Vad är lagom varmt för dig?

Inomhusklimatet på kontoret engagerar. Kontorsgrannen muttrar att det är kallt. Du vill sänka värmen. Hur varmt ska det vara på kontoret? Den gängse uppfattningen är att de flesta är nöjda om det är 22 grader på vintern och 24 grader på sommaren. Men det gäller bara om alla har samma typ av klädsel och aktivitetsnivå. Och hur ofta händer det?

Vi upplever temperaturer väldigt olika

Forskning visar att hur en viss temperatur upplevs beror på en mängd faktorer. Vad som uppfattas som lagom är högst individuellt. Klädval, aktivitetsnivå och hur man mår påverkar upplevelsen. Men också vår medfödda inre termostat som eftersträvar värmebalans i kroppen. Den är individuell och vi är mycket känsliga för avvikelser. Redan tre graders avsteg från kroppens idealtemperatur upplevs som oacceptabelt.

Stå upp om du fryser, sitt ner om du är varm

Klädsel och aktivitet är två viktiga verktyg för att påverka den upplevda temperaturen. Genom att stå istället för att sitta kan upplevelsen skilja på fyra till fem grader. En kofta eller kavaj ökar exempelvis upplevelsen med två grader. Utöver klädsel och aktivitet påverkar också din ”individuella termostat”.

Stå upp eller sitta och jobba, kan ge en upplevd skillnad på ca. +2 °C 
En extra kavaj eller kofta/tröja, kan ge en upplevd skillnad på ca. +1,5 – 2 °C 
Sov, ät och drick bra! Kan ge en upplevad skillnad på ca. +1 °C 

Vad gillar du bäst?

Den enklaste parametern i inomhusklimatet är kanske de tekniska systemen som reglerar rumstemperaturen. Väl fungerande system i kombination med kunskap om hur vi på ett enkelt sätt kan justera vår kroppstemperatur bidrar till att vi blir mer nöjda med inomhusklimatet. Vi har tagit fram en enkel app där du på egen hand, genom interaktiva val, kan testa vilken temperatur som är ideal för dig. Med hjälp av appen kan du snabbt hitta fram till en skön temperaturupplevelse på kontoret.

Hitta din idealtemperatur:

Appen ”Lagom varmt” hittar du via länkarna nedan eller genom att söka i App Store / Google Play:

App Store (iPhone)

Google Play (Android)

Mer läsning om inomhusklimat

Vägen till rätt temperatur   

Vad styr vår upplevelse av temperatur? Hur kan vi själva påverka?
Ladda ner: En enkel guide till rätt temperatur på kontoret

Vårtips

Våren är här och solen tittar fram. Vad kan du göra på kontoret för ett jämnare inomhusklimat?
Ladda ner:
Vårtips för kontoret

Sommartips

Rumsregulatorn – kan den hjälpa till ett jämnare inomhusklimat?
Ladda ner:
Sommartips för kontoret

Hösttips

Kontrollera elementen och givare. Kan det hjälpa till ett jämnare inomhusklimat?
Ladda ner:
Hösttips för kontoret

Vintertips

Dra ner persiennerna – kan det hjälpa för ett jämnare inomhusklimat?
Ladda ner:
Vintertips för kontoret

Nyfiken på vårt kunskapsrum?

Vi på Vasakronan är nyfikna. Vi vill veta. Och när vi inte vet så utforskar vi. Det gör vi genom dialoger och diskussioner med kunder och beslutsfattare inom näringslivet och myndigheter. På så sätt har vi under lång tid samlat på oss en massa kunskap om hur andra tänker och gör. Sammantaget skapar det en ganska bra bild över hur framtidens arbetsliv kan se ut, men också bra tips och råd för alla som är intresserade av en bra arbetsmiljö. Allt detta har vi samlat i vårt Kunskapsrum, men det är bara början. Kunskapsrummet kommer vi hela tiden att fylla på med nytt intressant material.

Anmäl dig här och få ett meddelande när vi lägger ut nytt material i Kunskapsrummet. Det här hittar du i kunskapsrummet:

  • Inspiration och ny kunskap om framtidens arbetsplats
  • Bra tips och råd för en bättre arbetsmiljö
  • Inblick i hur andra tänkt och gjort

Prenumerera på nyheter från vårt kunskapsrum.