Välkommen till Riga 2
Hamburgsvägen 12-14 / Fjärde Bassängvägen 11-19 / Malmvägen 7-13 / Tredje Bassängvägen 2-14
Om fastigheten

Värtahamnen är minst sagt ett område under utveckling. Fastigheten ligger mitt i det som ska bli Stockholms nya pulserande stadsdel. Huset erbjuder konferensservice, restaurang och café. Idag tar ni er smidigt hit med bil, kollektivt eller varför inte cykel.
I entrén är det svårt att säga vad som är ute och inne. Byggnaden har ljusinsläpp från alla håll, även uppåt, och mötesrum som sticker ut som platåer över den fantastiska ljusgården. Huset består av effektiva kontor med våningsplan på cirka 3600 kvadratmeter. I bottenplan finns ICA Kvantum och högst upp löper en terrass med utsikt i alla väderstreck. Fastigheten är miljöcertifierat med LEED Guld.
En ny stadsdel utvecklas
Målet är att Värtan ska bli en naturlig del av innerstaden. Den ursprungliga hamnmiljön kommer integreras med hållbarhet och arkitektur i framkant. Det blir en ny levande stadsdel med kontor, parker, bostäder, handel och service.
Företag i framkant är välkomna att flytta in redan idag!
Fastighetens historia
Värtahamnen är ursprungligen ett historiskt hamnområde vilket under lång tid har präglat omgivningarna. Hamnverksamheten ska integreras i en modern stadsdel där förtöjda fartyg och sjötrafik är en självklar del av den marina karaktären i Värtahamnen. Fram till mitten av 1990-talet stod en cistern på tomten, som under 2000-talet ersattes av ett parkeringsgarage som frekvent användes av hyresgäster i området fram till i februari 2008 då byggandet av kontorshuset Riga påbörjades.
ICA Kvantum slog upp sina portar för kunder 18 november 2009 och första hyresgästen Tieto flyttade in i juli 2010.
Fastigheten Riga har väldigt liten negativ miljöpåverkan, bland annat tack vare mycket låg energianvändning och miljömässigt kloka materialval. Alla byggmaterial har valts utifrån ett livscykelperspektiv med krav på lång livslängd, förnyelsebara råvara och låg energianvändning vid tillverkning och transport.
Belysningen är behovs- och närvarostyrd. Huset har sedumtak som isolerar mot värme på sommaren och kyla på vintern och som absorberar regnvattnet. Fastigheten är certifierad LEED Guld (Leadership in Energy and Environmental Design).
I fastighetens ljusgård finns en videoinstallation av konstnären Ulf Rollof (f. 1961). Verket som installerades år 2010, heter Rosa/Turquoise och visar rosa maneter som simmar i ett turkost hav till havsljud. Ulf Rollof menar att filmen ger oss upplevelsen av att resa rakt in i rosa färg, bland rosa färgklot, och att sväva i blå färg, i ett blått hav – likt en fantasi eller ett drömtillstånd. Havet är en metafor för de dolda sidorna inom oss, och människans ursprungshistoria.
I trappan upp till ljusgården finns en ljudinstallation som ger associationer till havsmiljöer, och i huvudentrén finns tre målningar i storlek 140×140 cm. Målningarna som heter ”3 Blå” är bland annat inspirerade av Jaques Costeaus undervattensfotografier, och visar ett möte mellan en späckhuggare och en dykare.
Byggt/ombyggt: 2010/
Miljöcertifiering: LEED Guld (2022)
Taxonomilinjerad byggnad: Ja
Total energianvändning: 30.3kWh/m2, 2024
Utsläppsintensitet: 0.0546 kg CO2/m2, 2024
Kontor: 20 075 m2
Butik: 4 285 m2
Övrigt: 26 m2
Arkitekt: Arosgruppen Arkitekter, Sidsel Wåhlgren
I din lokal
Fastighetsnät & fiber
Den här fastigheten har ett fibernät som ägs av Vasakronan. Det kan användas av dig som hyresgäst för att ansluta din lokal till internet, oavsett vilken internetleverantör du har. Telia och Advania är exempel på två leverantörer som har förberett anslutningar till fastigheten för snabb access.
Läs mer om erbjudanden från Advania och Telia eller om du vill ansluta en annan leverantör. Klicka här för mer information.
Planerar ni en egen fiberinstallation måste det genomföras i samråd Vasakronans nätadministratör. Klicka här för mer information.
Inomhusklimat
Ventilation, värme och kyla
Lokalerna har både fjärrvärme och fjärrkyla. Tilluftsdonen i taket ökar eller minskar tilluftsmängden baserat på behov. Rumstemperaturen varierar mellan 21 och 25 grader under arbetstid.
