Välkommen till Tre Vapen 2
Valhallavägen 191-215 / Lindarängsvägen 1-7 / Borgvägen 6-22
Om fastigheten

Funktionella lokaler innanför tull i ett bra kommunikationsläge. Området har sin egen karaktär och en skön campuskänsla.
Fastighetens historia
”Gärdsmyg”
Konstfackskolan vid Gärdet planerades redan 1947. Byggnaden tillkom efter en inbjuden arkitekttävling som avgjordes i april 1954. Det segrande förslaget hade mottot ”Gärdsmyg” med Gösta Åbergh som huvudarkitekt med medarbetarna Tage Hertzell och Lennart Alexis.
Den 19 september 1959 invigdes den nya skolan av Konungen. Byggnaden ansågs väldigt modern och flexibel för sin tid mot tidigare föråldrade lokaler i det gamla Klarakvarteret.
Kvarteret Tre Vapen 2 gränsar till Nationalstadsparken vilket gör till- och ombyggnader känsliga, speciellt fasaden och volymerna mot Gärdet. Kvarteret består av långsträckta huskroppar i huvudsak i tre eller fyra våningar som är placerade runt gårdar.
Kulturhistorisk klassificering
Hela Campus Gärdet är grönklassat av Stockholms stadsmuseum.
Det innebär att tillbyggnader, ombyggnader och andra ändringar av byggnaderna har utförts varsamt så att byggnadernas särdrag beaktats och dess byggnadstekniska, historiska, kulturhistoriska, miljömässiga och konstnärliga värden tagits till vara.
Fasaden är av typ curtain wall efter amerikansk förebild med svart fasadglas, klarglas och natureloxerad aluminium. Endast ett fåtal byggnader med curtain wall väggar finns i Sverige.
Campus Gärdet
När Konstfack valde att flytta vidare till söderorten vidareutvecklades hela kvarteret till Campus Gärdet. Ett tämligen slutet skolkvarter konverterades till ett öppet och utåtriktat nytt kontors- och högskolecampus med ca 1 300 arbetsplatser, restauranger, utställningsytor samt teater och biograf i utbildningssyfte.
Brunnberg & Forshed arkitektkontor berättar
Arkitekturen på Tre vapen 2 är precis i material och utförande. Arkitekt Gösta Åbergh har valt aluminium och glas som kunde ge skarpa profiler och exakta och industriella lösningar. Byggnaden är strikt moduliserad i 1,6 moduler och stommen i 6,4m. Materialvalen är i övrigt enkla och tydliga, furupartier och terrazzogolv.
Våra bärande idéer hur vi kompletterat denna byggnad är med enkla tydliga volymer, strikt moduliserade. Fasaderna är glasfasader med tunna aluminiumprofiler, plåtfasader av mörk al-plåt i sandwichkonstruktion vilket ger plana och exakta ytor. Nybyggnader har mörka al-profiler och plåt, som kontrasterar mot det befintliga naturaluminium. Alla möten mellan material skall vara enkla och rena utan överlappande plåtar.
Monumentet på Hakberget
Monumentet för att utmärka platsen för 1:a maj demonstrationer i Stockholm mellan 1890 och 1965. Tre strycken granitstenar av Torsten Fridh kallat ”Protest”, resta 1986.
1959/2005
Miljöcertifiering:LEED Guld (2022)
Kontor:34 382 m2
Övrigt:68 m2
Arkitekt:Gösta Åbergh
Din lokal
Fastighetsnät & fiber
Den här fastigheten har ett fibernät som ägs av Vasakronan men som du som hyresgäst kan nyttja för att ansluta din lokal till internet oavsett vilken internetleverantör du har.
IT-TJÄNSTER
Som hyresgäst hos Vasakronan kan du välja att köpa Internetaccess och övriga IT-tjänster via valfri leverantör. Telia och Advania är exempel på två leverantörer som har förberett anslutningar till fastigheten för att snabbare kunna leverera internet och IT-tjänster.
