Vasakronan – 2024 i korthet

Här hittar du en översiktlig presentation av Vasakronans verksamhet och en kort summering av året som gått. För en fördjupad rapportering, se årsredovisningen 2024 som finns tillgänglig som en sök- och klickbar pdf.

Sveriges ledande fastighetsbolag

Vasakronan är ett av Sveriges största och ett av världens mest hållbara fastighetsbolag. Vi äger, utvecklar och förvaltar 166 fastigheter av högsta kvalitet med ett totalt marknadsvärde om 178 miljarder kronor. Beståndet är koncentrerat till de bästa lägena och områdena i Sveriges fyra största tillväxtregioner – Stockholm, Uppsala, Göteborg och Malmö.

Vasakronans uppdrag

Är att ge våra ägare, Första, Andra, Tredje och Fjärde AP-fonden, en långsiktigt hög och riskavvägd avkastning. Men aldrig på bekostnad av miljö och människor. En avkastning som kommer Sveriges nuvarande och blivande pensionärer tillgodo

Vi tar ansvar

För vår miljöpåverkan och alla de människor som påverkas av vår verksamhet. Det gör vi bland annat genom att skapa trygga och säkra arbets- och stadsmiljöer samt tillämpa schyssta arbetsvillkor. Självklart säger vi också nej till alla former av diskriminering.

Vi skapar värde

Genom att utveckla våra fastigheter, stråk och områden med målet att de ska vara attraktiva och hållbara. Vi jobbar strategiskt långsiktigt och tar ansvar för att skapa miljöer där människor vill vara. Det skapar stora värden, för våra kunder, våra ägare och samhället i stort.

A3 stabila utsikter
Kreditbetyg Moody's
9,4 mdkr
Hyresintäkter
92 %
Miljöcertifierade fastigheter
178 mdkr
Fastighetsvärde

Vd-ord, Johanna Skogestig

Vi levererar ett stabilt förvaltningsresultat och ökat driftöverskott trots en utmanande konjunktur.

2024 blev ett år då Vasakronan fortsatte visa sin styrka. Trots oro i omvärlden samt en utmanande konjunktur och hyresmarknad har vi visat på anpassningsförmåga och navigerat med bibehållen stabilitet. Vi har fortsatt utveckla vårt bestånd och våra områden, förvärvat en fastighet och färdigställt flera större projekt. Vi har även stärkt våra kundrelationer och vi levererar ett stabilt förvaltningsresultat och ökat driftsöverskott.

Läs mer i vd-ordet från bokslutskommunikén för 2024

2024 i korthet

Vi har alltid haft höga ambitioner för vår verksamhet. Det har gett resultat, men vi vill hela tiden bli ännu lite bättre. Vi jobbar på bred front och strävar efter att driva bolagets verksamhet på ett alltigenom hållbart sätt. För människa och miljö och för att det är lönsamt.

Starkt kreditbetyg

Under året bekräftade Moody’s Vasakronans rating med betyget A3 stabila utsikter. Betyget motiveras bland annat av den starka ägarbilden, god tillgång till likviditet samt beståndets höga kvalitet med en stor andel hyresgäster inom offentlig verksamhet.

Ratingen är en viktig förutsättning för att säkerställa tillgången till finansiering samt uppnå målet om en diversifierad finansieringsstruktur, och under året lånades totalt 7 miljarder kronor upp på obligationsmarknaden. Att vi bibehållit vårt starka kreditbetyg och att vi löpande har kunnat emittera obligationer de senaste åren visar på vår finansiella styrka och det förtroende vi har från våra investerare.

Nyuthyrningar och omförhandlingar

Under året har nyuthyrningar och omförhandlingar gjorts motsvarande en årshyra på 697 mkr respektive 1 859 mkr, där omförhandlingsvolymen är den högsta i bolagets historia. Årets största uthyrning gjordes under det fjärde kvartalet med If som hyr 8 800 kvadratmeter och flyttar till Nordstan i Göteborg 2028. Avtalet är tioårigt och innebär att If hyr de lokaler som SEB lämnar i samband med flytten till Vasakronans projektfastighet Kaj 16, som just nu är under uppförande i Lilla Bommen. Ytterligare en stor uthyrning gjordes under det första kvartalet till Nasdaq i fastigheten Klara Zenit i centrala Stockholm. Affären omfattar ett tioårigt avtal och 8 300 kvadratmeter.

Trots ett utmanande ekonomiskt klimat ligger uthyrningsgraden i våra handelslokaler på fortsatt höga 96 procent, och vi har gjort ett antal fina uthyrningar under året i bland annat Triangeln i Malmö och i Fredstan och Nordstan i Göteborg.

