Bankpalatset

En fastighet rik på historia på en anrik och prestigefull plats. I paradläge mitt i city bara ett steg bort från Kungsträdgårdens folkliv och puls.
AVSLUTAT

Vision

Visionen med Bankpalatset var att uppdatera och renovera en fastighet men samtidigt behålla den gamla arkitekturen. Därför har vi gift ihop det bästa av två världar. I den anrika historiska byggnaden är de stora valvet en trappa ner fortfarande kvar. Likaså de utsmyckade direktions- och styrelserummet en trappa upp. Samtidigt byggdes huset om för att kunna tillgodose moderna och effektiva kontorslösningar utan att tumma på charmen. Fastigheten har även fått en ny påbyggnad i trä.

Bankpalatset byggdes för att imponera. Fastigheten upprättades 1901 av och åt Hernösands enskilda bank. Arkitekten Erik Lallerstedt ritade fasaden som utfördes i närkekalksten med skulpterade utsmyckningar av gotlandssandsten. I hörnet placerades ett torn med en lång uppskjutande kopparspira.

Det var det första bankpalatset som restes längs med Kungsträdgården och blev startskottet för en förskjutning av stadens finansiella maktcentrum, från Gamla Stan till Norrmalm. Än idag förknippas den här delen av city med finansiella institutioner.

Snabbfakta

  • Fastighet – Styrpinnen 15
  • Kommun – Stockholm
  • Byggstart – Oktober 2017
  • Inflytt – Sommar/augusti 2020
  • Lokalytor – total yta 4250
  • Miljöcertifiering – LEED Guld. Läs mer om miljöcertifiering
  • Arkitekt – Erik Lallerstedt den ursprungliga. Ombyggnad Mårten Johansson
  • Arkitektkontor – DiNell Johansson
  • Entreprenad – Utförandeentreprenad av In3epenör

Moderniserat sekelskifte mittemot Kungsträdgården

Ett bankpalats är byggt för att stå. Både byggnaden och arkitekturen är robust och varaktig. Men med tiden förändras behov och krav på våra kontor. Därför har vi gift ihop det bästa av två världar. I den anrika historiska byggnaden är de stora valvet en trappa ner fortfarande kvar. Likaså de utsmyckade direktions- och styrelserummet en trappa upp. Samtidigt byggdes huset om för att kunna tillgodose moderna och effektiva kontorslösningar utan att tumma på charmen.

Om projektet

Fastigheten har fått en påbyggnad i trä med utvändig plåt- och glasfasad som fyllt tomrummet i kvarteret samt blivit ett utsmyckande tillskott i stadsrummet. Bågformen är inspirerad från ursprungliga byggnadens jugendstil.

Att totalrenovera en sekelskiftesbyggnad med en minimal etableringsmöjlighet och yttre riskfaktorer såsom överklaganden från grannar, har varit en stor utmaning under hela projektet.
Även grundförstärkningen var en stor utmaning då det var för liten plats med hög grundvattennivå.

Projektet genomfördes som tre utförandeentreprenader som samordnades av In3epenör.

Hållbarhet

Fastigheten har solceller, sedumtak, VAV-system och en påbyggnad gjord i trä. Bankvalvsytorna som fanns i fastigheten har bevarats och gjorts om till mötesrum. Vi har samarbetat med PLANT för att kunna beräkna projektets klimatpåverkan.

I projektet har vi försökt att bevara så mycket som möjligt av den ursprungliga planlösningen och bevara material som trappor och kopparportar. En del fiskbensparkett är bevarad och kompletterad i vissa rum.

Resultat

Tack vara den nya grundförstärkningen kan huset nu stå i 100 år till. Tillägget av påbyggnaden smälter in fint i stadsbilden och erbjuder flera terrasser, men också större samlingsytor.

Känslan kring huset är att det ligger i ett unikt läge, med Kungsträdgården utanför dörren och Berzelii Park runt hörnet. Fastigheten har en historisk miljö där vi har bevarat så mycket som möjligt. Vi har varsamt renoverat de äldre delarna av fastigheten i nära samarbete med antikvarien.

Läget mitt i stan innebär närhet till allt, till exempel Gallerian, NK, Stureplan och Sergels torg. Fastigheten har två gatuentréer, en från Kungsträdgårdsgatan och en på Näckströmsgatan. Det är nära till alla tänkbara kommunikationer och fastigheten erbjuder cykelförvaring för att underlätta för hyresgäster som vill ta cykeln till jobbet.

Granne med Kungsträdgården

Här finns storstadslivet två steg från ytterdörren. Kungsträdgården är en urban och älskad plats, som ger puls åt hela området. Här blomstrar folklivet, men adressen tillåter ändå anonymitet för den som önskar.

Vill du veta mer om Bankpalatset?
Kontakta Susan.

Fastighetsutvecklare Susan Strömbäck 073-920 10 49 · 08-782 04 02 susan.stromback@vasakronan.se