Välkommen till Stureplan 2
Stureplan 2
Om fastigheten

Det här är en vacker och historisk byggnad från 1897 vid Stureplan i Stockholm. Fastigheten var ursprungligen ett bostadshus som idag inrymmer vackra kontors- och butikslokaler med anrika restaurang Sturehof i markplan.
Fastighet mitt i attraktiva kvarter nära kommunikationer och grönområden
Med placering mitt på Stureplan finns bussar och tunnelbana i grannkvarteren eller utanför dörren. Någon minut bort ligger Nybroplan med skärgårdstrafiken ut till öarna och SL-båten hemåt. Grannar som Sturegallerian, Biblioteksgatan och med närhet till Djurgårdens grönområden gör denna adress väldigt bekväm och trevlig både för shopping och en joggingtur. Nära hittar ni också Kungsträdgården som under några veckor på våren badar i rosa blommor och ivriga fotografer. I kvarteren finns möjlighet för den som behöver ta bilen att hyra parkeringsplats i närliggande garage.
Fastighetens historia
Under 1800-talet ökade inflyttningen till Stockholm och stadens utseende förändrades i snabb takt. Mellan 1870 och 1885 tillkom Stureplan men det var först i och med anläggandet av Birger Jarlsgatan i slutet av 1880-talet som torget fick sin nuvarande trekantiga utformning. Nu påbörjades också uppförandet av flera av de byggnader som ännu står omkring Stureplan.
Sperlingens Backe 45 är ett före detta bostadshus som byggdes 1896-1897 efter ritningar av arkitekterna Kasper Sahlin och Gustaf Lindgren. 1959 genomfördes en omfattade fasadändring. Fram till 1970-talet fanns det fortfarande bostäder kvar i huset även fast huset nu till största delen upptogs av kontor. Graden av ombyggnationer invändigt varierar från totalt ombyggt till att bevara en mängd originaldetaljer. Huset har under 2021-2023 genomgått en total invändig och utvändig renovering där fasadens ursprungliga utseende har återskapats.
Äldre bilder på hur det har sett ut i kvarteret kan du se om du följer länkarna nedan.
Birger Jarlsgatan söderut, bakom den förbipasserande kvinnans hatt skymtar huset fram, 1905-1909
Stureplan 2 under firandet av Gustaf V:s 90-årsdag 1948
Stureplan (nr 2 till vänster i bild) och Birger Jarlsgatan en vinterdag 1955
Länkarna går till Stockholmskällan, en webdatabas som samlar källmaterial om Stockholm. Besök gärna sidan för fler bilder och information om kvarteret Sperlingens Backe eller andra platser som Du kan vara intresserad av!
Byggt/ombyggt: 1897/1928/1959
Miljöcertifiering: LEED Platina (2023)
Taxonomilinjerad byggnad: Ja
Total energianvändning: 96kWh/m2, 2024
Utsläppsintensitet: 0.2471 kg CO2/m2, 2024
Kontor: 1 945 m2
Butik: 1 779 m2
Arkitekt: Kasper Sahlin och Gustaf Lindgren
I din lokal
Fastighetsnät & fiber
Den här fastigheten har ett fibernät som ägs av Vasakronan. Det kan användas av dig som hyresgäst för att ansluta din lokal till internet, oavsett vilken internetleverantör du har. Telia och Advania är exempel på två leverantörer som har förberett anslutningar till fastigheten för snabb access.
Läs mer om erbjudanden från Advania och Telia eller om du vill ansluta en annan leverantör. Klicka här för mer information.
Planerar ni en egen fiberinstallation måste det genomföras i samråd Vasakronans nätadministratör. Klicka här för mer information.
Inomhusklimat
Ventilation, värme och kyla
Var tredje år genomförs så kallad obligatorisk ventilationskontroll (OVK) för att säkerställa att ventilationen uppfyller kraven från Boverket.
Inomhusklimatet haren smart styrning som känner av och anpassar sig automatiskt. Sensorer känner av temperatur och luftkvalité, de är placerade i olika rum och zoner.
Normalt går ventilation mellan kl. 7-16 vardagar. Om du är i behov av ventilationsanläggningen utanför dessa tider finns en knapp ”Förlängd drift” placerad bredvid entrédörren. Denna ger ventilation i ytterligare 2 timmar.
