Kajkantsläge och arbetsglädje

Denna ikoniska byggnad i trä och glas, signerad Dorthe Mandrup, tar plats på kajkanten vid Hisingsbrons fäste och med utsikt mot Göta Älv. Med Kaj 16 vill vi skapa en kreativ, öppen arena för företagare, boende, besökare, innovatörer och entreprenörer. Ett landmärke för dig som vill vara en medskapare i det nya, innovativa Göteborg. Dörrarna kommer stå öppna, redo att fyllas med dina och andras önskedrömmar.

Kaj 16 är nästa byggsten i Lilla Bommen-området, som utvecklas i snabb takt för att bli en levande och färgstark stadsdel.

Kontor och lokaler med kajkant

Kaj 16 är en fastighet med unika möjligheter. Med sin placering precis på kajkanten, vid den nya Hisingsbron och direkt närhet till Västlänken, E45 och stadens alla kommunikationer utgör platsen ett självklart centrum mitt i Göteborgs hjärta, mitt i Lilla Bommen. Kaj 16 är en viktig del i att aktivera och ta till vara på kajens möjligheter för att skapa folkliv och flöden. Med gångavstånd till allt blir detta ett av Göteborgs mest attraktiva lägen. Välkommen till Kaj 16 – en mixed use fastighet med kontor, handel, service och bostäder.

 

Ett landmärke för medskapare

Kaj 16 blir ett landmärke som med sin konstruktion och fasad av trä och sitt samspel med Läppstiftet bildar en helt ny siluett mot staden. En dynamisk form som skapar utblickar och binder samman bro, gata och kaj såväl invändigt som utvändigt. Kaj 16 är storskalig och småskalig på samma gång. De publika entréplanen öppnar upp, bjuder in och bjuder upp till medskapande. Kanske en workshop, fika, utställning, spontana möten, mat, dryck. Ovanpå fylls våningsplanen med kontor och bostäder av olika storlekar och typologier.

 

Arbeta, leva och uppleva

Tänk dig en lunch med utsikt över älven. En löprunda längs kajen eller varför inte en kreativ kajakkonferans i kombination med padelmatch och afterwork. Allt detta blir möjligt i Kaj 16 och Lilla Bommen. Ett område som utvecklas till en färgstark stadsdel med varierat innehåll för dygnets alla vakna timmar.  Målet är tydligt. Här ska finnas kontor, bostäder och publika verksamheter, levande stråk och attraktiva mötesplatser. Det ska vara ren glädje att jobba i eller besöka Kaj 16.

Arkitektens vision

Kaj16 er et landemærke på kajkanten.  Vi har arbejdet med et højt ambitionsniveau og kompromisløst fokus på bæredygtighed. Kaj16 er et træbyggeri i stor skala, der står som en lysende og levende destination på kajen – et møde mellem floden og det pulserende urbane liv. Med sin rige grønne facade og ægtheden i materialiteten skaber vi med Kaj16 et inspirerende mødested for mennesker, der binder bymidten og kajkanten sammen”.

Dorte Mandrup-Poulsen, Arkitekt

Parallellt uppdrag

Att Lilla Bommen är under utveckling har knappast undgått någon. När det var dags att  utforska möjligheterna för utformningen av kvarteret närmast kajkanten genomfördes under hösten 2019 och våren 2020 parallella uppdrag tillsammans med Sveriges Arkitekter och Göteborgs Stad. Fyra team valdes ut att och förslaget från Team Dorte Mandrup, Bisgaard Landscape, Ramböll var det bidrag som sammantaget bäst uppfyllde bedömningskriterierna och önskemålen i programmet.

Kaj 16 i korthet

Fastighet 

Gullbergsvass 16:1

Kommun 

Göteborg

Innehåll

Mixed Use-fastighet med kontor, handel, mat & dryck, kultur och bostäder

Adress

Gullbergs Strandgata 2-4, 6-8

Lokalytor 

37 500 kvm ljus BTA

Arkitekt

Dorte Mandrup

Miljömärkning 

LEED Platinum

Projektstatus

Parallella uppdrag genomförda 2020

Antal våningar / Höjd

17 vån, 78,5 m

Vill du säkra din plats i Kaj 16? 
Redan nu tar vi emot intresseanmälningar för framtida kontorsetableringar, kontakta Daniel eller Niklas.

Uthyrningschef Daniel Jighede 070-453 01 42 · 031-743 42 24 daniel.jighede@vasakronan.se

Andra projekt vid Lilla Bommen