Aktuellt

Nyheter, kunskap och information. Här hittar du ett axplock av vad som händer i vårt bolag och runt omkring oss. En blandning av sådant som vi tycker är viktigt och spännande. Men också djupdykningar och nörderi.

Här hittar du pressmeddelanden Här hittar du vårt Kunskapsrum

Visar 21 artiklar
Hållbarhet 2022-09-26
Inomhusklimat, Experthjälp, Vårt ansvar

Höstens fem viktigaste frågor om energi och el

Att minska energianvändningen i fastigheter och lokaler är något som engagerat oss på Vasakronan länge. Nu när frågan är på allas agenda passade vi på att ställa några frågor till Sandra Jonsson, chef för Teknik och utveckling på Vasakronan. Hon och hennes team har arbetat l...

Läs mer
Hållbarhet 2022-06-27
Konst, Hållbarhet, Återbruk

Det kan bli konst att renovera en skyskrapa

Fasaden på Hötorgshus 2 återvinns och blir till konst. Baby och Ciitybin flyttar in. 1 juli - 31 augusti ställer Johan Paalzow och Hanna Hansdotter ut prototyper och berättar om processen. Utställningen är på Sergelterrassen under Wallstreet Stockholm.

Läs mer
Hållbarhet 2021-12-15
Stadsutveckling, Vårt ansvar, Göteborg

Strömshuset först ut att bygga med reglar av papp

Med Strömshuset blir Vasakronan först ut att bygga innerväggar med klimatsmarta pappersreglar från det unga och innovativa företaget Wood Tube

Läs mer
Hållbarhet 2021-12-08
Förnybar energi, Proptech, Vårt ansvar

Vasakronan deltar i sthlmflex för bättre balans i elnätet

Sänkta effekttoppar i fastigheter hjälper till att minska trängseln på elnätet. Under vintern deltar Vasakronan med elbilsladdning i projektet sthlmflex.

Läs mer
Hållbarhet 2021-12-01
Vårt ansvar

Vasakronan prisas av Sweden Green Building Council

Vasakronans fastighet Beridarebanan 11, mer känd som Hötorgshus 3 och 4 i centrala Stockholm är vinnare av Sweden Green Building Award 2021 i kategorin LEED O+M. Läs mer om arbetet som lett fram till platina och se Vasakronans hållbarhetschef Anna Denell berätta mer om de be...

Läs mer
Hållbarhet 2021-08-30
Vårt ansvar, Malmö

Smarta transporter hjälper Scandic

Scandic Triangeln i Malmö är en av Vasakronans hyresgäster som använder smarta transporter för att hantera sitt avfall. Med hjälp av initiativet Älskade stad har deras avfallshantering nu noll koldioxidutsläpp.

Läs mer
Hållbarhet 2021-08-27
Förnybar energi, Vårt ansvar, Malmö

Fastigheten Priorn prisas av Malmö stad

Priorn har tilldelats priset "Gröna Lansen - för ett miljömässigt hållbart byggande" av Malmö stad. Det juryn särskilt lyfter fram i sin motivering är den klimatsmarta energilösningen i fastigheten, en lösning som inte bara försörjer Priorn utan även grannfastigheten.

Läs mer
Hållbarhet 2021-05-17
LEED

LEED Platina till Sergelhusen

Nyss blev Sergelhusens LEED-certifiering klar med högsta betyg Platina, och med en poängplacering i världsklass. Det finns bara två andra fastigheter i världen som nått högre poäng enligt LEED v4/v4.1 BDC (Building Design and Construction) vilket är den senaste och mest omfa...

Läs mer
2021-04-29
Hållbarhet Återbruk

Att återvinna och återbruka ett helt hus. Är det verkligen möjligt?

Att återvinna och återbruka ett helt hus. Är det verkligen möjligt? Det är åtminstone målet när fastigheten Kromet i Göteborg nu demonteras.

Läs mer
2021-04-22
Hållbarhet Stockholm

Sergelhusen tilldelas Green Roof Award

Sergelhusen har tilldelats priset Green Roof Award som delas ut årligen av Scandinavian Green Roof Institute med syfte att öka medvetenheten hos både allmänhet och företag om vikten av gröna tak.

Läs mer
2021-02-25
Hållbarhet Förnybar energi

11 000 nya solpaneler i Uppsala

4 GWh per år. Så mycket el kommer Vasakronans solpark i Uppsala att leverera. Det räcker till att förse 240 normalstora villor med värme och el under ett år eller till att köra 320 000 mil med elbuss.

Läs mer
2020-10-25
Hållbarhet Framtidens arbetsplats, Återbruk

Kontorslokaler helt i återbruk – kom inte och säg att det inte går!

Vi gav oss själva en utmaning i att genomföra en lokalanpassning med målet om 100 procent återbruk i allt från möbler och inredning till vitvaror, material och väggfärg. Dessutom skulle det genomföras utan att göra avkall på kvalitet, design och funktionalitet.

Läs mer
2020-09-21
Hållbarhet LEED, Göteborg

Platinan – ett verkligt platinaprojekt

Platinan håller på att miljöcertifieras enligt det internationella systemet LEED, och har som mål att nå det högsta betyget - platina. Detta är en viktig del i Vasakronans ansträngningar att minska sin miljö- och klimatpåverkan. Vid utgången av 2019 var drygt 85 procent av b...

Läs mer
2020-08-25
Hållbarhet Förnybar energi

Geoenergi till Hötorgsskraporna

Mitt i Stockholms city borras det hål. Ungefär 400 meter ner i marken. Och inte vilka hål som helst. De gör det möjligt för Hötorgshusen att med smart teknik bli helt självförsörjande med både värme och kyla.

Läs mer
2019-12-19
Hållbarhet Finans, Vårt ansvar

Påverka med dina pengar

Hållbarhet blir allt viktigare. Även i finansvärlden. Svenska folkets sparpengar är en maktfaktor som kan bidra till en bättre värld. Men hur ska en vanlig sparare tänka?

Läs mer
1 2