Kvarteret Hilton 7

Sveriges bästa skyltläge, spännande arkitektur med en oväntad mix av material, högt miljöfokus, grönskande terrass och co-working i loungemiljö.
AVSLUTAT

Vision

Visionen för Kvarteret Hilton var att tillföra området med en ny fastighet som sticker ut. Vi vill att fastigheten ska ge en känsla av hållbarhet, innovation och nordisk lugn. I projektet ville vi hålla oss till enkla materialval men med en exteriör kvalité med återkommande geometriska mönster med inslag av trä och metall. Fastigheten ska vara anpassad för aktivitetsbaserat arbetssätt med varierande mötesmöjligheter både i entréplan och på kontorsplanen.

Vi ville att taken och terrassen skulle utformas som en park, dels för att bidra till den biologiska mångfalden men även för att skapa en känsla av en fortsättning av den skog och parkmiljö som finns i området Frösunda.

I detta projekt ville vi även utforska att bygga i trä, dels för att vi aldrig byggt i trä och för att det är bra koldioxidmässigt, men också för att kunna utvärdera om detta skulle vara möjligt i innerstaden.

Snabbfakta

  • Fastighet – Kvarteret Hilton Frösunda
  • Kommun – Solna
  • Byggstart – 2016
  • Inflytt – Juni 2019
  • Lokalytor – 9450 kvm kontor och 272 kvm restaurang
  • Miljöcertifiering – LEED Platinum. Läs mer om miljöcertifiering
  • Arkitektkontor – Sweco
  • Entreprenad – Totalentreprenad fastpris Peab
  • Finansiering – Projektet har en grön finansiering. Grön finansiering är olika typer av lån där likviden är öronmärkt till gröna tillgångar. Läs mer om vår gröna finansiering

Här kan du som hyresgäst hålla morgonmöten, äta lunch, konferera, lunchträna, kvällsmingla eller varför inte utmana kollegerna i en omgång minigolf?

Projekt

Kvarteret Hilton är en nyproduktion och bygget satte igång 2016. Projektet är en totalentreprenad och entreprenör är Peab. Kvarteret Hilton är Vasakronans första projekt där vi utforskade och byggde i trä. De två övre planen byggdes helt i trä, KL-trä och limträ, och var en del i ett forskningsprojekt med Bioinnovation för att undersöka miljöpåverkan i byggprocessen jämfört med betong. Fastigheten har förutom trä andra unika materialval som vit betong i reliefmönster av tringlar samt mässingsfärgad plåt. Att ta fram dessa mönster krävde en avancerad formsättning och en otrolig noggrannhet. Fasadelementen var färdigmonterade och 8 meter långa när de levererades, det var även håltagningar som var exakt lika stora som fönsterna, och att få detta på plats var en utmaning då man inifrån inte såg annat än betong och glas. Grundläggningen var även en utmaning och under marken går Sverigekabeln vilket var speciellt att hantera.

I projektet fick vi tillåtelse av Solna stad att guldeloxera nödtrapphuset i triangulär plåt vilket blev fastighetens exteriöra smycke.

Hållbarhet

Fastigheten erbjuder geoenergilagring och tillverkar även egen kyla. Under projektet valde vi att ta bort en hel parkering för att skapa plats för rabatter och växtlighet. Rabatterna och växtligheten som finns runt fastigheten är utrustade med en växtbehållare, vilket innebär att när det regnar behålls vatten som kan användas för att vattna växterna. Under byggtiden har över 95 procent av byggavfallet återvunnits och 20 procent av allt byggmaterial har tillverkats regionalt för att minska transporter och utsläpp. Dessa transporter har kontrollerats av en tredje part.

Kvarteret Hilton är utrustad med sedumtak och har dagvattenhantering.

Resultat

Resultatet av detta projekt blev ett ljus och inbjudande hus, både invändigt och utvändigt. I fastigheten finns en gemensam takterrass och restaurang i bottenplan. En ljusgård byggdes för att skapa en samlingsplats att kunna samtala på, äta lunch i matsalen eller helt enkelt bara att vistas i. I ljusgården finns en trappa som ska föreställa en trädstam och där träpåbyggnaderna är kronan i trädet. Det finns 1,2 plans garage samt en cykelparkering som är utrustad med spolplats och verktyg. Vi har även en egen miljöbuss som går mellan huset och Solna station med jämna mellanrum mellan måndag-fredag. Kvarteret Hilton blev ett hus som sticker ut med sin guldfasad, arkitektur och trähuset på taket.
Fastigheten blev ett värdefullt tillskott till Frösundaledens kontorskluster. Blandningen av kontor och bostäder gör att området känns tryggt och levande under hela dygnet. Dagtid finns här ett gemytligt gatuliv och en tilltalande puls som områdets alla invånare bidrar till.

Att vi valde att utforska att bygga i trä har gjort att vi idag har två till projekt byggda i trä. Bankpalatset, som ligger i Stockholms innerstad, har en påbyggnad i trä och Magasin X i Uppsala är en fastighet som är byggt helt i trä.

Kvarteret Hilton blev år 2020 nominerat till Solnas stadsmiljöpris.

Vill du veta mer om Kvarteret Hilton?
Hör av dig till Louis.

Fastighetsutvecklare Louis Sellgren 070-968 15 22 · 08-566 205 22 louis.sellgren@vasakronan.se