Två typer av rumsregulatorer:
På rumsregulator meddisplay finns möjlighet att justera temperaturen upp och ned 2 grader. Använd plus för varmare och minus för kallare. Temperaturen som syns vidknapptryckningar är önskad temperatur och som rummet kommer uppnå efter en stund. Att ändra temperatur i ett rum tar en stund då luften ska bytas ut. Efter varje dag så återställs önskad temperatur till grundinställningen.
På rumsregulator utan display regleras temperaturen i rummet till att vara mellan 22 och 24grader.
Inomhustemperatur
Vi föds med en inre termostat som är förinställd och gör att vi kan uppleva värme och kyla helt annorlunda än kollegorna. Att skapa ett inomhusklimat där alla trivs blir ibland därför en stor utmaning. Självklart ska temperatur och ventilation vara rätt inställda, men för att lyckas fullt ut med ett bra inomhusklimat behövs även din och er hjälp.
Du som hyresgäst kan i de flesta lokaler själv justera temperaturen efter önskemål. Är du osäker på hur kontakta teknikansvarig som gärna visar hur du går till väga.
Ta del av våra generella tips för ett bättre inomhusklimat Vad är lagom varmt för dig?
Rökning
Rökning är inte tillåten inne i fastigheten samt allmänna utrymmen, som entréer, terrasser, hissar och trappor. Tänk också på att inte stå för nära entréer eller friskluftsintag, så att rök kommer in i fastigheten.
Enligt lag (2018:2088) är det förbjudet att röka vid entréer till lokaler dit allmänheten har tillträde. Förbudet omfattar all rökning, även e-cigaretter och vapes. Beslutet har fattats av Riksdagen som även lägger ansvaret för att rökförbudet efterlevs vid gemensamma entréer på oss som fastighetsägare.
Om entrén till lokalen ligger i direkt anslutning till gatan är det den som har verksamhet i lokalen som ansvarar för rökförbudet. Det innebär exempelvis att affärsinnehavare med egen entré är ansvarig för att informera om att rökförbudet gäller.
Utrymning & brandskydd
Lokalen är försedd med brandlarm i utrymningsvägar och kommunikationsytor. När larmet aktiveras går larmet direkt till räddningstjänsten och i lokalen ljuder sirener i rum och korridorer.
Utrymningslarmet är selekterat enligt följande:
• Generellt larm från 2 detektorer eller från larmknapp:
Utrymningslarm aktiveras inom hela anläggningen, dvs hela huset.
• Källare, gemensamma delar:
Utrymningslarm aktiveras vid brandlarm.
• Sturehof:
Utrymningslarm (talat utrymingslarm) aktiveras samtidigt inom hela Sturehof vid brandlarm inom Sturehofs egna delar.
• Våning 2-5:
Utrymningslarm (sirener) aktiveras våningsvis vid brandlarm inom eget våningsplan.
• Trapphus:
Vid brandlarm inom något trapphus aktiveras utrymningslarmet inom samtliga trapphus (sirener), men inte på något våningsplan.
Ifall utrymningslarmet ljuder: Utrym lokalen omgående och bege dig till återsamlingsplatsen enligt utrymningsplanen.
Systematiskt brandskyddsarbete SBA
Sedan 2001 ska systematiskt brandskyddsarbete hanteras av alla verksamheter. Det är hyresgästens ansvar att:
• Utrymningsplan ska finnas på väl synliga platser i lokalen.
• Släckutrustning finns till hands inuti hyresgästens lokaler (inköp, installation, reparation, underhåll och service).
• Utrymningsvägar hålls fria – gäller även grannars utrymning genom lokalen samt trappor och portuppgångar
• All brandskyddsutrustning (sprinkler, brandlarm, brandsläckare etc.) hålls fria från förhindrande föremål.
• Utse en brandskyddsansvarig samt en utrymningsledare på sitt företag.
• All personal och vikarier känner till utrymningsplanen samt arbetsuppgifter vid brand.
• Rapportera eventuella tillbud till Vasakronan.
• Fylla i en ”Skriftlig Redogörelse av Brandskydd” för berörda verksamheter, som sedan skickas in till brandförsvaret via Vasakronan.