Advania
Tel: 08-545 726 16
Mejl: support.re@advania.se
Telia
Mejl: fiberbestallningar@teliacompany.com
FIBERINSTALLATIONER
Eftersom säkerhet är en viktig del i IT-leveransen så måste samtliga internetleverantörer och deras installationstekniker föranmäla besök med god framförhållning. Oavsett vilken leverantör du väljer ska all fiberdragning och andra IT-installationer i fastigheten alltid genomföras i samråd med Vasakronans nätadministratör (Advania) och enligt Vasakronans anvisning för IT-installationer. För mer information kontakta:
Nätadministratör, Advania
08-545 726 16
Mejl: support.re@advania.se
Inomhusklimat
Fastigheten värms och kyls med klimatriktig fjärrvärme respektive fjärrkyla. För att få bra luftkvalitet i lokalerna är ventilationen anpassad efter det antal personer och den utrustning som planerats för rummen/lokalerna. Ventilationen styrs i samråd med respektive Hyresgäst.
I varje rum/zon går normaltemperaturen att påverka via en rumsgivare placerad vid dörr eller på vägg/pelare. Vrids den mot plus blir det varmare och mot minus kallare. Tänk på att en manuell förändring av temperaturen kan ta upp till en arbetsdag att slå igenom beroende på byggnadens värmetröghet. Kyla och värme i fastigheten styrs i sekvens dvs dessa kan inte agera samtidigt.
Luftflödet i konferens- och samtalsrum ökar automatiskt vid förhöjd koldioxidhalt och/eller förhöjd temperatur.
Var tredje år genomförs så kallad obligatorisk ventilationskontroll (OVK) för att säkerställa att ventilationen uppfyller kraven från Boverket.
Rökning
Rökning är inte tillåten inne i fastigheten, på gården, vid entréer, fönster, luftintag eller terrasser. Tänk på att det är en rökfri zon på 10 meter från entréer för ökad trivsel och så att rök inte kommer in i fastigheten.
Ett bra inomhusklimat
Vi föds med en inre termostat som är förinställd och gör att vi upplever värme och kyla helt annorlunda än kollegan. Att skapa ett inomhusklimat där alla trivs blir därför en stor utmaning. Självklart ska temperatur och ventilation vara rätt inställda, men för att lyckas fullt ut med ett bra inomhusklimat behöver vi även din hjälp.
Generella tips för ett bättre inomhusklimat:
- Var uppmärksam så att inte möbler och annan inredning hindrar flöden från element, kylbafflar i taket och luftventiler samt att termostatventiler inte täcks över
- Om det finns ett kylsystem för lokalen – undvik att öppna fönstren när det är varmt ute. Det stör kylsystemet och ventilationen
- Om luften känns torr på vintern kan det hjälpa att sänka inomhustemperaturen lite eftersom den relativa fuktigheten då ökar
- Använd kropp och kläder för att justera din egen upplevelse.
Här kan du läsa mer om inomhusklimatforskning, kroppstemperaturer, kall- och varmblodiga människotyper med mera.
Så gör vi i fastigheten
Avfall & källsortering
Källsortering – på din arbetsplats
Vi har försökt utveckla vårt miljöarbete tillsammans med våra hyresgäster för att både kunna se till att fastigheterna har en god miljöstatus och att kunna reducera hyresgästernas miljöpåverkan. Källsortering är en del av det Naturliga Stegets systemvillkor för ett uthålligt samhälle och en viktig bit i vårt miljöarbete.
Det finns privat källsortering för varje hyresgäst
Snöröjning & istappstelefon
Om farliga istappar upptäcks på fastigheten, ring till Vasakronans kundservice, 08-566 20 600.
Utrymning & brandskydd
Lokalerna i fastigheten är försedda med sprinkler och larm via detta går direkt till brandkåren.
Det finns lokala utrymningslarms i fastigheten, dessa har ingen koppling till brandkåren.