En hållbar afärsmodell

Arbetet med energieffektiviseringar pågår alltjämt och vi har under året fortsatt att minska vår energianvändning. Vi redovisar nu en genomsnittlig specifik energianvändning om 70 kWh/kvm vilket bidrar till att 60 procent av vårt förvaltningsbestånd är taxonomilinjerat. Det betyder i korthet att 60 procent av våra hus har energideklarationer som bekräftar att de hör till de 15 procent mest energieffektiva fastigheterna i Sverige. Det är en milstolpe som inte bara gynnar miljön och Vasakronan ekonomiskt utan också är positivt för våra kunder.

Fortsatt förädling av fastighetsbeståndet

Projektverksamheten fortsätter att vara en viktig del av Vasakronans affär och under året har vi slutredovisat tre projekt, Hötorgshus 2 och Grev Tureplan i Stockholm samt Kronhusgatan i Göteborg. Grev Tureplan, med sitt centrala läge vid Stureplan, är ett bra exempel på hur våra projekt bidrar till en utveckling av stadsmiljöerna. Projektet innebar en upprustning och modernisering av den fullt uthyrda fastigheten med en total investering på 690 mkr.

Aktiviteten på transaktionsmarknaden har tagit fart och jämfört med föregående år går volymerna upp i våra marknader. Även vi har varit aktiva då vi i början av året förvärvade Sthlm HUB vid Stockholms Centralstation för ett fastighetsvärde om 715 mkr.

Affärsmodell för lönsamhet och värdeskapande

Vår vision är den goda staden där alla människor trivs och verksamheter utvecklas. Genom vår affärsmodell når vi lönsamhet och skapar hållbara värden för våra intressenter. Det övergripande målet är att leverera en långsiktigt hög och riskavvägd avkastning till våra ägare, men aldrig på bekostnad av miljö och människor. Lönsamhet uppnås dels genom att vi hyr ut lokaler i våra fastigheter för en löpande intjäning, dels genom att vi förvaltar och förädlar våra fastigheter på ett alltigenom hållbart sätt för en positiv värdeutveckling. På så sätt når vi en hög totalavkastning för såväl utdelning till våra ägare som återinvestering i verksamheten.

 

Läs mer om vår affärsmodell

Fastigheter i bästa lägen

Högkvalitativt bestånd och största fastighetsägaren i city

Vårt fastighetsinnehav är fokuserat på moderna, hållbara, flexibla och välbelägna fastigheter med kontor och cityhandel på platser i Sverige med god ekonomisk tillväxt. Beståndet är koncentrerat till attraktiva områden i bra kommunikationslägen med goda möjligheter att utveckla fastigheter, stråk och områden som en helhet. På samtliga orter – Stockholm, Uppsala, Göteborg och Malmö – är Vasakronan den största fastighetsägaren i city.

Vid årsskiftet bestod fastighetsinnehavet av 166 fastigheter med ett marknadsvärde om 178 miljarder kronor.

 

Översikt av våra delmarknader och vårt fastighetsbestånd per ort

Förstahandsvalet för våra kunder

Kärnan i Vasakronans verksamhet är att hyra ut lokaler för kontor och cityhandel samt erbjuda hyresgästerna en hög servicegrad och flexibla affärslösningar. Våra kunder står i centrum för allt vi gör, och vår framgång beror på vår förmåga att förstå och svara på deras behov. Därför följer vi kunderna i deras utveckling och har en nära och tät dialog. Med ett högkvalitativt bestånd och ett starkt erbjudande har vi mycket goda möjligheter att erbjuda hyresgästerna en ny lokal inom beståndet när deras behov förändras.

I vår kontraktsportfölj finns hyresavtal med en kontrakterad hyra på totalt 9,7 mdkr, och med en genomsnittlig återstående löptid på 3,4 år. Vi strävar efter att ha en bred kundbas med en stor diversifiering av hyresgäster och branscher. Med 24 procent står offentlig verksamhet för den största delen, och ingen enskild hyresgäst står för mer än 3 procent av den kontrakterade hyran. De tio största hyresgästerna står tillsammans endast för 18 procent.