Vart tredje år genomförs en obligatorisk ventilationskontroll (OVK) för att säkerställa att ventilationen uppfyller kraven från Boverket.
Inomhustemperatur
Vi föds med en inre termostat som är förinställd och gör att vi kan uppleva värme och kyla helt annorlunda än kollegorna. Att skapa ett inomhusklimat där alla trivs blir ibland därför en stor utmaning. Självklart ska temperatur och ventilation vara rätt inställda, men för att lyckas fullt ut med ett bra inomhusklimat behövs även din och er hjälp.
Du som hyresgäst kan i de flesta lokaler själv justera temperaturen efter önskemål. Är du osäker på hur kontakta teknikansvarig som gärna visar hur du går till väga.
Ta del av våra generella tips för ett bättre inomhusklimat Vad är lagom varmt för dig? – Vasakronan
Solskydd
Inbyggt i fönsterrutorna på fastigheten finns solfilm.
Har du funderingar kring solskydd för er lokal? Hör av dig till er kontaktperson som kan svara på om hur solskyddet fungerar för just er.
Rökning
Rökning är inte tillåten inne i fastigheten samt allmänna utrymmen, som entréer, terrasser, hissar och trappor. Tänk också på att inte stå för nära entréer eller friskluftsintag, så att rök kommer in i fastigheten.
Enligt lag (2018:2088) är det förbjudet att röka vid entréer till lokaler dit allmänheten har tillträde. Förbudet omfattar all rökning, även e-cigaretter och vapes. Beslutet har fattats av Riksdagen som även lägger ansvaret för att rökförbudet efterlevs vid gemensamma entréer på oss som fastighetsägare.
Om entrén till lokalen ligger i direkt anslutning till gatan är det den som har verksamhet i lokalen som ansvarar för rökförbudet. Det innebär exempelvis att affärsinnehavare med egen entré är ansvarig för att informera om att rökförbudet gäller.
Utrymning & brandskydd
Hela huset är utrustat med brandlarm, sprinkler finns på Karlavägen 108.
Systematiskt brandskyddsarbete SBA
Sedan 2001 ska systematiskt brandskyddsarbete hanteras av alla verksamheter. Det är hyresgästens ansvar att:
• Utrymningsplan ska finnas på väl synliga platser i lokalen.
• Släckutrustning finns till hands inuti hyresgästens lokaler (inköp, installation, reparation, underhåll och service).
• Utrymningsvägar hålls fria – gäller även grannars utrymning genom lokalen samt trappor och portuppgångar
• All brandskyddsutrustning (sprinkler, brandlarm, brandsläckare etc.) hålls fria från förhindrande föremål.
• Utse en brandskyddsansvarig samt en utrymningsledare på sitt företag.
• All personal och vikarier känner till utrymningsplanen samt arbetsuppgifter vid brand.
• Rapportera eventuella tillbud till Vasakronan.
• Fylla i en ”Skriftlig Redogörelse av Brandskydd” för berörda verksamheter, som sedan skickas in till brandförsvaret via Vasakronan.
• Du kan läsa mer om vad systematiskt brandskyddsarbete innebär för er verksamhet och få hjälp med att komma igång med just ditt brandskyddsarbete hos Stockholms Brandförsvars hemsida.
Utrymning
Hyresgästen ansvarar själv för återsamlingsplats och brandövningar samt utrymningsvägar, utrymningsplan och släckutrustning i den egna lokalen. För allmänna utrymmen ansvarar Vasakronan för utrymningsvägar och utrymningsplan.
Vill du veta mer om arbetsgivarens ansvar gällande utrymning, läs informationen angående utrymning på Arbetsmiljöverkets hemsida.
Utrustning
Vasakronans hyresgäster har rabatt på brandskyddsutrustning hos ett antal leverantörer. Kontakta Vasakronans kundservice 08-566 20 600 för mer information.
Brandtillsyn
Sker enligt ”Lag om skydd mot olyckor” som trädde i kraft 01.01.2004. Läs mer på Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps hemsida » www.msb.se
Hjärtstartare
I fastigheten
Allmänna uteplatser & terrasser
Kommunen ansvarar för utvändig städning kring fastigheten.
Vid brister eller önskemål kontakta gärna kundservice.
Avfall & källsortering
Källsortering – på din arbetsplats
Vi har försökt utveckla vårt miljöarbete tillsammans med våra hyresgäster för att både kunna se till att fastigheterna har en god miljöstatus och att kunna reducera hyresgästernas miljöpåverkan. Källsortering är en del av det Naturliga stegets systemvillkor för ett uthålligt samhälle och en viktig del i vårt miljöarbete.
