Sergelstan – Stockholms nya city

Nu fylls Sergelstan med liv och vi ser fram emot att möta turister, studenter, shoppare – och dig. Välkommen till Sergelstan.

Sergelstan formas här och nu – av oss, dig och alla andra

Under ett par år har vi utvecklat Sergelstan. Vi har byggt om och byggt nytt. Återbrukat, återvunnit, återfunnit och återställt. Byggt kontor, takterrasser, bostäder, soltrappa, butiker och restauranger. Nu fylls Sergelstan med liv och vi ser fram emot att höra ljudet av snabba steg från businesstäta gator, känna gemenskapen från after works uppe på takterrasserna, möta turister, studenter, shoppare – och dig. Välkommen till Sergelstan.

En historisk förändring av stadsbilden

2014 startade omvandlingen av det vi idag kallar Sergelstan. I kvarteren kring Sergels torg, runt Brunkebergstorg, vid Hötorget och Sergelgatan och längs Hamngatan har hus från 50- och 60-talet renoverats och byggts om. Gator som tidigare legat i skymundan öppnas upp till attraktiva promenadstråk med ett rikt och varierat utbud av butiker, restauranger, caféer, service och upplevelser. Det är den mest omfattande stadsutvecklingssatsningen sedan nuvarande city byggdes för över 50 år sedan och en historisk förändring av stadsbilden där fastighetsägare och Stockholm stad tillsammans investerar drygt 15 miljarder.

Flagship, restauranger, takbarer och upplevelser

När alla delar av Sergelstan står färdiga blir den ett naturligt nav i Stockholms innerstad med ett rikt och myllrande folkliv under stora delar av dygnet. Inom Sergelstan kommer varje enskilt gatustråk att ha sin egen unika karaktär med en mix av flagshipbutiker, restauranger, takbarer, kultur och andra upplevelser. Tillsammans bildar de en intressant och attraktiv helhet – för dem som jobbar i City, för alla stockholmare och för besökare från Sverige och hela världen.

Huvudkontor, coworking och färdigmöblerat

Vi tycker att Sergelstan är den självklara platsen att vara på, därför har vi själva valt att flytta in. Från och med november 2020 ligger Vasakronans huvudkontor och vårt nya coworking-koncept Arena på Malmskillnadsgatan 36. Det speglar också möjligheterna i Sergelstan. Här kan vi erbjuda allt från färdigmöblerade kontor till skräddarsydda kontor såväl som coworkingkonceptet Arena. Andra som har valt Sergelstan är King, DLA Piper, EY och Amazon.

Läs mer om coworkingkoncetet Arena här

Lediga kontor i Sergelstan 

Socialt och miljömässigt hållbart

Sergelstan är utvecklad med stort fokus på social och miljömässig hållbarhet. Ombyggnationerna av Sergelhusen och Sergelgatan är på många sätt banbrytande. Ett omfattande bevarande av befintliga betongstommar, regnvattenbesparing och innovativa geoenergilösningar är några anledningar till att Sergelhusen valdes till årets LEED-byggnad/projekt 2020. I omdaningen av området skapades även en helt ny trappa som binder samman Malmskillnadsgatan med Sergels torg. Den ligger i söderläge och kallas därför Soltrappan. Den gör det möjligt för människor att röra sig i nya mönster och på ett enkelt sätt komma upp till Malmskillnadsgatan och Brunkebergstorg.

Läs mer om Vasakronans klimatansvar här 

Se filmen om Sergelhusen, Årets LEED-byggnad/projekt här

Det här är Sergelstan

Sergelstan består av gator och kvarter i anslutning till Sergels torg. Var plats med sin unika karaktär. Här får du en snabb överblick av de gator och kvarter som ägs och utvecklas av Vasakronan.

Malmskillnadsgatan - Stockholms nya matscen.

