Magasin X visar vägen inom hållbart byggande

Sveriges största kontorsbyggnad i trä. Prisbelönt, uppmärksammad och fullt uthyrd redan två år före projektavslut. Med Magasin X banade Vasakronan vägen för branschen. Nu vågar fler satsa på ett mer klimatsmart sätt att bygga.

Vasakronan har arbetat länge och systematiskt för att minska sin klimatpåverkan från energianvändningen i fastigheterna, och därigenom mer än halverat energibehovet sedan 2008. Magasin X i centrala Uppsala blev ett sätt att flytta fram positionerna för hur man kan sänka klimatavtrycket även för byggnation.

– Jag tror att det finns en grundmurad vilja hos byggbranschen att minska sin klimatpåverkan. Men många är fortfarande lite oroliga och rädda för att bygga i trä. Magasin X har gjort att fler vågat följa efter, säger Anna Denell, hållbarhetschef på Vasakronan.

Från början var det dock inte alls trä som gällde.

– När vi startade med detaljplanerna såg vi framför oss ett kontorshus med en stomme av stål och betong. Men jag började ganska tidigt tänka om, säger Jonas Wahlström, projektchef på Vasakronan.

Efter en gedigen trähusutredning och interna dialoger bestämde sig Vasakronan för att bygga Sveriges hittills största kontorshus med en stomme helt i trä.

– Vi ville se hur vi kunde sänka den höga klimatbelastning som ett byggprojekt innebär. Och då var det inte så svårt att komma fram till att det är stommen som är den största boven, säger Jonas Wahlström.

Magasin X, som är granne med Resecentrum i Uppsala, stod färdigt hösten 2021 och är Sveriges största kontorshus med en stomme helt i trä.
Jonas Wahlström, projektchef på Vasakronan.

Efter det följde ett noggrant grundarbete med många utredningar, samarbetsgrupper, studiebesök och research.

– Vi undersökte risker, vilka utmaningarna var, hur konstruktionen skulle kunna se ut, hur en trästomme påverkar flexibilitet och möblerbarhet och naturligtvis vad det skulle kosta. Om det var genomförbart helt enkelt. Och kom fram till att ja det var det, säger Jonas Wahlström.

En av utmaningarna var att få till en bra ljudnivå eftersom trä är ett lättare material än betong.

– Men det löste vi med hjälp av att lägga mycket fokus på akustik i lösningar för bjälklag och olika väggtyper. Ett medskick till de som ska bygga med en trästomme är att noga utreda vilken bjälklagskonstruktion man ska välja och beakta flera olika parametrar i det valet.

Mycket arbete har också lagts på att få till en så låg energiförbrukning som möjligt. Något som projektet minst sagt lyckats med. Köpt energi ligger på knappt 20 kWh per kvadratmeter och år vilket kan jämföras med Nybyggandskravet enligt BBR (Boverkets byggregler) som är cirka 70 kWh per kvadratmeter och år.

– Det har vi uppnått med hjälp av smarta lösningar. Fastigheten har gröna tak, vi har batterilagring, avancerade styrreglerlösningar och geoenergilager för både värme och kyla. Med solceller på taket och integrerade i fasaderna laddas byggnadens batteribank, säger Jonas Wahlström.

Anna Denell är övertygad om att hyresgäster i ännu högre utsträckning kommer vilja hyra lokaler i fastigheter som genomsyras av hållbarhetstänk.

– Det är ett sätt att uppnå de nya kraven i CSRD och att öka andelen grönt finansierade Taxonomi-linjerade investeringar. Det handlar om mer än att det hänger en medalj på bygganden som säger att den är miljöcertifierad, säger hon.

Byggstarten för Magasin X var i september 2019. I oktober 2021 flyttade den första hyresgästen in på två av de åtta våningsplanen. Huset omfattar totalt 16 500 kvadratmeter (BTA) och våningarna kopplas samman med en vacker trappa i massivt trä i en magnifik trapphall.

Här finns gott om utrymme för moderna kontor och även för Vasakronan Arena, bolagets coworking-erbjudande. Magasin X ligger alldeles intill Resecentrum på en tomt där det tidigare fanns en parkeringsplats. Nu ger byggnaden nytt liv till ett område som tidigare låg lite undanskymt.

– Väldigt roligt är den tidiga efterfrågan från kunderna. När vi satte spaden i marken var nästan allt redan uthyrt, säger Anna Denell. Nu får vi ofta höra från de som jobbar i huset att de trivs väldigt bra och gillar träarkitekturen.

Jonas Wahlström säger att han nästan aldrig är riktigt nöjd. Det finns alltid saker som kan göras bättre.

– Men jag har nog aldrig varit så stolt som jag är över det här. Magasin X har inte bara haft betydelse för Vasakronan, utan för hela branschen. Vi har visat att sådant som många inte trodde eller vågade göra för fem år sedan är möjligt, säger han och tillägger:

– Jag vet inte hur många forum och seminarier jag pratat på. Eller hur många studiebesök vi haft. I nio fall av tio säger besökarna att deras förväntningar har överträffats. Det gör mig stolt.

Anna Denell, hållbarhetschef på Vasakronan.

Magasin X på 90 sek

Det finns mycket att säga om Magasin X men alla kanske inte är så nördigt intresserade som vi. I den här korta filmen lyfter vi därför bara det absolut mest unika med Magasin X.
Som till exempel:

 • Fördelarna med trä.
 • Smarta lösningar vi jobbat med för att sänka energianvändningen.
 • Inomhusmiljön.
 • Och lite annat.

Hållbara fakta: Magasin X

 • Fastigheten har gröna tak, batterilagring, avancerade styrreglerlösningar och geoenergilager för både värme och kyla.
 • Med solceller på taket och integrerat i fasaderna laddas byggnadens batteri.
 • Fasaden är klädd i glas och skiffer som har låg klimatpåverkan och inte kräver särskilt mycket underhåll.
 • Att byggnaden har en stomme av trä innebär att Magasin X binder cirka 3 000 ton koldioxid.
 • Att arbeta i kontorshus byggt av trä ger fysiologiska och psykologiska fördelar som liknar effekten av att spendera tid ute i naturen.
 • Miljöcertifierad enligt LEED på nivå Platina. Poängen (94 p) är så höga att bygganden hamnar på tredje plats bland Europas alla LEED-certifierade byggnader.
 • Har vunnit både Solenergipriset och Uppsala kommuns Arkitekturpris.
 • Den 30 november 2023 utnämndes Magasin X till Årets LEED-byggnad/projekt av Sweden Green Building Council, SGBC.

Läs mer om projektet