Läs mer om vårt kontorserbjudande

Läs mer om vårt handelserbjudande

9,7 mdkr
Kontrakterad årshyra
3,4 år
Genomsnittlig återstående kontraktslängd
89 %
Uthyrningsgrad
72 %
Återköpsgrad

God tillgång till finansiering

Tillgång till finansiering med goda villkor är avgörande för att kunna bedriva fastighetsverksamhet med långsiktigt hög avkastning över tid. Vår upplåningsstrategi är att ha en diversifierad finansiering med låg risk. Vi eftersträvar en så bred upplåningsstruktur som möjligt, både när det kommer till låneinstrument och till marknader, med goda reserver i form av en kreditfacilitet från bolagets ägare.

Vi är Sveriges största emittent av gröna företagsobligationer och certifikat, och andelen grön finansiering uppgick till 83 procent av låneportföljen.

En viktig förutsättning för att säkerställa tillgången till finansiering är ett starkt kreditbetyg. Under 2024 bekräftade Moody’s Vasakronans rating med betyget A3 stabila utsikter. Betyget motiveras bland annat av den starka ägarbilden, god tillgång till likviditet samt beståndets höga kvalitet med en hög andel hyresgäster inom offentlig verksamhet.

75 mdkr
Total lånevolym
3,6 ggr
Räntetäckningsgrad
40 %
Belåningsgrad
2,6 %
Genomsnittlig ränta

Hållbar stadsutveckling – platser där människor vill vara

Som stadsutvecklare vill Vasakronan skapa de bästa förutsättningarna för aktörer som vill synas och verka i staden. Det gör vi på olika sätt. Dels genom större strukturella förändringar, dels genom att skapa en bra mix av innehåll i området samt aktivitet, service, handel och kultur i gatuplanen.

När vi bygger om och bygger nytt gör vi det hållbart med målet att utveckla de bästa produkterna, i de bästa lägena och alltid som en helhet. Som en av de stora fastighetsaktörerna bidrar Vasakronan i många fall till utvecklingen av hela stadsdelar eller områden på de orter där vi är verksamma. Ett exempel på ett sådant område är Sergelstan i Stockholm.

Under året färdigställdes projekten Hötorgshus 2 och Grev Tureplan i Stockholm och Kronhusgatan i Göteborg. Både Hötorgshus 2 och Grev Tureplan har upprustats och moderniserats för att möta marknadens krav på attraktiva och hållbara lokaler. Kronhusgatan avsåg en konvertering av 2 500 kvadratmeter kontor till skola, med NTI Gymnasiet som hyresgäst.

Vi arbetar också vidare med våra stadsutvecklingsområden och i Göteborg ligger fokus på Lilla Bommen. Södra City i Uppsala är ett annat av våra stora stadsomvandlingsprojekt. Till vår projektfastighet Lumi har vi under året välkomnat bolag främst inom Life Science och huset är fullt uthyrt. Det är ett spännande projekt där vi framgångsrikt har utforskat möjligheterna med storskaligt återbruk.

Vid utgången av 2024 uppgick den totala investeringsvolymen i pågående fastighetsprojekt till 5 394 mkr, varav 48 procent var upparbetat. Uthyrningsgraden i de större projekten uppgick till 71 procent.

Läs mer om hur vi utvecklar städer

Vårt ansvar

Att vi gör allt vi kan för att bli mer hållbara är en förutsättning för att uppfylla uppdraget från våra ägare om en långsiktigt hög och stabil avkastning samt för att nå vår vision om den goda staden där alla människor trivs och verksamheter utvecklas. Vi har därför under lång tid jobbat med hållbarhetsfrågorna och integrerat hållbarhetsarbetet i vår löpande verksamhet. Vår ambition att vara ett av världens mest hållbara fastighetsbolag är hög och för det krävs att alla bidrar hela tiden.

Till grund för det arbete vi gör ligger en omfattande analys av vår verksamhet och hur vi påverkas av vår omvärld, en så kallad dubbel väsentlighetsanalys. I analysen har vi identifierat de hållbarhetsfrågor som är mest väsentliga för vår verksamhet. Vi har sedan tidigare antagit en Färdplan för att nå netto noll-utsläpp i hela värdekedjan till 2030. För att klara det behöver vi samarbeta med våra kunder och leverantörer.

Vi påverkar tusentals människor med vår verksamhet, såväl egna medarbetare som leverantörer och alla som rör sig i och runt våra fastigheter. För dem behöver vi se till att skapa en trygg, säker och sund miljö med goda arbetsvillkor och där ingen diskrimineras.

Läs mer om vårt ansvar

92 %
Miljöcertifierade fastigheter
70 kWh/kvm
Specifik energianvändning
60 %
av fastigheterna i förvaltningsbeståndet når EU:s taxonomikrav.

Djupdyk gärna i vår årsredovisning

Årsredovisning 2024