Har vi inte för lite sol i Sverige för att det ska vara värt det?
Nej, faktiskt inte. Vi räknar antal soltimmar per år och eftersom vi har en lång ljus period över sommaren kan Sverige jämföras med norra Tyskland som har en stor utbyggnad av solcellsanläggningar. Till och med uppe i Norrland kompenseras de mörka perioderna av de ljusa.
Måste solcellerna sitta på ett sluttande tak i söderläge för att få effekt?
För att nå 100 procents verkningsgrad bör solcellerna placeras i 40 till 45 graders lutning i rakt söderläge, men lägger man solcellerna horisontellt är verkningsgraden ändå hela 83 procent eftersom de då får sol från flera håll. Solceller är inte så känsliga utan ganska förlåtande. Dessutom finns nu tunnfilmssolceller som klarar av att fånga upp diffust ljus och inte är lika känsliga mot för moln och skugga.
Hur mycket effekt får ni ut och täcker det era investeringskostnader?
Det variera beroende på installation och läge, men mellan 10 – 15 procent av det totala behovet av fastighetsel (belysning, ventilation, pumpar och kyla) kan täckas av solcellsanläggningen. Våra 21 anläggningar på 9 790 kvm solcellsyta producerar 1 350 000 kWh per år. I slutet av 90-talet var installationskostanden för en anläggning 48 000 kr per kWh. I dag har den kostanden sjunkit till 9 000 kr per kWh.