Vad är lagom varmt för dig?

Inomhusklimatet på kontoret engagerar. Kontorsgrannen muttrar om att det är kallt. Du vill sänka värmen. Hur varmt ska det vara på kontoret? Den gängse uppfattningen är att de flesta på ett kontor är nöjda om det är 22 grader på vintern och 24 grader på sommaren. Men det gäller bara om alla har samma slags klädsel och samma aktivitetsnivå. Och hur ofta händer det?

Vår upplevelse av temperatur är individuell

Forskning visar att hur temperatur upplevs beror på en mängd faktorer. ”Vad som uppfattas som lagom är högst individuellt. Klädval, vad man gör och hur man mår påverkar hur man upplever inomhusklimatet. Men också vår medfödda inre termostat som eftersträvar värmebalans i kroppen. Den är individuell och vi är mycket känsliga för avvikelser. Redan vid tre graders avsteg från kroppens idealtemperatur så upplever vi det som oacceptabelt. Det gäller att förstå vad man själv kan göra för att nå balans.

Stå upp om du fryser, sitt ner om du känner dig varm

Klädsel och aktivitet är två viktiga verktyg för att påverka den upplevda temperaturen på kontoret. Genom att stå istället för att sitta kan upplevelsen av temperaturen skilja fyra till fem grader. En kofta eller kavaj ökar upplevelsen med två grader, medan en undertröja plussar på en halv grad. Utöver klädsel och aktivitet påverkar den ”individuella termostaten”, det vill säga att även med likadana kläder och samma ansträngning kommer folks uppfattning om vad som är den optimala temperaturen att variera. Så för varje kombination av aktivitet och klädsel har alla en individuell optimal rumstemperatur.

Stå eller sitt och jobba, cirka +2 °C skillnad.
Ta på en kavaj eller kofta/tröja, cirka +1,5 – 2 °C skillnad.
Sov, ät och drick så att du mår bra, cirka +1 °C skillnad.

Vad gillar du bäst?

En ökad kunskap om hur vi själva fungerar och hur vi kan påverka bidrar till att vi blir mer nöjda. Därför har Vasakronan tagit fram en app där man på egen hand, genom interaktiva val, kan testa vilken temperatur som är ideal och förstå vad man själv kan göra för att påverka om man tycker det är för kallt eller för varmt. Den enklaste parametern i inomhusklimat är lite motsägelsefullt de tekniska systemen. Men fokus behöver flyttas från rumstemperatur till kroppstemperatur. Alla kan få sitt optimala inomhusklimat men då måste man hjälpas åt. Här fungerar appen som ett bra verktyg för att förstå hur olika faktorer spelar in.

Hitta din idealtemperatur:

Appen ”Lagom varmt” hittar du via länkarna nedan eller genom att söka i App Store / Google Play:

App Store (iPhone)

Google Play (Android)

Mer läsning om inomhusklimat

Så styrs temperaturen 

Vi träffade Märta Sund-Levander, universitetslektor på Hälsouniversitetet vid Linköpingsuniversitet och pratade kroppstemperatur.
Läs hela artikeln här

Sommartips

Rumsregulatorn – kan den hjälpa till ett jämnare inomhusklimat?
Ladda ner:
Sommartips för kontoret

Vägen till rätt temperatur   

Inomhusklimatet på kontoret engagerar. Hur varmt ska det egentligen vara på kontoret?
Ladda ner vår guide till rätt inomhusklimat här

Hösttips

Kontrollera elementen och givare. Kan det hjälpa till ett jämnare inomhusklimat?
Ladda ner:
Hösttips för kontoret

Vårtips

Våren är här och solen tittar fram. Vad kan du göra på kontoret för ett jämnare inomhusklimat?
Ladda ner:
Vårtips för kontoret

Vintertips

Dra ner persiennerna – kan det hjälpa för ett jämnare inomhusklimat?
Ladda ner:
Vintertips för kontoret

Tyckte du artikeln var bra?

Vi på Vasakronan är nyfikna. Vi vill veta. Och när vi inte vet så utforskar vi. Det gör vi genom dialoger och diskussioner med kunder och beslutsfattare inom näringslivet och myndigheter. På så sätt har vi under lång tid samlat på oss en massa kunskap om hur andra tänker och gör. Sammantaget skapar det en ganska bra bild över hur framtidens arbetsliv kan se ut, men också bra tips och råd för alla som är intresserade av en bra arbetsmiljö. Allt detta har vi samlat i vårt Kunskapsrum, men det är bara början. Kunskapsrummet kommer vi hela tiden att fylla på med nytt intressant material.

Anmäl dig här och få ett meddelande när vi lägger ut nytt material i Kunskapsrummet. Det här hittar du i kunskapsrummet:

  • Inspiration och ny kunskap om framtidens arbetsplats
  • Bra tips och råd för en bättre arbetsmiljö
  • Inblick i hur andra tänkt och gjort.