Stockholms nya lifestylescen

Sergelgatan är Stockholm mesta gågatan och den ska få ny stjärnglans. Arbete pågår med att skapa ett stråk för alla som gillar lifestyle och sätter värde på hållbar konsumtion, mode, restaurangliv och kultur.

25
Butiker och lokaler.
13 300
Kvadratmeter yta.
250 000
Människor i veckan rör sig här.
1959
Invigdes Sergelgatan.
2022
Är projektet klart.

En levande, medveten och stolt gågata

Sergelgatan, Sveriges första gågata, sträcker sig mellan Hötorget och Sergels torg. Här rör sig 250 000 människor varje vecka. Nu får gatan en ansiktslyftning och när den är lar blir Sergelgatan Stockholms nya lifestylescen.

En röd tråd på Sergelgatan är hållbar konsumtion. Alla ska kunna handla, äta och dricka med gott samvete. Här kan pop up-butiker som erbjuder reparation, remake och uthyrning av kläder dyka upp, tillsammans med både större aktörer och mindre uppstickare med fokus på hållbart mode. På restaurangscenen blir utbudet av vegetarisk mat stort och matsvinnet tas tillvara.

I hörnet vid Konserthuset byggs en ny restaurang som ramar in Hötorget tillsammans med Haymarket, Hötorgshallen och Filmstaden Sergel. Det blir också gott om mötesplatser, gemensamma ytor och evenemang. Allt för att skapa en levande och öppen plats mitt i stadskärnan. En plats som lever både på dagen och kvällen.

60 år som shoppingstråk

Sergelgatan invigdes med pompa och ståt en söndag i april 1959. Invigningen var anmärkningsvärd med självaste kungen som bandklippare. Även prinsessorna Margaretha, Desiree och Birgitta fanns på plats. Sergelgatan var Sveriges första gågata och kantades av butiker och restauranger på var sida.

Under en tid då det mesta planerades med bilen i fokus så var Sergelgatan en plats planerad för, och befolkad av, människorna. Gatan var livlig och händelserik. Caféer och restauranger tog för sig ute på gatan och från gatunivå kunde man via en trappa ta sig till Hötorgsterrassen som bland annat innehöll restauranger med uteserveringar. På den tiden var terrassen öppen och tillgänglig för alla. Ordningsproblem gjorde att terrassen efter några år fick stänga och restaurangerna har flyttat vidare till andra kvarter.

Konstant modernisering

I dag är Sergelgatan en shoppinggata med en yngre, trendmedveten målgrupp. Här finns flera av modekedjorna etablerade och sedan 2015 är Hötorgsterrassen öppen igen och bjuder på upplevelser under sommarmånaderna.

Vasakronan driver ett utvecklingsarbete inom befintlig detaljplan. Hötorgshusen som kantar Sergelgatan och utgör Sergelgatans butiksfasader bär på alla karaktärsdrag för den modernistiska arkitekturen och tydliga kontraster i volymer och färgsättning. Det vill vi behålla samtidigt som vi gör stora förbättringar i butikslösningar och butiksfronter ut mot gatuplan. Fler restauranglokaler adderas till utbudet och vi planerar en tydlig access upp till Hötorgsterrassen från Sergelgatan. Utvecklingen sker etappvis och just nu pågår konceptutveckling för nya Sergelgatan.

Fakta

  • Löper mellan Hötorget och Sergels torg.
  • Sveriges första gågata, invigdes 1959. Ett fint exempel på modernistisk arkitektur.
  • Sergelgatan utvecklas inom befintlig detaljplan.
  • Utrymmet mellan första och andra Hötorgsskrapan byggs in och skapar ytterligare handelsyta.
  • Fokus ligger på att skapa attraktiva butiks- och restauranglokaler samt skapa en smidigare access till Hötorgsterrassen.

Urban citypark bland Hötorgshusen

Två våningar upp från Sergelgatan ligger Hötorgsterrassen, en grön och skön urban oas. Terrassen invigdes redan på 1950-talet, men stängdes ner. Sedan 2015 öppnar Hötorgstrassen upp igen, varje sommar. Den har hittills bjudit på musik, kultur, fotboll, boule, crossfit, yoga, arbetsplatser, odlingar, bi-hotell och mycket mycket mer. Nu byggs även terrassen om. Välkommen upp till en urban stadspark när den nyöppnar 2022.

Sergelgatan ska förvandlas till en modern gata för shopping och upplevelser som bjuder på folk och liv, all tid på dygnet.

Gabriella Hammond, Affärsutvecklare Handel

Läs mer om hur vi utvecklar Sergelgatan.

Vill du veta mer om handels- destinationen Stockholm och vad vi kan erbjuda där?
Kontakta oss!

Gabriella Hammond
Affärsutvecklare handel Gabriella Hammond 070-968 18 42 · 08-566 205 72 gabriella.hammond@vasakronan.se
Charlotta de Jong
Affärsutvecklare handel Charlotta de Jong 070-968 15 19 · 08-566 205 19 charlotta.dejong@vasakronan.se