Återbruk – en riktig tillgång

Arbetsgruppen från Gyros Protein Technology. De flätade mönstret är skapat av delar av fläktrumsvåningens fasad- och takbeklädnad som återanvänts för att utsmycka bland annat hisschaktet.

Efter ihärdigt letande föll allt på plats. För Gyros Protein Technology blev flytten till Lumi i Uppsala inte bara en ny adress – utan starten på ett större hållbarhetsprojekt som engagerat hela företaget.

För life science-bolaget Gyros Protein Technology, som sedan 25 år utvecklar analysverktyg för läkemedelsbranschen, började sökandet efter en ny lokal för över tre år sedan. Med hållbarhet som ett prioriterat område i kombination med behovet av ytor för både kontor, labb och produktion, var kraven höga.

Bitarna föll på plats när de fick ta del av planerna för Lumi, Vasakronans mest ambitiösa återbruksprojekt hittills.

För Eva von Heijne, operativ chef på Gyros Protein Technology och platschef i Uppsala, har flytten från Science Park till Lumi i Södra city i Uppsala varit ett av hennes största projekt de senaste åren – ett arbete som varit mödan värd, menar hon.

– Det är inte bara en funktionell fastighet för oss som har behov av väldigt specifika ytor. Utifrån ett arbetsmiljöperspektiv är det också ett fantastiskt hus med sin ljusgård, planlösning och genomtänkta materialval.

Eva von Heijne, operativ chef på Gyros Protein Technology och platschef i Uppsala.
Lokalen – en viktig pusselbit för minskat klimatavtryck

Jens Skoglund, chef Uppsala på Vasakronan, poängterar att valet av lokal är en allt viktigare fråga för många bolag, inte minst utifrån ett hållbarhetsperspektiv.

– Det är viktigt för både producerande företag och för de som verkar inom tjänstesektorn, men särskilt för de sistnämnda. I och med att de inte producerar några varor blir lokalen, och hur den är utformad och med vilka material, en viktig pusselbit för att minska klimatavtrycket. Det är något som vuxit i intresse jämfört med för bara några år sedan, säger han.

Historiskt har de företag som redan jobbar nära hållbarhetsfrågorna legat i framkant. Men nu börjar fler typer av företag och branscher att komma i kapp, menar Jens Skoglund.

– Många ser ett stort värde i att sitta i klimatsmarta fastigheter. Både utifrån deras egen hållbarhetsprofil, och för att stärka varumärket och locka nya medarbetare som ser hållbarhet som en viktig faktor i valet av arbetsgivare.

Högt engagemang från medarbetarna

I Gyros Protein Technologys fall tog deras hållbarhetsambitioner inte slut i och med flytten till Lumi. Tvärtom var det startskottet för ett ännu större återbruksprojekt.

– Vi hade sedan tidigare mycket högkvalitativa möbler, men som kändes utdaterade. Samtidigt såg vi en stor potential i att rusta upp och ge dem ett nytt utseende. I dag är minst 75 procent av våra möbler återbrukade, däribland bokhyllor, skrivbord, fåtöljer och ett stort antal stolar, säger Eva von Heijne.

Men det som, enligt Eva von Heijne, sticker ut allra mest med projektet är hur bolaget lyckats få med alla medarbetare på resan. Det har inte minst bidragit till en intern stolthet och stärkt sammanhållning i teamet.

– Jag samarbetade tätt med Vasakronan och arkitektbyrån White Arkitekter, och fick med alla medarbetare både till Lumi-bygget och på studiebesök hos dem. Framför allt för att vi skulle få en känsla för hur ett modernt, återbrukat kontor kan utformas, och för att skapa engagemang bland alla, säger hon.

Utöver studiebesöken fick medarbetarna gemensamt skapa så kallade moodboards för att visualisera det framtida drömkontoret.

– Att få vara en del av detta fick verkligen igång alla. Flera anmälde sitt intresse för att ansvara för olika delar i arbetet med restaureringen av tidigare möbler och inredning. Många har också varit delaktiga i att bygga och måla om.

Just engagemanget för återbruk när det kommer till kontorets interiör är något som Jens Skoglund ser som en växande trend.

– Fler får upp ögonen för att det faktiskt kan bli riktigt bra! Det är en förlegad bild att återbruk gör att ett kontor upplevs som daterat. Det handlar om att ta vara på det som finns på ett smart sätt för att behålla den estetiska kvaliteten. I många fall kan det till och med bli mer unikt och kreativt. Det är Gyros Protein Technology ett talande exempel på, säger han.

Södra city – mitt i hjärtat av Uppsala

Lumi är den första etappen av tre i omdaningen av 1970-talskvarteret Hugin i Uppsala. För Gyros Protein Technology är Uppsala inte nytt. Företaget har funnits där sedan starten, men flytten till Södra city innebar ändå ett stort lyft, menar Eva von Heijne.

– Något jag uppskattar mycket är att det ligger mitt i stan med gångavstånd till centralstationen, samtidigt som vi har Fyrisån och dess promenadstråk alldeles i närheten.

Med våren i full blom och sommaren väntandes runt hörnet, ser hon just nu mest fram emot att nyttja den gemensamma takterrassen.

– Jag skulle säga att det är en av stadens bästa utsikter med 360-graders vy över Uppsala. Det är perfekt för lunchen och för att kunna ta möten kollegor emellan.

Fem fakta om Lumi

  • En av ambitionerna med Lumi var att skapa en oas där ljuset flödar fritt både inne och ute – och passande nog betyder Lumi ”livets ljus” på latin.
  • I Lumi har hela grundläggningen kunnat återanvändas, liksom åttio procent av den gamla betongstommen – allt sammanlänkat med hjälp av en inglasad ljusgård.
  • Utformningen av Lumi består av flera nytänkande och kreativa lösningar. Bland annat har fläktrumsvåningens fasad- och takbeklädnad återanvänts till cykelförvaring och en unik beklädnad av hisschaktet.
  • Stora delar av Lumis golv är klätt i begagnade textilmattor, något som kan vara svårt att få till. I Lumis fall har det skapat ett lekfullt och estetiskt tilltalande uttryck.
  • Kontorsytorna i Lumi är inte bara renoverade. De är också utformade med betydligt större flexibilitet än tidigare så att varje våningsplan kan delas upp i sex olika lokaler.