Systematiskt brandskyddsarbete SBA
Sedan 2001 ska systematiskt brandskyddsarbete hanteras av alla verksamheter. Det är hyresgästens ansvar att:
• Utrymningsplan finns på väl synliga platser i lokalen
• Släckutrustning finns till hands
• Utrymningsvägar hålls fria – gäller även grannars utrymning genom lokalen samt trappor och portuppgångar
• Utse en brandskyddsansvarig samt en utrymningsledare på sitt företag.
Vem ansvarar för vad? Läs om vad som är hyresgästens/Vasakronans ansvar
Du kan läsa mer om vad systematiskt brandskyddsarbete innebär för er verksamhet och få hjälp med att komma igång med just ditt brandskyddsarbete på Stockholms Brandförsvars hemsida.
Miljöcertifiering
Miljöcertifierad fastighet
Fastigheten är certifierad på guld enligt LEED, ett internationellt och etablerat miljöcertifieringssystem för byggnader. LEED bedömer flera olika miljöaspekter för fastigheter och lokaler, till exempel energianvändning, klimatpåverkan, avfallshantering och påverkan från transporter.
Att vara hyresgäst i en LEED-certifierad fastighet innebär ett ansvar i brukandet av lokalen och byggnaden för att skapa minsta möjliga miljöbelastning. För att fastigheten ska kunna behålla certifieringen är det viktigt att du som hyresgäst känner till vilka ramar och riktlinjer som gäller.
Om du har frågor är du välkommen att kontakta Affärsansvarig på Vasakronan.
Läs mer om LEED-certifiering här: https://www.sgbc.se/certifiering/leed/
Miljö på Tre Vapen 2
Stor miljömedvetenhet har präglat byggnaden både under byggtiden med projektets miljöprogram samt vid val av installationer för framtida energibesparing. Några exempel är:
– Solceller på Sidas byggnad som bidrar med el till fastigheten
– Närvarodetektorer för automatisk släckning av belysning
– Elavstängningsknapp vid varje arbetsplats
– Solskyddsgardiner
– Kompostering och källsortering av avfall
Kontoret står för en stor del av verksamhetens miljöpåverkan.
Genom att göra aktiva val kan ni som hyresgäst göra stor skillnad, både när det gäller er egen energianvändning och vår gemensamma miljöbelastning.
När ni hyr lokal av Vasakronan är koldioxidutsläppen nära noll
Många av våra hyresgäster redovisar sin klimatpåverkan i sin års- eller hållbarhetsredovisning och gör därför en klimatberäkning. En vanligt förekommande post i beräkningen är energianvändningen i lokalen. När ni hyr lokal hos Vasakronan kan ni redovisa låga utsläpp under denna post eftersom vi förser samtliga av våra byggnader med klimatneutral energi. Dock förutsätter detta att ni använder miljöriktig ”grön” el.
Gröna hyresavtal
Sedan 2017 är alla Vasakronans hyresavtal gröna, vilket innebär att vi samarbetar med våra hyresgäster och hjälper dem att minska energianvändningen i lokalen. Läs mer om gröna hyresavtal på Fastighetsägarnas hemsida.
Vasakronans miljöarbete
Om du är nyfiken på Vasakronans miljöarbete i stort kan du läsa mer under Vårt ansvar.
Säkerhet & inpassering
Generellt gäller att hyresgästen svarar för sitt eget skalskydd (lås, larm, kortläsare, galler m.m i den egna lokalen) och uppmanas att kontakta sitt försäkringsbolag för mer information gällande villkoren för sin försäkring.
Bevakningen av garaget sköts av Vasakronan och Parkman.
Lastkaj & leveranser
Allmänt om godsmottagning
Leveranser, t.ex. pallar med kontorsmaterial, ska ske via lastkajen på källarplanet, Borgvägen 20, för vidare transport till hyresgästen.
Lastkajen är gemensam och hyresgästerna ansvarar själva för mottagande av gods och borttransportering av emballage.