Malmskillnadsgatan – matgatan för allas smaker

Street food med en twist. Eller ett chambre separée en trappa ner. Din nya kvartersbistro, take away-lunch eller frukostfavorit. Ett glas cava på takterrassen. Malmskillnadsgatan utvecklas till en matgata i allas smaker. Här står både kockar och matgäster i rampljuset där öppna kök med synliga råvaror och inspirerande miljöer blir en del av den välsmakande upplevelsen. Vassa Eggen satsar här på sin senaste restaurang Jacquelines och fler matkoncept öppnar under våren 2021.

Sergelpaviljongen och Sveavägen blir Stockholms nya skyltfönster i Sergelstan.

Sveavägen och Sergelpaviljongen – hela Sveriges skyltfönster

Sveavägen har öppnat upp sina gatuplan och erbjuder fantastiska lokaler för ett nytt utbud. Här får designklassiker plats att möta innovation, tradition och inspiration. Den röda Sergelpaviljongen färdigställs för att erbjuda upplevelser i ett helt nytt format med en mix av matkoncept och ständig variation av händelser. Soltrappan, ett nytt inslag i Stockholms stadsbild, blir allas vår nya mötesplats. Nu putsas på det sista innan trappan öppnar upp och lokalerna fylls med liv.

Hamngatan - en del av Sergelstan och en attraktiv shoppinggata.

Hamngatan – scenes from your new favourite store

Du kan resa över hela världen i jakt på de senaste internationella trenderna, de populäraste modeskaparna och den mest glamourösa shoppingen. eller så kan du komma till Hamngatan och upptäcka världens möjligheter. Från guld till street. Från elegant till extravagant. Hello Hamngatan! Vackraste huset på gatan är klätt i gröna keramikplattor och har fantastiska flagshipbutiker i gatuplan.

Stockhoms nya lifestylescen mitt i Sergelstan.

Sergelgatan – Stockholms nya lifestylescen

Sveriges första gågata. Nu byggs den om och får en ny kostym. Fasader och butiksentréer görs om och bjuder in till attraktiv shopping, kultur, mat, dryck, dans. När som helst på dygnet.  En större restaurang tar plats vid Konserthuset och ramar in Hötorget tillsammans med Haymarket, Hötorgshallen och bion. På Hötorgsterrassen skapas plats för servering, träning och kultur. En ny kontorslobby byggs och kontor renoveras. Redan nu kan ditt företag ta plats på Stockholms nya lifestylescen. Läs mer om projektet här. 

Sergelstan fylls med liv här och nu

Vi har löpande dialoger med aktörer som vi tror passar i Sergelstan. Har du ett spännande mat- eller upplevelsekoncept, dela med dig av det till oss. Kanske hittar vi en perfekt matchning. Är du på jakt efter ett nytt kontor och tycker att Sergelstan passar perfekt? Vi tipsar dig om vad som finns ledigt just nu lite längre ner på sidan.

Ta kontakt med oss om du har ett koncept för restaurang, upplevelse eller butik som du tror passar i Sergelstan.

Ta kontakt med oss!

Tips för er som söker kontor i Sergelstan

I Sergelstan kan vi möta alla slags kontorsbehov. Söker du ett representativt kontor med snabb inflyttning och flexibelt avtal? Då är kanske ett Smart & klart-kontor lösningen för dig. Det är färdigmöblerade kontor med kontorsservicen inkluderad i hyran. Eller passar  Arena, vår nya coworkinglösning bättre? Genom ett medlemskap får du tillgång till en fantastisk arena med flexarbetsplatser och service på topp så centralt du kan komma i Stockholm. Vi har också helt vanliga kontor, där du tar med dig dina egna möbler och ordnar med alla detaljer så som du helst vill ha dem. Här kan du se lediga kontor i Sergelstan just nu.

Läget? Mycket bra.

Oavsett om ni väljer att etablera er på Malmskillnadsgatan, Hamngatan, Mäster Samuelsgatan, Sveavägen eller Sergelgatan skulle vi säga att läget är mycket bra.

Mer om Sergelstan

Vi skulle kunna berätta hur mycket som helst om Sergelstan. Vi själva är stolta över det stadsutvecklingsprojekt som vi driver tillsammans med Stockholms stad och andra fastighetsägare. Området har också en spännande historia. Om du är extra intresserad och har lite tid över så bjuder vi på extra läsning om området och utvecklingen här.

