Stockholm, City

Stureplan 2


  • Adresser: Stureplan 2
  • Byggt/ombyggt: 1897/1928/1959
  • Kontor: 2 914 m2
  • Butik: 306 m2
  • Övrigt: 685 m2
  • Arkitekt: Kasper Sahlin och Gustaf Lindgren
För hyresgäster

Fastighetens historia

Under 1800-talet ökade inflyttningen till Stockholm och stadens utseende förändrades i snabb takt. Mellan 1870 och 1885 tillkom Stureplan men det var först i och med anläggandet av Birger Jarlsgatan i slutet av 1880-talet som torget fick sin nuvarande trekantiga utformning. Nu påbörjades också uppförandet av flera av de byggnader som ännu står omkring Stureplan.

Sperlingens Backe 45 är ett före detta bostadshus som byggdes 1896-1897 efter ritningar av arkitekterna Kasper Sahlin och Gustaf Lindgren. 1959 genomfördes en omfattade fasadändring. Fram till 1970-talet fanns det fortfarande bostäder kvar i huset även fast huset nu till största delen upptogs av kontor. Graden av ombyggnationer invändigt varierar från totalt ombyggt till att bevara en mängd originaldetaljer. Huset har under 2021-2023 genomgått en total invändig  och utvändig renovering där fasadens ursprungliga utseende har återskapats.

Äldre bilder på hur det har sett ut i kvarteret kan du se om du följer länkarna nedan.

Birger Jarlsgatan söderut, bakom den förbipasserande kvinnans hatt skymtar huset fram, 1905-1909

Stureplan 2 under firandet av Gustaf V:s 90-årsdag 1948

Stureplan (nr 2 till vänster i bild) och Birger Jarlsgatan en vinterdag 1955

Länkarna går till Stockholmskällan, en webdatabas som samlar källmaterial om Stockholm. Besök gärna sidan för fler bilder och information om kvarteret Sperlingens Backe eller andra platser som Du kan vara intresserad av!

Om fastigheten

Det här är en vacker och historisk byggnad från 1897 vid Stureplan i Stockholm. Fastigheten var ursprungligen ett bostadshus som idag inrymmer vackra kontors- och butikslokaler med anrika restaurang Sturehof i markplan.

Fastighet mitt i attraktiva kvarter nära kommunikationer och grönområden
Med placering mitt på Stureplan finns bussar och tunnelbana i grannkvarteren eller utanför dörren. Någon minut bort ligger Nybroplan med skärgårdstrafiken ut till öarna och SL-båten hemåt. Grannar som Sturegallerian, Biblioteksgatan och med närhet till Djurgårdens grönområden gör denna adress väldigt bekväm och trevlig både för shopping och en joggingtur. Nära hittar ni också Kungsträdgården som under några veckor på våren badar i rosa blommor och ivriga fotografer. I kvarteren finns möjlighet för den som behöver ta bilen att hyra parkeringsplats i närliggande garage.

Service i närområdet

Fastigheten är belägen invid Stureplan med närhet till stadens bekvämligheter och Djurgårdens grönområden, ett stenkast från Östermalmstorg och Nybroviken. Från Nybrokajen avgår ett flertal skärgårdsbåtar.

Restauranger 
I området finns gott om restauranger för både snabblunch och representationsmiddag. I närheten ligger exempelvis restaurangerna Riche, East, Sturehof och Eataly samt i närliggande gallerior där det finns ett stort urval av restauranger och caféer.  

Shopping 
När det gäller shopping finns det mesta, inte minst i gallerior och varuhus i närområdet. Vid Stureplan finns Sturegallerian och på Hamngatan ligger NK och Gallerian. På Regeringsgatan ligger Mood-gallerian med flertalet kaféer, butiker och restauranger.  

Träning
Sats Stureplan – Beläget på Birgerjarlsgatan 6C.   
Fitness24seven – Beläget på Regeringsgatan 59 
Sturebadet – Beläget i Sturegallerian    

Kommunikationer

Promenadavstånd till några viktiga kommunikationspunkter i Stockholm city.
Arlanda Express – 10 min
Citybanan och T-centralen -12 min
Stockholms centralstation – 12 min
Göteborg 3,5 timmar (via Stockholms Central)
London 3,5 timmar (via Arlanda Express och Arlanda flygplats)

Tunnelbana
Närmaste tunnelbanestation är Östermalmstorg och ligger bara några minuter från fastigheten.

Bussförbindelser
Ett flertal busslinjer passerar även utanför på Birger Jarlsgatan.

För mer information, se
Länk till SL:s webbplats
Länk till SJ:s webbplats

Parkering & laddplatser

Det finns tyvärr inga parkeringsplatser i anslutning till fastigheten. Istället kan hyresgäster kontakta Aimo Park Stockholms Parkering för att hyra P-plats i närliggande garage.
www.aimopark.se

Besökande till fastigheten hänvisas till allmänna parkeringsgarage i närområdet, exempelvis på Birger Jarlsgatan och Grev Turegatan.

Dina kontaktpersoner

Louise Afshari
Affärsansvarig kontor

070-733 83 03 · 08-566 205 06

Skicka e-post
Ida Drotz
Bitr. affärsansvarig

076-133 60 46 · 08-566 206 88

Skicka e-post
Mikaela Murray
Affärsansvarig handel

072-968 19 11

Skicka e-post
Freddy Portillo
Teknikansvarig

08-566 206 92

Skicka e-post