Miljörum
Restaurangernas miljörum har infart från Fjärde bassängvägen 17, och det för våra kontorshyresgäster ligger på Tredje bassängvägen 4. Tömning av kärl i soprummet sker 1 ggr/vecka samt mot avrop. Hyresvärden ansvarar för de i miljörummet uppmärkta fraktionerna.
Nuvarande fraktioner i miljörummet
Kontorspapper
Elektronikavfall
Hushållsavfall
Färgat glas
Ofärgat glas
Träpallar
Metallförpackningar
Batterier
Glödlampor
Lysrör
Wellpapp
Brännbart
Mjukplast
Hårda plastförpackningar
Övrigt
Alla övriga sopor ska bortforslas av hyresgästen till de sopstationer som finns i kommunen.
Tack för att ni källsorterar!
Säkerhet & inpassering
För access till fastigheten krävs passerbricka dygnet runt.
Hyresgästen ansvarar för sitt eget skalskydd (lås, larm, kortläsare, galler m.m. i den egna lokalen). Kontakta ert försäkringsbolag för mer information gällande villkoren i er försäkring.
På kvällar och helger bevakas området av väktare.
Lastkaj & leveranser
Fastigheten har ingen lastkaj eller godsmottagning.
Nedan hittar du uppgifter om hissarnas mått och kapacitet:
Hiss Märklast Höjd Bredd Djup
Trapphus1
1. 800kg 2,2m 1,3m 1,4m
2. 1600kg 2,2m 1,3m 2,5m
3. 800kg 2,2m 1.3m 1,4m
Trapphus 3
4. 800kg 2,2m 1.3m. 1,4m
5. 1600kg 2,2m 1.3m 2,5m
6. 800kg 2,2m 1.3m 1,4m
Parkering & laddplatser
I fastigheten finns ett garage på källarplanet med nedfart från Tredje bassängvägen 12. Maxhöjden i garaget är 195 cm.
ICA har 50 parkeringsplatser för kunder, kom ihåg att betala och lägga din P-biljett från automaten i vindrutan. Första timmen är gratis.
Det finns parkeringsplatser i området både utomhus och i andra garage för uthyrning till företag. Förhyrda parkeringar i detta garage kräver parkeringstillstånd i rutan.
Vasakronans parkeringsplatser administreras av APCOA. Garaget är öppet för allmänheten 07-22 alla dagar. Övriga tider krävs passerbricka. Vill ni hyra parkering, säga upp en parkeringsplats, eller har andra frågor kring förhyrning av parkeringsplatserna hänvisar vi till nedanstående kontaktvägar:
Mejl: vasakronan@apcoa.se
Telefon: 08-55630670 knappval 3
Vid andra frågor hänvisar vi till mejladressen: kundtjanst@apcoa.se
Vid andra frågor, parkeringstillstånd, avisering med mera kontaktas Apcoas växel 08-556 306 70, knappval 9. Be dem koppla dig till Kundtjänst. Kundtjänsten har öppet vardagar mellan 09:00 – 15:00.
Cykelparkering
Det finns två stycken cykelrum i fastigheten på Tredje bassängsvägen 2-9. För access krävs passerbricka. I övrigt finns cykelställ runt fastigheten.
Det är inte tillåtet att parkera sin cykel i trapphus, entréer eller på garageplatser på grund av framkomlighet vid eventuell utryckning. Glöm inte att låsa din cykel. Vasakronan ansvarar inte för eventuella stölder.
Kommunikationer
Bil
Kommunikationerna till och från Värtahamnen är goda via Norra länken.
Lokaltrafik
Till Värtahamnen tar du dig med tunnelbana eller buss. Närmaste T-banestation är Gärdets på c:a sju minuters gångavstånd från Värtahamnen. Buss 76 går rakt igenom området och trafikerar sträckan Ropsten – Norra Hammarbyhamnen, via Norrmalmstorg och Gamla stan. Hållplatsen ligger i direkt anslutning till entrén på Fjärde Bassängvägen. Stomlinjebuss nr 1 som trafikerar Frihamnen – Lilla Essingen via Stureplan och Kungsgatan, stannar vid Gärdets tunnelbanestation.
Cykel och Bil
Det finns också utmärkta cykelvägar längs Lidingövägen ända fram till Värtahamnen. Från city cyklar du längs Strandvägen, förbi SVT-huset och vidare över Gärdet.
Med bil kommer du lättast till området via infarten från Lidingövägen eller via bron från Tegeluddsvägen.
Snöröjning & istappstelefon
Om farliga istappar upptäcks på fastigheten, ring till Vasakronans kundservice på 08-566 20 600. Det går även bra att kontakta Istappstelefonen som är en tjänst dit allmänheten kan ringa för att rapportera om farliga istappar, snö/is på tak och mark.