Sergelhuset vinner Årets Leed-byggnad/projekt

Sergelhuset är ett enastående exempel på ett harmoniskt och integrerat tillvägagångssätt för social och miljömässig hållbarhet med en suverän gestaltning mitt i centrala Stockholm. Projektet är banbrytande inom ett antal hållbarhetsinitiativ, från omfattande bevarande av betongstommen till regnvattenbesparing och innovativa energilösningar.

Klicka här för att se filmen om Sergelhuset

Vasakronan satsar på coworking i Sergelstan

Arena, Vasakronans coworkingkoncept, öppnar på Malmskillnadsgatan 36. Tre våningsplan med representativa loungemiljöer, funktionella flexarbetsplatser. Teckna ett medlemskap och få tillgång till kontor on-demand.

Läs mer om Arenakonceptet och Arena Sergel här 

Vassa Eggens nya diner har öppnat i Sergelstan

En modern restaurang med internationell prägel som är öppen från morgon till kväll utan att tumma på upplevelsen eller hantverket. Spana in meny och boka bord här: www.jacquelines.se

Läs mer om vad Nöjesguiden skriver om Jacquelines här

Stureplansgruppen satsar i Sergelstan

Restaurang med takterrass på våning 16 och ett konferens- och eventcenter på entréplan. Stureplansgruppen etablerar sig i Sergelhuset. Vice vd Per Gunne ser fram emot satsningen.

Läs mer om Stureplansgruppens satsning här

King väljer Sergelhuset för sitt nya huvudkontor.

King väljer Sergelstan för sitt nya huvudkontor

Mobilspelsföretaget King grundades i Stockholm 2003 och har idag cirka 2 000 anställda på 11 kontor och spelstudios. King har utvecklat succéspel såsom Candy Crush och deras spel har 258 miljoner användare per månad världen över. Nu etablerar King sitt huvudkontor i Sergelstan.

Läs pressmeddelandet om Kings etablering i Sergelstan här

AMF Fastigheter satsar i femte Hötorgshuset och skapar en mötesplats för den digitala generationen.

Musik, gaming och content creation i Sergelstan

Fler investerar i Sergelstan och det händer spännande saker hos våra grannar. AMF Fastigheter storsatsar i 5:e Hötorgshuset vid Sergels torg. De utvecklar Space. en hubb för musik, gaming och content creation. 

Läs mer om satsningen på Space här 

Succé för platssamverkan på Sergels torg

Ökad trivsel, många som stannade till och fler turister i butikerna. Satsningen 2019 gav tydligt resultat och fortsätter under benämningen ”Tillsammans på Sergels torg”. Den drivs av Stockholms stad, City i samverkan, Vasakronan, AMF, Gålöstiftelsen och Kulturhuset/Stadsteatern.

Läs mer om initiativet här

Geoenergilösningar till Hötorgshusen

Geoenergi till Hötorgsskraporna

I Sergelstan är hållbarhet en självklarhet. Såväl i Hötorgsskraporna som i Sergelhusen satsar vi på geoenergi och har hål 400 meter ner i marken. Det gör det möjligt  att med smart teknik bli helt självförsörjande med både värme och kyla.

Läs mer om geoenergilösningen här

En lättläst guide om första delen av resan mot Sergelstan

En lättläst guide om första delen i Vasakronans stadsutvecklingsprojekt kring Sergels torg: Sergelhusen. Här får du en snabb introduktion om byggprojektet, proptech-tänket, kontorssatsningarna och smarta energilösningar.

Ladda ner guiden här!

Tycker du att Sergelstan verkar intressant? Vi visar dig gärna. Hör av dig till någon av oss så tar vi det därifrån.

Charlotta de Jong
Affärsutvecklare handel Charlotta de Jong 070-968 15 19 · 08-566 205 19 charlotta.dejong@vasakronan.se
Jan Sterne
Fastighetschef Jan Sterne 070-622 20 67 · 08-782 04 75 jan.sterne@vasakronan.se