• Du kan läsa mer om vad systematiskt brandskyddsarbete innebär för er verksamhet och få hjälp med att komma igång med just ditt brandskyddsarbete hos Stockholms Brandförsvars hemsida
Utrymning
Hyresgästen ansvarar själv för återsamlingsplats och brandövningar samt utrymningsvägar, utrymningsplan och släckutrustning i den egna lokalen. För allmänna utrymmen ansvarar Vasakronan för utrymningsvägar och utrymningsplan.
Vill du veta mer om arbetsgivarens ansvar gällande utrymning, läs informationen angående utrymning på Arbetsmiljöverkets hemsida.
Utrustning
Vasakronans hyresgäster har rabatt på brandskyddsutrustning hos ett antal leverantörer. Kontakta Vasakronans kundservice 08-566 20 600 för mer information.
Brandtillsyn
Sker enligt ”Lag om skydd mot olyckor” som trädde i kraft 01.01.2004. Läs mer på Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps hemsida » www.msb.se
I fastigheten
Allmänna uteplatser & terrasser
Skötsel av utomhusmiljö
Vasakronan ser till att planteringar och städning av innergårdar sköts inom kvarteret. Omkringliggande gator ansvarar Stockholms stad för.
OBS! För grillning vänligen kontakta affärsansvarig.
Till fastigheten hör en innergård där fastighetens hyresgäster kan vistas. Här erbjuder Sturehof också mat, dryck och servering.
Avfall & källsortering
Vi på Vasakronan strävar efter att utveckla vårt miljöarbete tillsammans med våra hyresgäster för att både kunna se till att fastigheterna har en god miljöstatus och att kunna reducera vår gemensamma miljöpåverkan. Avfallshanteringen i fastigheten går till på följande sätt:
Som hyresgäst i denna fastighet ingår avfallshämtning vilket är en tjänst som innebär att en fastighetsvärd hämtar avfallet direkt i er lokal. Avfallet källsorteras direkt i lokalen och fastighetsvärden hämtar avfallet i lokalen efter överenskomna tider och rutiner med er som hyresgäst.
Som hyresgäst har ni även möjlighet att följa upp er avfallsstatistik via en Kundportal. I Kundportalen finns möjlighet att få en överblick över kommande tömningar, hämta statistikrapporter och se klimatstatistik för er avfallshantering.
För grovsopor m.m. gäller att hyresgästen är ansvarig för att hantera det, t.ex. vid in- och utflyttning.
Hyresgästen kan beställa hämtning för övriga fraktioner, t.ex. grovsopor av vår samarbetspartner Ragnsells – mot en kostnad. Ta kontakt med deras kundtjänst på kundtjanst@ragnsells.com eller 0771-88 88 88.
Tack för att du källsorterar!
Länk till Ragnsells
Säkerhet & inpassering
Alla portar är låsta dygnet runt och på vardagar mellan 07.00-18.00 krävs bricka för att komma in. Övrig tid krävs bricka och kod.
Generellt gäller att hyresgästen svarar för sitt eget skalskydd (lås, larm, kortläsare, galler m.m i den egna lokalen) och uppmanas att kontakta sitt försäkringsbolag för mer information gällande villkoren för sin försäkring.
Lastkaj & leveranser
Mindre bud kan tas emot via huvudentrén på Stureplan 2. Större leveranser med transportkärra, vagn eller liknande får inte tas via huvudentrén. Dessa leveranser hänvisas istället till lastkajen på Humlegårdsgatan 17.
Så här gör du för att nå Stureplan 2 via lastkajen på Humlegårdsgatan 17:
Kajvakt finns på plats mellan kl. 06.30 och 16.00.
Ring på tel. 070 999 93 92 vid ankomst för att bli insläppt.
Följ skyltarna mot Sturehof för att nå hissen på Stureplan 2.
Leveransgången går via två låsta dörrar som kräver kod. Hyresgästen behöver förmedla dessa koder till leverantören i förväg. Kontakta affärsansvarig för att få tillgång till aktuella koder.
För att bli insläppt utanför lastkajens ordinarie öppettider kontakta väktare på tel. 072- 055 31 88.
Parkering & laddplatser
Det finns tyvärr inga parkeringsplatser i anslutning till fastigheten. Istället kan hyresgäster kontakta Aimo Park Stockholms Parkering för att hyra P-plats i närliggande garage.
www.aimopark.se
Besökande till fastigheten hänvisas till allmänna parkeringsgarage i närområdet, exempelvis på Birger Jarlsgatan och Grev Turegatan.
