Bin som flyttat till stan och en skulptur som bär namnet Baby. Med återvunnet material från fasaderna på Hötorgshusen skapas spännande konst. Den nyfikne kan under hösten träffa konstnärerna i deras pop-up verkstad på Sergelgatan.

Foto: Sandra Birgersdotter

Johan + Hanna = JOHANNA

Konstnärerna Johan Paalzow och Hanna Hansdotter flyttade nyligen in i sin verkstad som de kallar JOHANNA, en kombination av deras förnamn. Uppdraget är att konstnärligt gestalta inomhusmiljön mellan Hötorgshuset 1–2 och 3–4. Utmaningen är att använda material som tas ned från fasaderna i samband med att husen rustats upp.

Bin tar plats

Johan Paalzow kallar sitt verk Citybina flyttar in. Han plockar fram och visar ett material som ser exakt ut som en vaxkaka.

– Kolla, det här visste jag inte ens att det fanns när jag bestämde mig för vad jag ville göra. Det är gammal isolering som blir perfekt till mina bikupor, säger han.

Modellerna finns redan på plats i verkstaden, ett kluster av bikupor i olika färger och former. Den största, i orange, blir 2,7 x 2,7 meter. Återvunnet material som används är främst glas och aluminium.

– För mig är det viktigt att fundera över hur naturen kan bli en självklar del i våra stadskärnor och vår boendemiljö. Därför jag valt att låta bina flytta in som nya hyresgäster. Och så tycker jag att det behövs mer jag färg i det offentliga rummet, säger Johan Paalzow.

Foto: Sandra Birgersdotter

Kärlek och närhet av aluminium

Hanna Hansdotters konstverk heter Baby och påminnelse om kärlek och närhet. Den är fem meter hög och två meter bred.

– Jag ser det offentliga rummet som vårt kollektiva hem där konsten utgör möjligheter att förstärka relationen mellan människor och de platser vi delar. Konstverket bär estetik av staden och kroppen. Baby är en av oss, ett tillstånd, en kropp, en kompis, säger hon.

Skulpturen är helt gjord av återvunnet aluminium, ett material som är nytt för Hanna Hansdotter som tidigare främst jobbat med glas.

– Min första tanke var att återbruka glaset från fasaden. Men när tankarna kring vad jag ville göra utvecklades var det mer logiskt att använda aluminium. Jag har heller aldrig jobbat i en sån här stor skala. Jag hoppas att verket ska väcka nyfikenhet och glädje, och förhoppningsvis bli en framtida mötesplats.

Foto: Sandra Birgersdotter

Fett ackord på elgitarren

I slutet av 2022 ska konstverken vara på plats i Hötorgshusen på Sergelgatan i Stockholm.

– Först var tanken att vi skulle krana in skulpturen från taket. Det drömde jag faktiskt mardrömmar om. Men nu ska den rullas in på vagn, det känns mycket bättre, säger Hanna Hansdotter.

Johan Paalzow ser gärna att hans bin väcker känslor, tankar och reaktioner. Och att alla åtta bikupor i installationen ska funka tillsammans.

– Det blir som att dra ett fett ackord på elgitarren och hoppas på att allt lirar ihop, både färg och form.

Fakta/

Hanna Hansdotter

Bor på en gård i Skruv, mitt i det småländska glasriket. Har ateljé i Boda Glasbruk där hon arbetar tätt samman med glasblåsarna. Gick ut Konstfack 2017 och har sedan dess varit verksam som konstnär, främst med konstglas, men även med offentliga installationer och småskaliga produktioner.

Johan Paalzow

Bosatt i Stockholm. Använder ofta material som miljövänlig plast, aluminium och industrimaterial. Har länge arbetat med olika naturformer. Gick ut Konstfack 2001 och har sedan dess varit verksam som lärare, konstnär och skulptör, främst med offentliga uppdrag och installationer.

Sergelgatan blir scen för upplevelser

Under de senaste åren har Vasakronan tillsammans med andra aktörer och fastighetsägare utvecklat Sergelstan som omfattar kvarteren kring Sergels torg. Sergelgatan, Sveriges första gågata, kommer att fyllas med ett helt nytt folkliv.

– Vårt mål är att det ska bli en upplevelsescen. När allt är klar kan besökare ta del av exempelvis konst, kultur, mat och mode. Hållbarhet, både socialt och miljömässigt, är viktiga utgångspunkter, säger Anna Nordin, affärsområdeschef Stockholms city på Vasakronan.

Det är fortfarande en bit kvar till målet. Men under tiden bjuds det på olika events som ger en försmak av allt som ska hända.

– Konsten blir ett naturligt inslag på gatan. Därför känns de konstverk som Johan och Hanna nu skapar av återvunnet material väldigt rätt. Både i tiden och på platsen, säger Anna Nordin.