Grev Tureplan

I projektet Grev Tureplan putsar vi upp en pärla med klassisk karaktär och unik personlighet – redo för framtidens krav på flexibilitet och hållbarhet.
PÅGÅENDE

Vision

Med projektet Grev Tureplan vill vi lyfta och göra en anonym plats känd. Målet är att förädla ett av Stockholms absoluta paradlägen med en toppmodern kontorsprodukt och effektiva lokaler i gatuplan för handel och restaurang.

Byggnaden Grev Tureplan var färdig 1936 och byggdes för ”Städernas allmänna brandstodsbolag”. Arkitekt var Gustaf Clason d.y. Fastigheten präglades av den strama 30-tals klassicismen ”Swedish Grace”. Själva platsen var redan då full av aktiviteter och ett nav för kultur och nytänkande företag. Biografen Spegeln, en av Sveriges första biografer, fanns tidigare i fastigheten.

Kombinationen av stora, öppna ytor med en vacker utsikt över levande gator tillsammans med den gröna, avskärmade och lugna innergården skapar en plats att utvecklas på. Och en plats att bjuda in till. Med generös takhöjd, allt du kan önska precis intill knuten och oslagbar närhet till kommunikationer är det här en plats gjord för sofistikerade möten. En plats som erbjuder puls och naturliga tempoväxlingar. Lugn och energi på samma gång.

Läs mer om Grev Tureplan

Snabbfakta

  • Fastighet – Sperlingens Backe 47
  • Kommun – Stockholm
  • Byggstart – 2021
  • Inflytt – Våren 2024
  • Lokalytor – Cirka 12 000 kvadratmeter BTA och 8488 LOA inklusive påbyggnad
  • Miljöcertifiering – Ska miljöcertifieras enligt LEED med mål LEED Platinum. Läs mer om miljöcertifiering
  • Arkitekt – Tord-Rikard Söderström
  • Arkitektkontor – Kockum Luttinger Söderström
  • Entreprenad – Delad entreprenad
  • Finansiering – Projektet har en grön finansiering. Grön finansiering är olika typer av lån där likviden är öronmärkt till gröna tillgångar. Läs mer om vår gröna finansiering

Ett klassiskt hus med flöde, energi och lugn

Grev Tureplan är en klassisk byggnad med historia och själ sprungen ur en funktionell och tidlös svensk 30-tals arkitektur, så kallad ”Swedish Grace”. Bakom den klassiska fasaden, klädd i ursprunglig Ekebergsmarmor, finns en väl bevarad interiör byggd i exklusiva material och ett omsorgsfullt hantverk. Det här vill vi förstås bevara, och lyfta fram med varsam hand i renoveringen.

Om projektet

Mitt i Stockholms mest livfulla kvarter renoverar Vasakronan en klassisk fastighet om 7 000 kvadratmeter kontor i sju plan samt 1 100 kvadratmeter handel och restaurang. Gatuplan längs med Grev Turegatan kommer innehålla restauranger och längs med Birger Jarlsgatan blir det butiker.

Projektet utförs utan pappersritningar. All dokumentation och kommunikation sker digitalt med hjälp av bland annat 3D-modeller, BIM-modeller, surfplattor och en 360-kamera som filmar bygget varje vecka.

I projektet lägger vi stort fokus på återbruk och hållbara val för att bidra till fastighetens långsiktighet. All teknik i huset byts ut då den har överskridit sin livslängd.

Utmaningar med projektet är att fastigheten ligger mitt i city där det är mycket liv och rörelse. Fastigheten är även K-märkt vilket gör att den har antikvariska krav som behövs följas och ta hänsyn till.

Grev Tureplan utvecklas inom befintlig detaljplan. Detaljplanen har vunnit laga kraft och en påbyggnad kommer att genomföras inom ramen för projektet.

Projektet har tilldelats kvalitetsutmärkelsen ”PQi-Utmärkt Projektkvalitet”. Läs mer om utmärkelsen här.

Här hittar du aktuell bygginformation

Hållbarhet

Vi ska miljöcertifiera fastigheten enligt det internationella certifieringssystemet LEED med ambitionen att nå Platinum, det högsta möjliga betyget. Det ställer mycket höga hållbarhetskrav vad gäller energi, hållbar lokalisering, inomhusmiljö, effektiv vattenanvändning samt material och resurser.

Hela fastighetens tekniksystem byts ut och moderniseras. Tack vare värmeåtervinningsfunktioner tillsammans med ny isolering och fönsterglas kommer energiförbrukningen halveras. Den kommer att vara 30 procent under Boverkets krav. Fastigheten kommer att få solceller och batterilager som gör det möjligt för fastigheten att sälja överskottsenergi till elnätet och jämna ut effekttoppar.

Det mesta av den gamla inredningen och ytskikten återbrukas. Alla invändiga glaspartier har fått ett nytt hem men även toalettstolar, handfat, pentryn och delar av belysningen plockas ner och återbrukas i andra fastigheter. Befintliga gipsväggar har skruvats ner för att sedan återanvändas i fastigheten.

Vill du veta mer om Grev Tureplan eller hur vi jobbar med stadsutveckling? Prata med Daniel.

 

Läs mer om Grev Tureplan

Aktuell bygginformation

Fastighetsutvecklare Daniel Engberg daniel.engberg@vasakronan.se