Sergelstan Sergelstan

SERGELSTAN – STOCKHOLMS SCEN

En stadsdel full av liv och alltid vaken – det är målbilden när vi tar ett helhetsgrepp om kvarteren som vi kallar Sergelstan.  Nya stråk, mer liv och rörelse, shopping, restauranger, fantastiska takterrasser och platser att vara på.  Vi tänker oss Sergelstan som en scen. En scen med fokus på folkliv där medvetet mode, smart mat och innovativa upplevelser tar plats. Här kan du kika in lite bakom draperierna innan det är dags för premiär.

Ett historiskt stadsutvecklingsprojekt

För 60 år sedan byggdes Sergels torg och kringliggande kvarter. Stockholm skulle bli en modern huvudstad och arkitekturen anpassades efter den då spirande biltrafiken. Kvarteren utvecklades i tre nivåer där bilarna tog plats på gatorna och människorna istället skulle upp på terrasser och ner under gatan.

Idag ser behoven annorlunda ut. Nu ska människan ta plats i staden. I utvecklingen av Sergelstan tar vi tillvara på Stockholms bästa läge och skapar ett aktivt och levande city. Det är en historisk förändring av Stockholms mest centrala plats. Kvarteren kommer att få ny funktionalitet, nytt utseende och innehåll. Här blir en plats där människor vill vara, jobba, äta, shoppa, strosa och mötas. Sergelstan blir en plats för människor.

Nytt innehåll och nya funktioner

När storbanken lämnade Sergelstan 2017 gavs en unik möjlighet att utveckla ett nytt nav av kontor och mötesplatser i det absoluta hjärtat av Stockholm. En mer central och välkänd plats är svår att hitta i Sverige. År 2020 står 36 000 kvm nya, attraktiva kontor redo i Sergelstan. Kontoren är fördelade över tre huskroppar och har entréer från Malmskillnadsgatan, Sveavägen och Hamngatan. Här erbjuds kontor utöver det vanliga med tillgång till både takterrasser och andra gemensamma ytor, funktioner och tjänster.

I gatuplan, och på Sergelgatan, utvecklas nya shoppindestinationer. Fasader öppnas upp och stråken fylls med nytt liv av shoppingupplevelser och mötesplatser. En soltrappa och paviljong i hörnet av Sveavägen och Hamngatan blir en stor förändring av stadsbilden och skapar en helt ny tillgänglighet i kvarteret.

Fakta om Sergelstan

  • Ett stadsutvecklingsprojekt som omfattar Sergelgatan, Sveavägen, Hamngatan, Malmskillnadsgatan och Mäster Samuelsgatan.
  • 36 000 kvadratmeter toppmoderna kontor.
  • 23 000 kvadratmeter ny handel.
  • Utveckling av fyra takterrasser – några för Sergelstans hyresgäster och några för allmänheten.
  • Med högsta möjliga miljöklass – LEED Platinum.
  • Inflytt sker under 2020-2022.

SERGELSTAN I KORTHET

2017
Byggstart
5
Nya eller renoverade fastigheter
5
Utvecklade gator & stråk
45
Nya kommersiella utrymmen
2020
Första inflytt

Vi vill ändra på sättet vi ser och använder platsen. Ge tillbaka city till stockholmarna. Det gör vi genom att skapa ett aktivt och levande city, ett tryggt och säkert nav.

Anna Nyberg, Chef projektutveckling Stockholm

Läs mer om vad vi gör i Sergelstan. 

Upplev Sergelstan 2020

Är du nyfiken på hur Sergelstan blir när allt är klart? De här filmerna ger ett litet smakprov på vad som väntar.

Kontakta oss om du vill veta mer om kontor eller butik i Sergelstan.

Anna-Maria Kääriä
Chef projektuthyrning Stockholm Anna-Maria Kääriä 070-347 30 19 · 08-566 206 01 anna-maria.kaaria@vasakronan.se
Gabriella Hammond
Affärsutvecklare handel Gabriella Hammond 070-968 18 42 · 08-566 205 72 gabriella.hammond@vasakronan.se

Lediga lokaler i Sergelstan