Ring då 020-47 82 77 eller anmäl via hemsidan Istappstelefon.
Service i fastigheten
Låt oss ta hand om er
Vi erbjuder ett flertal olika servicetjänster i tillsammans med olika samarbetspartners. Servicetjänster Bas behöver du se till att du har innan du flyttar in i din nya lokal, det kan exempelvis vara elavtal, it, telefoni, kontorsutrustning, lås och larm. Listan kan göras lång, men vi hjälper gärna till och skräddarsyr utifrån era behov.
Servicetjänster Tillägg är ett axplock av de vanligaste tilläggstjänster du kan komplettera med för att förenkla din vardag, exempelvis kontorsvärd, vaktmästeri, konferens, lokalanpassning, parkeringstjänster och cykelservice.
Kontakta kundservice eller din kontaktperson för mer information om vilka tjänster som finns tillgängliga i just ditt hus.
Kontorsservice – Vasakronan
Arena
Arena är speciellt framtaget för er som kund hos Vasakronan. Upplägget är enkelt. Ni tecknar ett medlemskap och får tillgång till representativa och funktionella flexarbetsplatser, lounger för pauser och möten, frukost, gott kaffe, snabb och säker uppkoppling, låsbart skåp och skrivare. Kombinera flera tjänster efter behov som eget kontorsrum eller mötesrum. Ni kan enkelt öka eller minska antalet platser på månadsbasis. Läs mer här
I närområdet
Service i närområdet
Värtahamnen är ett etablerat företagsområde med ett välutvecklat serviceutbud som fyller de flesta behov som kan uppstå i kontorsvardagen.
Restauranger
Här finns exempelvis flera uppskattade restauranger:
Pizzeria Oz, Hotell Scandic Ariadnes matsal, Restaurang Kalaset och Hurry Curry. För en enklare lunch, eller en eftermiddagsfika finns Café Feel på Fjärde Bassängvägen.
Hotell och konferens
Områdets Hotell Scandic Ariadne erbjuder förutom sina 283 rum även en konferensavdelning och en skybar med spektakulär panoramautsikt på 17.e våningen. Konferensanläggningen
har 20 konferensrum för mellan 2-250 personer och en ljusgård där flera hundra personer kan samlas för olika tillställningar.
Övrigt
Här finns en ICA Kvantumbutik, SEB företagskontor och en kontorsvaruhandel.
Hållbarhet
Miljöcertifiering
Hållbarhetsfakta
Du hittar information om vilken miljöcertifiering fastigheten har, om den är taxonomilinjerad, den totala energianvändningen samt utsläppsintensiteten under fliken: Om fastigheten.
Miljöcertifiering
Byggnaden är miljöcertifierad enligt LEED. Certifieringen är ett kvitto på att byggnaden uppfyller hållbarhetskriterier inom exempelvis energieffektivitet och hälsosamma inomhusmiljöer.
Taxonomilinjerad byggnad
Om byggnaden är taxonomilinjerad uppfyller den EU:s fastställda granskningskriterier för miljömässig hållbarhet samt minimiskyddsåtgärder för social hållbarhet.
Hållbarhetsdata för er lokal
Många av våra hyresgäster redovisar sin miljöpåverkan i sin års- eller hållbarhetsredovisning. En vanligt förekommande post är energianvändningen i lokalen. Den samt uppgift om andel förnybar energi kan ni få på månadsbasis i vår hållbarhetsrapport för er lokal.
Hör av dig till din kontaktperson för att få ta del av hållbarhetsrapporten. I den finns även data för vatten- och avfallsmängder.
Läs mer om energiköp via Vasakronan
Hållbarhetstjänster
I många av våra fastigheter tillhandahåller vi olika hållbarhetstjänster, såsom avfallshämtning och cykelservice. Här nedan kan du läsa mer om respektive tjänst. Hör av dig till din kontaktperson om du vill veta mer och vad som gäller i din fastighet.
Läs mer om tjänsten avfallshämtning
Läs mer om tjänsten cykelservice
Vasakronans hållbarhetsarbete
På Vasakronan ska vi driva vår verksamhet på ett alltigenom hållbart sätt, ur ett ekonomiskt, miljömässigt och socialt perspektiv. För det krävs att alla bidrar hela tiden.
Läs om Vasakronan och vårt ansvar för en hållbar utveckling
För många företag står lokalen för en stor del av verksamhetens miljöpåverkan och den påverkar också de egna medarbetarnas hälsa och välmående. Se till att säkra er lokal både ur ett miljömässigt och socialt perspektiv.
Kontakt & Felanmälan
Dina kontaktpersoner

