Stockholm, Gärdet-Värtan

Riga 2


  • Adresser: Hamburgsvägen 12-14 / Fjärde Bassängvägen 11-19 / Malmvägen 7-13 / Tredje Bassängvägen 2-14
  • Byggt/ombyggt: 2010/
  • Miljöcertifiering: LEED Guld (2013,2017)
  • Kontor: 20 075 m2
  • Butik: 4 285 m2
  • Övrigt: 26 m2
  • Arkitekt: Arosgruppen Arkitekter, Sidsel Wåhlgren

Fastighetens historia

Värtahamnen är ursprungligen ett historiskt hamnområde vilket under lång tid har präglat omgivningarna. Hamnverksamheten ska integreras i en modern stadsdel där förtöjda fartyg och sjötrafik är en självklar del av den marina karaktären i Värtahamnen. Fram till mitten av 1990-talet stod en cistern på tomten, som under 2000-talet ersattes av ett parkeringsgarage som frekvent användes av hyresgäster i området fram till i februari 2008 då byggandet av kontorshuset Riga påbörjades.

ICA Kvantum slog upp sina portar för kunder 18 november 2009 och första hyresgästen Tieto flyttade in i juli 2010.

Fastigheten Riga har väldigt liten negativ miljöpåverkan, bland annat tack vare mycket låg energianvändning och miljömässigt kloka materialval. Alla byggmaterial har valts utifrån ett livscykelperspektiv med krav på lång livslängd, förnyelsebara råvara och låg energianvändning vid tillverkning och transport.

Belysningen är behovs- och närvarostyrd. Huset har sedumtak som isolerar mot värme på sommaren och kyla på vintern och som absorberar regnvattnet. Fastigheten är certifierad LEED Guld (Leadership in Energy and Environmental Design).

I fastighetens ljusgård finns en videoinstallation av konstnären Ulf Rollof (f. 1961). Verket som installerades år 2010, heter Rosa/Turquoise och visar rosa maneter som simmar i ett turkost hav till havsljud. Ulf Rollof menar att filmen ger oss upplevelsen av att resa rakt in i rosa färg, bland rosa färgklot, och att sväva i blå färg, i ett blått hav – likt en fantasi eller ett drömtillstånd. Havet är en metafor för de dolda sidorna inom oss, och människans ursprungshistoria.

I trappan upp till ljusgården finns en ljudinstallation som ger associationer till havsmiljöer, och i huvudentrén finns tre målningar i storlek 140×140 cm. Målningarna som heter ”3 Blå” är bland annat inspirerade av Jaques Costeaus undervattensfotografier, och visar ett möte mellan en späckhuggare och en dykare.

Om fastigheten

Kort om fastigheten 

Riga är ett hus med hög miljöklass, certifierat LEED Guld. I bottenvåningen ligger ICA Kvantum och högst upp i huset löper en terrass med utsikt i alla väderstreck. Huset har en fantastisk ljusgård och en representativ entré med utsikt över kajen och vattnet. Effektiva kontor med våningsplan på cirka 3600 kvm. 

Närområdet utvecklas 

Värtahamnen ingår som en del av Norra Europas största stadsutvecklingsprojekt och blir en modern stadsdel där den ursprungliga hamnmiljön tas tillvara och förenas med hållbarhet och arkitektur i framkant. Läs mer om visionen för Värtahamnen här.

Service i närområdet

Värtahamnen är ett etablerat företagsområde med ett välutvecklat serviceutbud som fyller de flesta behov som kan uppstå i kontorsvardagen.

Restauranger
Här finns exempelvis flera uppskattade restauranger:
Restaurang Horisont, Pizzeria Oz, Hotell Scandic Ariadnes matsal, Restaurang Kalaset och Hurry Curry. För en enklare lunch, eller en eftermiddagsfika finns Café Feel på Fjärde Bassängvägen.

Hotell och konferens
Områdets Hotell Scandic Ariadne erbjuder förutom sina 283 rum även en konferensavdelning och en skybar med spektakulär panoramautsikt på 17.e våningen. Konferensanläggningen
har 20 konferensrum för mellan 2-250 personer och en ljusgård där flera hundra personer kan samlas för olika tillställningar.

Övrigt
Här finns en ICA Kvantumbutik, SEB företagskontor och en kontorsvaruhandel.

Kommunikationer

Bil

Kommunikationerna till och från Värtahamnen är goda via Norra länken.

Lokaltrafik
Till Värtahamnen tar du dig med tunnelbana eller buss. Närmaste T-banestation är Gärdets på c:a sju minuters gångavstånd från Värtahamnen. Buss 76 går rakt igenom området och trafikerar sträckan Ropsten – Norra Hammarbyhamnen, via Norrmalmstorg och Gamla stan. Hållplatsen ligger i direkt anslutning till entrén på Fjärde Bassängvägen. Stomlinjebuss nr 1 som trafikerar Frihamnen – Lilla Essingen via Stureplan och Kungsgatan, stannar vid Gärdets tunnelbanestation.

Cykel och Bil
Det finns också utmärkta cykelvägar längs Lidingövägen ända fram till Värtahamnen. Från city cyklar du längs Strandvägen, förbi SVT-huset och vidare över Gärdet.

Med bil kommer du lättast till området via infarten från Lidingövägen eller via bron från Tegeluddsvägen.

Länk till SL:s webbplats

Parkering & laddplatser

I fastigheten finns ett garage på källarplanet med nedfart från Tredje bassängvägen 12. Maxhöjden i garaget är 195 cm. 

ICA har 50 parkeringsplatser för kunder, kom ihåg att betala och lägga din P-biljett från automaten i vindrutan. Första timmen är gratis.

Det finns parkeringsplatser i området både utomhus och i andra garage för uthyrning till företag. Förhyrda parkeringar i detta garage kräver parkeringstillstånd i rutan.

Vasakronans parkeringsplatser administreras av APCOA. Vill ni hyra parkering, säga upp en parkeringsplats, eller har andra frågor kring förhyrning av parkeringsplatserna hänvisar vi till nedanstående kontaktvägar:

Mejl: uthyrning@apcoa.se

Telefon: 08-55630670 knappval 3

Vid andra frågor hänvisar vi till mejladressen: kundtjanst@apcoa.se 

Vid andra frågor, parkeringstillstånd, avisering med mera kontaktas Apcoas växel 08-556 306 70, nappval 9. Be dem koppla dig till Kundtjänst. Kundtjänsten har öppet vardagar mellan 09:00 – 15:00.

Dina kontaktpersoner