Cykelparkering
Hyresgäster runt om Stureplan, Norrlandsgatan och Birger Jarlsgatan har möjlighet att parkera sin cykel på Lästmakargatan.
Ett större cykelrum finns på Lästmakargatan 4, infart via garageporten. Följ hänvisningarna via lastfaret mot garaget. Cykelrummet är utrustat med cykelställ, cykellåsparkering, laddskåp för cykelbatterier samt pump och verktyg. På samma adress, vid garaget, kan hyresgästen även parkera sin cykel i en mindre cykelbur. Ett mindre cykelrum finns även på Lästmakargatan 6, vänster om frisören.
För access till cykelrummet på Lästmakargatan 4, kontakta kundservice@vasakronan.se.
Det är inte tillåtet att parkera sin cykel i trapphus, entréer eller på garageplatser på grund av framkomlighet vid eventuell utryckning.
Cykelservice
I vårt koncept, Cykelservice, ingår allt som kan göra din cykling eller löprunda enkel och säker. Trygg och kameraövervakad cykelförvaring, omklädningsrum, dusch, förvaringsskåp, torkrum, servicestation, lånecyklar, cykelbutik och cykelservice med ett stort utbud av tjänster.
På Cykelservice Mäster Samuelsgatan 58 kan vi erbjuda:
Cykelförvaring
Du får tillgång till en säker och lättillgänglig cykelförvaring i ett bemannat och kameraövervakat cykelrum i gatuplan. Cykelrummet är utrustat med olika varianter av cykelställ med stöd för framgaffeln och möjlighet till fastlåsning i cykelns ram. Det finns eluttag för laddning av elcykel och förvaringsplatser för lådcyklar. I cykelrummet finns verktyg och pump för enklare service.
Omklädning/dusch/torkrum
Du får tillgång till omklädningsrum och dusch samt ett låsbart skåp som du kan använda under dagen.
Eget förvaringsskåp
Du får ett eget skåp i omklädningsrummet för kläder, skor och annan personlig utrustning. Skåpet hyr du under en längre tid vilket gör att du inte behöver tömma ditt skåp varje dag. Skåpen i omklädningsrummet har kodlås så där behövs inga hänglås.
BikePath butik
BikePath har en servicebutik på Mäster Samuelsgatan 58. I butiken kan BikePaths personal utföra alla typer av reparationer och service av din cykel. Där blir det även försäljning av cyklar, reservdelar, olika typer av utrustning m.m.
Abonnemang och priser
Du skapar ditt eget personliga abonnemang och väljer de tjänster som passar dig. För mer information och priser, se länk och kontaktuppgifter nedan.
Kontaktuppgifter
Telefon: 073-50375 62 (BikePath)
E-post: info@bikepath.se
https://www.bikepath.se/
Kommunikationer
Promenadavstånd till några viktiga kommunikationspunkter i Stockholm city.
Arlanda Express – 10 min
Citybanan och T-centralen -12 min
Stockholms centralstation – 12 min
Tunnelbana
Närmaste tunnelbanestation är Östermalmstorg och ligger bara några minuter från fastigheten.
Bussförbindelser
Ett flertal busslinjer passerar även utanför på Birger Jarlsgatan.
För mer information, se
Länk till SL:s webbplats
Länk till SJ:s webbplats
Snöröjning & istappstelefon
Snöröjning
Vasakronan ser till att snöröjning sköts inom kvarteret. Omkringliggande gator ansvarar Stockholms stad för.
Istappar
Om farliga istappar upptäcks på fastigheten, ring till Vasakronans kundservice på 08-566 20 600. Det går även bra att kontakta Istappstelefonen som är en tjänst dit allmänheten kan ringa för att rapportera om farliga istappar, snö/is på tak och mark.
Ring då 020-47 82 77 eller anmäl via hemsidan Istappstelefon.
Service i fastigheten
Post
I fastighetens entré finns en fastighetsbox för hyresgästers post.
Låt oss ta hand om er
Vi erbjuder ett flertal olika servicetjänster i tillsammans med olika samarbetspartners. Servicetjänster Bas behöver du se till att du har innan du flyttar in i din nya lokal, det kan exempelvis vara elavtal, it, telefoni, kontorsutrustning, lås och larm. Listan kan göras lång, men vi hjälper gärna till och skräddarsyr utifrån era behov.
