Kaj 16

Denna ikoniska byggnad i trä och glas, signerad Dorthe Mandrup, tar plats på kajkanten vid Hisingsbrons fäste och med utsikt mot Göta Älv.
KOMMANDE

Vision

Med Kaj 16 vill vi skapa en kreativ, öppen arena för företagare, boende, besökare, innovatörer och entreprenörer. Ett landmärke för dig som vill vara en medskapare i det nya, innovativa Göteborg. Vi har en vision om att en blandstad ger en långsiktigt mer attraktiv stadsdel och därmed mer bestående värden än en stadsdel med ensidigt innehåll. Vi vill skapa attraktiva gatuplan med liv och service, effektiva inbjudande kontor med stora flexibla plan, bostäder i unik levande miljö och en unik byggnad i trä med en spännande hållbarhetsprofil. Slutligen är visionen att med arkitektur i världsklass skapa en ny destination i Göteborg – Kaj 16.

I detta projekt är tanken att vi ska återbruka så mycket som möjligt av den gamla fastigheten som stod på platsen. Vårt mål är att återvinna all betong, återbruka 70 procent av all plåt i fasad och stomstål, återbruka 50 procent av allt material för stomkomplettering/rumsbildning och återbruka minst 25 olika produktgrupper på installationssida.

Snabbfakta

  • Fastighet – Gullbergsvass 16:1
  • Kommun – Göteborg
  • Byggstart – Planerat 2023
  • Inflytt/Klart – 2026
  • Lokalytor – 21.500 kontor kvm, 4500 kvm bostäder och 2500 kvm lokaler
  • Miljöcertifiering – Målsättning LEED Platinum. Läs mer om miljöcertifiering
  • Arkitektkontor – Dorte Mandrup

Arkitektens vision

”Kaj16 er et landemærke på kajkanten. Vi har arbejdet med et højt ambitionsniveau og kompromisløst fokus på bæredygtighed. Kaj16 er et træbyggeri i stor skala, der står som en lysende og levende destination på kajen – et møde mellem floden og det pulserende urbane liv. Med sin rige grønne facade og ægtheden i materialiteten skaber vi med Kaj16 et inspirerende mødested for mennesker, der binder bymidten og kajkanten sammen”.

Dorte Mandrup-Poulsen, Arkitekt

Parallellt uppdrag

Att Lilla Bommen är under utveckling har knappast undgått någon. När det var dags att  utforska möjligheterna för utformningen av kvarteret närmast kajkanten genomfördes under hösten 2019 och våren 2020 parallella uppdrag tillsammans med Sveriges Arkitekter och Göteborgs Stad. Fyra team valdes ut att och förslaget från Team Dorte Mandrup, Bisgaard Landscape, Ramböll var det bidrag som sammantaget bäst uppfyllde bedömningskriterierna och önskemålen i programmet.

Läs mer om Lilla Bommen

Vill du veta mer om Kaj 16?
Hör av dig till Magnus eller Mats.

Chef stads- och fastighetsutveckling Gbg, Mlm, Upp Magnus Tengberg 070-562 11 94 · 031-743 42 11 magnus.tengberg@vasakronan.se
Fastighetsutvecklare Mats Enander 070-559 23 59 · 031-743 42 59 mats.enander@vasakronan.se