Fem frågor till Sara Thorslund, CEO på Gradientech

Gradientech är ett svenskt forskningsbolag, verksamma inom bioteknik och diagnostik. Deras diagnostiksystem är en viktig del i arbetet med att bromsa in den allvarliga utvecklingen av ökad antibiotikaresistens. Vi träffar Sara Thorslund, CEO på Gradientech, som berättar mer om verksamheten och varför de fastnat för Uppsala Science Park.

1. Berätta om er verksamhet på Gradientech.

Vi är ett svenskt bioteknik- och diagnostikbolag och har vårt huvudkontor här i Uppsala Science Park. Vi började som en så kallad spin-off från forskning på Uppsala universitet och har sedan hösten 2009 arbetat med tekniska lösningar för användning hos bland annat laboratorium. Vårt fokus är specifikt riktat mot att lösa problematik kring antibiotika via diagnostik och har sedan ett år tillbaka ett diagnostiksystem ute på marknaden för antibiotikaresistenstestning. Diagnostiksystemet är till för att användas på kliniska mikrobiologilabb där det handlar om att diagnostisera vilken antibiotikabehandling som är den optimala för en patient med sepsis (Sepsis innebär att en infektion påverkar hela kroppen och gör att viktiga organ som hjärtat, lungorna, hjärnan och njurarna inte fungerar som de ska). Med hjälp av detta ultrasnabba diagnostiksystem kan en läkare på bara ett par timmar bedöma vilken typ av antibiotika som patienten ska behandlas med för att kunna tillfriskna.

2. Har ni speciella behov för er verksamhet?

Vår verksamhet kräver unika och skräddarsydda lokaler som inrymmer produktions-, labb- och utvecklingslabblokaler. Vi sitter idag på cirka 600 kvadratmeter som består av labbverksamhet, godsmottagning, lager, produktionsytor och kontorslokaler. I tillägg så har vi också mikrobiologilabbverksamhet i Hubben tillsammans med universitetet precis vägg i vägg, men i separata lokaler. Vår verksamhet kräver täta samarbeten med nyckelaktörer som exempelvis Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset, men även andra forskningsgrupper verksamma i området.

3. Vad är viktigt för er när det gäller ert kontor?

Vårt huvudkontor är här i Uppsala, och vi har även affärsutvecklingsverksamhet i USA. Vi är idag cirka 45 personer, och har växt från en person – jag – när vi började 2009, vilket är superroligt så klart. Vi började med lokaler i kontorshotellet här på Generalen, som vi till slut växte ur. Så lokalerna vi sitter i idag flyttade vi in i 2021. Vi fick vara med och sätta en önskelista och kravspec på lokalerna som utformades tillsammans med arkitekter för att uppfylla våra behov. Det vi har nu som vi saknade tidigare är helt enkelt riktigt bra och ändamålsenliga produktionslokaler, det var det stora lyftet.

Vår tillväxt fortsätter, så vi projekterar just nu cirka 350 kvm ytterligare i huset för att tillgodose våra behov av fler produktions- och kontorslokaler samt mikrobiologilabb.

Sara Thorslund, CEO på Gradientech.

4. Varför valde ni Uppsala Science Park?

Läget passar oss extremt bra med den verksamhet vi har som kräver strategiska samarbeten med nyckelaktörer som finns här. Exempelvis så jobbar vi tätt med Akademiska sjukhuset med möjligheten att få patientprover i utvecklingssyfte och få prover därifrån, då krävs den närheten vi får här.

Sen så är det centrala läget också något som är viktigt för oss, eftersom den största delen av vår personal sitter på plats. Det är centralt och bra cykelavstånd för de allra flesta.

Generellt så tror jag de flesta tycker att det är ett spännande område att ligga i med tanke på alla andra verksamheter, att man får ett givande utbyte här på Uppsala Science Park. Uppsala är ju inte så stort, många har gemensam bakgrund från studietiden och liknande, så här springer vi alltid många vi känner fast man jobbar i olika bolag. Det är lätt att ha interaktion med andra bolag här

5. Vad är det som gör att detta läge passar er så bra?

Områdets status för externa och internationella besökare! Vi jobbar mycket med strategiska internationella aktörer, vi tror mycket på samarbeten mellan industri till industri samt mellan akademi och industri. Rent verksamhetsmässigt så har vi kontraktstillverkare och kontraktutvecklare som också besöker oss. Så vi har besökare hela tiden, både nationella och internationella.

Eftersom vi är en internationell spelare med den här typen av produkter, där det inte finns så många på marknaden än, då krävs det lite nivå när det kommer hit besökare – och det brukar vi få höra. Det ger en bra status att man har både Läkemedelsverket och Livsmedelsverket här, att döma från de externa och internationella besök som kommer hit så har statusen höjts lite på området.

Vi har verkligen hittat hem här. Vi hänger mycket i huset och äter lunch nere i Hubben, det är super och man träffar alltid mycket folk att prata med. Rätt blandning finns här, allt från att vi kan köpa lunch och sitta på en bänk i en av de gröna parkerna till att ta en långlunch på nya Ångströms bara runt hörnet. Många av våra anställda utnyttjar alla fina träningsmöjligheter som finns, exempelvis Friskis & Svettis eller att ta en lunchjogg. Men en barista med en liten glasskiosk för att träffas över en kaffe och glass hade inte varit helt fel!

 

Läs mer om kontor i Uppsala Science Park