Sergelgatan – Stockholms nya lifestylescen

25
Butiker och lokaler
13 300
Kvadratmeter yta

Sergelgatan mitt i Stockholm city är en av Sveriges främsta gågator. Här flödar det av människor och närmare 25 000 rör sig i området varje vecka. Här möts modevetna, tjänstemän och de som älskar kultur.

Längst Sergelgatan värdesätts hållbar konsumtion, mode och tech. Här trivs de trendkänsliga som är ute efter smarta och hållbara val. Ett riktigt lifestyle-område där människor handlar, äter och dricker med gott samvete.

Sergelgatan utvecklas just nu som gågata. Från att ha varit Sveriges första gågata är nu ambitionen att återigen bli den främsta. Därför pågår spännande utveckling av hela området runt Sergelgatan. Med gemensamma ytor, kulturinslag och växtlighet skapas ett levande och öppet stråk mitt i city.

En viktig del i Sergelgatans utbud, är Hötorgsterrassen som ligger två våningar upp. Den utvecklas i detta nu till en grön stadspark med plats för restauranger, social samvaro, möjlighet att sitta i solen och njuta, träna med mera.

60 år som shoppingstråk

Sergelgatan invigdes med pompa och ståt en söndag i april 1959. Invigningen var anmärkningsvärd med självaste kungen som bandklippare. Även prinsessorna Margaretha, Desiree och Birgitta fanns på plats. Sergelgatan var Sveriges första gågata och kantades av butiker och restauranger på var sida.

Under en tid då det mesta planerades med bilen i fokus så var Sergelgatan en plats planerad för, och befolkad av, människorna. Gatan var livlig och händelserik. Caféer och restauranger tog för sig ute på gatan och från gatunivå kunde man via en trappa ta sig till Hötorgsterrassen som bland annat innehöll restauranger med uteserveringar. På den tiden var terrassen öppen och tillgänglig för alla. Ordningsproblem gjorde att terrassen efter några år fick stänga och restaurangerna har flyttat vidare till andra kvarter.

Konstant modernisering

I dag är Sergelgatan en shoppinggata med en yngre, trendmedveten målgrupp. Här finns flera av modekedjorna etablerade och sedan 2015 är Hötorgsterrassen öppen igen och bjuder på upplevelser under sommarmånaderna.

Vasakronan driver ett utvecklingsarbete inom befintlig detaljplan. Hötorgshusen som kantar Sergelgatan och utgör Sergelgatans butiksfasader bär på alla karaktärsdrag för den modernistiska arkitekturen och tydliga kontraster i volymer och färgsättning. Det vill vi behålla samtidigt som vi gör stora förbättringar i butikslösningar och butiksfronter ut mot gatuplan. Fler restauranglokaler adderas till utbudet och vi planerar en tydlig access upp till Hötorgsterrassen från Sergelgatan. Utvecklingen sker etappvis och just nu pågår konceptutveckling för nya Sergelgatan.

Fakta

  • Löper mellan Hötorget och Sergels torg.
  • Sveriges första gågata, invigdes 1959. Ett fint exempel på modernistisk arkitektur.
  • Sergelgatan utvecklas inom befintlig detaljplan.
  • Utrymmet mellan första och andra Hötorgsskrapan byggs in och skapar ytterligare handelsyta.
  • Fokus ligger på att skapa attraktiva butiks- och restauranglokaler samt skapa en smidigare access till Hötorgsterrassen.

Vi vill utveckla Sergelgatan och skapa en attraktiv handel. Vi gör det inom ramarna för den detaljplan som gäller i dag genom att hitta och utveckla nya butiks-, service- och restauranglösningar. Vår vision är en kaxig shopping- och restauranggata som bjuder på folk och liv, all tid på dygnet.

Jesper Örtengren, Affärsutvecklingschef Handel, Vasakronan

Läs mer om hur vi utvecklar Sergelgatan.

Vill du veta mer om handels- destinationen Stockholm och vad vi kan erbjuda där?
Kontakta oss!

Gabriella Hammond
Affärsutvecklare handel Gabriella Hammond 070-968 18 42 · 08-566 205 72 gabriella.hammond@vasakronan.se
Charlotta de Jong
Affärsutvecklare handel Charlotta de Jong 070-968 15 19 · 08-566 205 19 charlotta.dejong@vasakronan.se