Grev Tureplan kronan på verket när Sturekvarteret byggs ihop
En tidigare anonym plats har fått nytt liv när Carl Eldhs klassiska fontän nyinvigdes framför det renoverade kvarteret, som binder samman Stureplan med Nybroplan. Nu ska Grev Tureplan åter igen bli en av stadens främsta paradlägen.
Grev Tureplan stod färdigt 1935 och byggdes för ”Städernas allmänna brandstodsbolag”. Arkitekt var Gustaf Clason. Byggnaden var en av de sista inom den stilyttring som kom att kallas ”Swedish Grace”, en stram men elegant form av klassicism. Själva platsen var redan då full av aktiviteter och en plats för kultur och nytänkande företag. Biografen Spegeln, en av Sveriges första biografer, fanns tidigare i fastigheten.
I samverkan med Stockholms stad och aktörer runtom i kvarteret har Vasakronan sen byggstarten 2021 lyft en tidigare anonym plats till att bli ett eget litet torg med en sober och tidlös identitet. Det har varit en lucka stråket mellan Nybroplan och Stureplan som nu länkas ihop. Såväl estetiskt med vackra fasader och fontän, men också med verksamheter som stärker stråkets attraktivitet.
Samtidigt som fastighetens fasad av Ekebergsmarmor har fått en grundlig renovering så har insidan av huset moderniserats för att ge både restauranger, butiker och kontor bästa möjliga förutsättningar för sina verksamheter. Dessutom med ny teknik som värmeåtervinning och solceller som beräknas halvera fastighetens energiförbrukning.
Johanna Skogestig, vd på Vasakronan, betonar vikten av att ha ett stort samlat bestånd för att kunna påverka utvecklingen av en plats.
– När vi utvecklar våra områden tar vi avstamp i vår vision om den goda staden där alla människor trivs och verksamheter utvecklas. Vi jobbar strategiskt långsiktigt och utgår från insikten att varje stråk eller område har sina förutsättningar och sin potential.
– Vi äger ofta flera fastigheter inom ett och samma område vilket ger oss goda möjligheter att ta ansvar för och aktivt utveckla hela områden. Här är Grev Tureplan ett exempel där vi tillsammans med staden restaurerat Carl Eldhs staty och skapat en ny mötesplats. Inom kort öppnar affärer och restauranger med uteserveringar vilket bidrar till stadslivet, säger Johanna Skogestig.
Precis framför fastigheten står Carl Eldhs klassiska staty från 1921 som vid invigning omslöts av ett brunnskar, men som bara några år senare togs bort efter klagomål om vattenstänk. Där och då slutade vattnet att porla på Grev Tureplan. Eldh själv ansåg att fontänen var ett av hans främsta verk, men i själva verket vållande den en stor debatt där flera av dåtidens kommunpolitiker ansåg att den kunde väcka anstöt med sin ”obscena form”.
I samband med Vasakronans renovering av Grev Tureplan var det självklart att fontänen skulle bli en centralgestalt på platsen. En varsam restaurering med stor hänsyn till antikvariska krav har genomförts och ett nytt brunnskar har installerats. Nu porlar vattnet på Grev Tureplan igen.
Martin Rörby, arkitekturhistoriker och vice ordförande för Carl och Elise Eldhs ateljé, var entusiastisk inför återinvigningen av fontänen.
– En fontän är en fontän, hör bara på ljudet av den! Den skapar en stämning kring sig då den dränker allt oljud omkring den. Det har gått mer än hundra år men nu får fontänen åter vara så som Carl Eldh faktiskt ämnade att den skulle vara, säger
Grev Tureplans ingivning är en del av stadens ambition att rusta upp Sturekvarteret. Det nyrenoverade torget fyller en funktion genom att smälta ihop Birger Jarlsgatan och stråket mellan Stureplan och Nybrokajen. Vasakronan äger och förvaltar flera fastigheter i området som tillsammans stärker upp stadslivet och bidrar till visionen om den goda staden.
Karin Wanngård, finansborgarråd Stockholms stad, lyfter vikten av att vi utvecklar Stockholm för stockholmarna, men också alla dessa fantastiska besökare som vistas i Stockholm vilket i sin tur leder till att många fler söker sig hit och det är bra för näringslivet i området.
– Här har vi nu en fastighet som inrymmer över tusen arbetsplatser, men sen är det ju ett levande näringsliv med restauranger, shopping eller bara vara. För det är det som är så fint i Stockholm, att vi har en stor offentlig miljö där man kan vistas och vara. Nu har vi tagit tillbaka en plats i city, avslutar Karin Wanngård.
Stockholms nygamla mötesplats
Spana in Grev Tureplan som efter tre år av renovering nu står klart. I samband med renoveringen av fastigheten har även Carl Eldhs fontän restaurerats och återskapats. Grev Tureplan är en mötesplats mellan Grev Turegatan och Stureplan, och är en del av Vasakronans satsning i Sturekvarteret.
Den 5 september 2024 invigdes Grev Tureplan och i filmen beskriver Johanna Skogestig, Martin Rörby och Karin Wanngård Grev Tureplans roll inom stadsutveckling, historia och betydelse för Stockholm.
Fakta om Grev Tureplan:
- Fastighet – Sperlingens Backe 47
- Byggstart 2021 och inflytt 2024.
- 7 000 kvadratmeter kontor i sju plan samt 1 100 kvadratmeter handel och restaurang.
- Miljöcertifieras enligt LEED med målsättningen att nå nivå Platina.
- Projektet har en grön finansiering vilket innebär att lånens likvid är öronmärkt till gröna tillgångar.
- Fastigheten är även K-märkt vilket gör att den har antikvariska krav som har behövts följas och ta hänsyn till.
- Grev Tureplan har utvecklats inom befintlig detaljplan. Fastigheten har fått en påbyggnad helt i trä.
- Hela fastighetens tekniksystem har bytts ut och moderniserats. Energiförbrukningen kommer halveras genom värmeåtervinningsfunktioner tillsammans med ny isolering och fönsterglas. Fastigheten har fått solceller och batterilager som gör det möjligt för fastigheten att sälja överskottsenergi till elnätet.
- Befintliga gipsväggar har skruvats ner för att sedan återanvändas i fastigheten.
- Hela kontorsdelen uthyrd till Eidra. Den klassiska puben ”Bullen”, The Bull and Bear Inn, öppnar i ny skepnad och restaurang TAKO den 3 oktober. Butik Eton senare i höst.