Servicetjänster Tillägg är ett axplock av de vanligaste tilläggstjänster du kan komplettera med för att förenkla din vardag, exempelvis kontorsvärd, vaktmästeri, konferens, lokalanpassning, parkeringstjänster och cykelservice.
Kontakta kundservice eller din kontaktperson för mer information om vilka tjänster som finns tillgängliga i just ditt hus.
Kontorsservice – Vasakronan
Arena
Arena är speciellt framtaget för er som kund hos Vasakronan. Upplägget är enkelt. Ni tecknar ett medlemskap och får tillgång till representativa och funktionella flexarbetsplatser, lounger för pauser och möten, frukost, gott kaffe, snabb och säker uppkoppling, låsbart skåp och skrivare. Kombinera flera tjänster efter behov som eget kontorsrum eller mötesrum. Ni kan enkelt öka eller minska antalet platser på månadsbasis. Coworking – Vasakronan
I närområdet
Service i närområdet
Fastigheten är belägen invid Stureplan med närhet till stadens bekvämligheter och Djurgårdens grönområden, ett stenkast från Östermalmstorg och Nybroviken. Från Nybrokajen avgår ett flertal skärgårdsbåtar.
Restauranger
I området finns gott om restauranger för både snabblunch och representationsmiddag. I närheten ligger exempelvis restaurangerna Riche, East, Sturehof och Eataly samt i närliggande gallerior där det finns ett stort urval av restauranger och caféer.
Shopping
När det gäller shopping finns det mesta, inte minst i gallerior och varuhus i närområdet. Vid Stureplan finns Sturegallerian och på Hamngatan ligger NK och Gallerian. På Regeringsgatan ligger Mood-gallerian med flertalet kaféer, butiker och restauranger.
Träning
Sats Stureplan – Beläget på Birger Jarlsgatan 6C.
Fitness24seven – Beläget på Regeringsgatan 59
Sturebadet – Beläget i Sturegallerian
Hållbarhet
Miljöcertifiering
Hållbarhetsfakta
Du hittar information om vilken miljöcertifiering fastigheten har, om den är taxonomilinjerad, den totala energianvändningen samt utsläppsintensiteten under fliken: Om fastigheten.
Miljöcertifiering
Byggnaden är miljöcertifierad enligt LEED. Certifieringen är ett kvitto på att byggnaden uppfyller hållbarhetskriterier inom exempelvis energieffektivitet och hälsosamma inomhusmiljöer.
Taxonomilinjerad byggnad
Om byggnaden är taxonomilinjerad uppfyller den EU:s fastställda granskningskriterier för miljömässig hållbarhet samt minimiskyddsåtgärder för social hållbarhet.
Hållbarhetsdata för er lokal
Många av våra hyresgäster redovisar sin miljöpåverkan i sin års- eller hållbarhetsredovisning. En vanligt förekommande post är energianvändningen i lokalen. Den samt uppgift om andel förnybar energi kan ni få på månadsbasis i vår hållbarhetsrapport för er lokal.
Hör av dig till din kontaktperson för att få ta del av hållbarhetsrapporten. I den finns även data för vatten- och avfallsmängder.
Läs mer om energiköp via Vasakronan
Hållbarhetstjänster
I många av våra fastigheter tillhandahåller vi olika hållbarhetstjänster, såsom avfallshämtning och cykelservice. Här nedan kan du läsa mer om respektive tjänst. Hör av dig till din kontaktperson om du vill veta mer och vad som gäller i din fastighet.
Läs mer om tjänsten avfallshämtning
Läs mer om tjänsten cykelservice
Vasakronans hållbarhetsarbete
På Vasakronan ska vi driva vår verksamhet på ett alltigenom hållbart sätt, ur ett ekonomiskt, miljömässigt och socialt perspektiv. För det krävs att alla bidrar hela tiden.
Läs om Vasakronan och vårt ansvar för en hållbar utveckling
För många företag står lokalen för en stor del av verksamhetens miljöpåverkan och den påverkar också de egna medarbetarnas hälsa och välmående. Se till att säkra er lokal både ur ett miljömässigt och socialt perspektiv.
Kontakt & Felanmälan
Dina kontaktpersoner



