Kvarteret Hilton

Sveriges bästa skyltläge, spännande arkitektur med en oväntad mix av material, högt miljöfokus, grönskande terrass och co-working i loungemiljö.

Vision

Visionen för Kvarteret Hilton var att tillföra området med en ny fastighet som sticker ut. Vi vill att fastigheten ska ge en känsla av hållbarhet, innovation och nordisk lugn. I projektet ville vi hålla oss till enkla materialval men med en exteriör kvalité med återkommande geometriska mönster med inslag av trä och metall. Fastigheten ska vara anpassad för aktivitetsbaserat arbetssätt med varierande mötesmöjligheter både i entréplan och på kontorsplanen.

Vi ville skapa en park på taken och terrassen för att bidra till den biologiska mångfalden. Men även för att skapa en känsla av en fortsättning av den skog och parkmiljö som finns i området Frösunda.

Kvarteret Hilton är det första projekt vi utforskade och byggde i trä. Att bygga i trä är bättre för miljön och något vi inte gjort tidigare. Vi ville även utvärdera om träbygge skulle vara möjligt i innerstaden.

Snabbfakta

  • Fastighet – Kvarteret Hilton Frösunda
  • Kommun – Solna
  • Byggstart – 2016
  • Inflytt – Juni 2019
  • Lokalytor – 9450 kvm kontor och 272 kvm restaurang
  • Miljöcertifiering – LEED Platinum. Läs mer om miljöcertifiering
  • Arkitektkontor – Sweco
  • Entreprenad – Totalentreprenad fastpris Peab
  • Finansiering – Projektet har en grön finansiering. Grön finansiering är olika typer av lån där likviden är öronmärkt till gröna tillgångar. Läs mer om vår gröna finansiering

Kvarteret Hilton – En pigg uppstickare i Frösunda

Kvarteret Hilton är ett hus som sticker ut med sin guldfasad, arkitektur och trähus på taket. Fastigheten blir en naturlig fortsättning av den skog och parkmiljö som finns i området Frösunda med sin takterrass som är utformad som en park. Det ger våra hyresgäster möjlighet till rekreation och lugn.

Om projektet

Kvarteret Hilton är en nyproduktion och bygget startade 2016. De två övre planen byggdes helt i trä, KL-trä och limträ, och var en del i ett forskningsprojekt med Bioinnovation för att undersöka miljöpåverkan i byggprocessen jämfört med betong.

Fastigheten har förutom trä andra unika materialval som vit betong i reliefmönster av tringlar samt mässingsfärgad plåt. Att ta fram dessa mönster krävde en avancerad formsättning och en otrolig noggrannhet. I projektet fick vi tillåtelse av Solna stad att guldeloxera nödtrapphuset i triangulär plåt vilket blev fastighetens exteriöra smycke.

En utmaning var att få fasadelementen på plats. Dels för att de var färdigmonterade och åtta meter långa när de levererades. Men även för att det fanns håltagningar som var lika stora som fönsterna som gjorde att man inifrån inte såg annat än betong och glas.

Grundläggningen var en utmaning och under marken går Sverigekabeln vilket var speciellt att hantera.

Projektet är en totalentreprenad och entreprenör är Peab.

Hållbarhet

Fastigheten erbjuder geoenergilagring, tillverkar egen kyla, är utrustad med sedumtak och har dagvattenhantering. Under byggtiden har över 95 procent av byggavfallet återvunnits och 20 procent av allt byggmaterial har tillverkats regionalt för att minska transporter och utsläpp. Dessa transporter har kontrollerats av en tredje part.

Vi har valt att ta bort en hel parkering för att skapa plats för rabatter och växtlighet. Rabatterna och växtligheten som finns runt fastigheten är utrustade med en växtbehållare, vilket innebär att när det regnar behålls vatten som kan användas för att vattna växterna.

Resultat

Kvarteret Hilton är idag ett ljus och inbjudande hus, både invändigt och utvändigt. I fastigheten finns en gemensam takterrass och restaurang i bottenplan. En ljusgård byggdes för att skapa en samlingsplats att kunna samtala på, äta lunch i matsalen eller helt enkelt bara att vistas i. I ljusgården finns en trappa som ska föreställa en trädstam och träpåbyggnaderna är kronan i trädet. Fastigheten har ett rymligt cykelgarage som är utrustat med spolplats och verktyg. Måndagar till fredagar har vi en miljöbuss som tar våra hyresgäster till och från Solna station.

Kvarteret Hilton blev ett hus som sticker ut med sin guldfasad, arkitektur och trähuset på taket. Fastigheten blev ett värdefullt tillskott till Frösundaledens kontorskluster. Blandningen av kontor och bostäder gör att området känns tryggt och levande under hela dygnet. Dagtid finns här ett gemytligt gatuliv och en tilltalande puls som områdets alla invånare bidrar till.

Tack vare utforskandet av trä har vi idag två till projekt i trä. Bankpalatset, som ligger i Stockholms innerstad, har en påbyggnad i trä och Magasin X i Uppsala är en fastighet som är byggt helt i trä. Kvarteret Hilton blev år 2020 nominerat till Solnas stadsmiljöpris.

Med strålande utsikt över Brunnsviken

Granne med Hagaparken och en del av Kungliga nationalstadsparken ger Kvarteret Hilton de bästa förutsättningar för en aktiv arbetsdag. Fastigheten nås lätt från E4:an, har en egen miljöbuss som pendlar fram och tillbaka till Solna station med jämna mellanrum mellan måndag-fredag och cykelparkering med spolplats och verktyg.

Vill du veta mer om Kvarteret Hilton?
Hör av dig till Louis.

Fastighetsutvecklare Louis Sellgren 070-968 15 22 · 08-566 205 22 louis.sellgren@vasakronan.se