Allmänna uteplatser & terrasser
Vasakronan ansvarar för utvändig städning kring fastigheten. Vid brister eller önskemål kontakta Vasakronans kundservice, kundservice@vasakronan.se.
Övrig service
Coor erbjuder tjänster inom en mängd områden, till exempel konferens, restaurang, vaktmästeritjänster och telefoni. Konferens- och restauranganläggningarna är öppna för alla. Övriga tjänster riktar sig främst till Vasakronans hyresgäster. Länk till Coors webbplats
I närområdet
Service i närområdet
Restauranger
- Restaurang Karavan – Valhallavägen 199
- Crème Filmhuset Bar & Bistro – Borgvägen 1-5
- Combo – Karlavägen 106
- FAVO – Karlavägen 110
- Wasabi – Karlavägen 100
- Marrakech Restaurang – Karlavägen 100
- Kale & Crave – Karlavägen 100
- Hawaii Poké – Karlavägen 100
- Panini – Karlavägen 100
- K-märkt – Karlavägen 100
Närservice
MECA Bilverkstad – Service Center Östermalm – Banérgatan 30
Coop Nära Karlavägen 102, mån-tors 07-20, lör 10-19, sön 10-19
Systembolaget Karlavägen 100A mån-fre 10-19, lör 10-15
Apoteket Karlavägen 102
Hälsa och träning
Gym, Nordic Wellness
Karlavägen 100
Gym, SATS
Karlavägen 96/Valhallavägen 117
Övrigt
Fältöverstens köpcentrum ligger inte långt från fastigheten med ett stort utbud av butiker, restauranger m.m.
Att ta sig till och från fastigheten
Kommunikationer
Kommunikationer
Tre vapen ligger, med bara några minuters promenad, i närheten av Karlaplan, som erbjuder tunnelbana i flera riktningar. Flera SL-busslinjer har också hållplatser i nära anslutning till kvarteret.
Några användbara länkar:
Lokal kollektivtrafik (SL)
Fjärr- och regionaltåg (SJ)
Parkering & laddplatser
Det finns ett mindre garage i fastigheten. Om du har frågor kring fastighetens parkeringsplatser är du välkommen att kontakta Biträdande affärsansvarig eller Vasakronans kundservice.
Fler parkeringsmöjligheter finns i något av de närliggande garagen, till exempel vår grannfastighet Garnisonen.
Parkering & laddplatser
I huset finns ett parkeringsgarage tillgängligt för hyresgäster samt ett begränsat antal platser för besökare. En plats är reserverad för fordon med handikapptillstånd.
Nedfarten till garaget sker från Borgvägen 10.
På gården råder bilförbud med undantag för handikappangöring. För fordon med handikapptillstånd finns en förhyrd parkeringsplats och en besöksplats vid huvudentrén på gården.
EpSpot är leverantör av våra laddstolpar på Valhallavägen 195.
Hyr parkeringsplats
Apcoa Parking ansvarar för uthyrningen av parkeringsplatser. Vill du hyra en p-plats eller abonnera på ett parkeringstillstånd med oreserverad plats? Kontakta Apcoas kundtjänst på telefonnummer 08-556 306 70, maila till vasakronan@apcoa.se eller gå in på hemsidan www.apcoa.se.
Cykelparkering
Parkeringsställ för cyklar finns mot Valhallavägen och Borgvägen.
Från och med måndagen den 23eoktober 2023 kommer accesserna till ”cykelrum plus” att tas bort för icke medlemmar. För att återfå access behöver man teckna ett medlemskap via BikePath, www.BikePath.se/trevapen.
I cykelrum plus &omklädningsrum ingår följande:
– Cykelparkering, tillgång dygnet runt
– El-plats för el-assisterade cyklar
– Spolplatta för cykeltvätt
– Dusch
– Eget låsbart skåp
– Torkrum
– Strykbord
Pris:
190kr/månad för privatpersoner
375kr/månad exkl. moms för företag
Det går bra att höra av sig till BikePath direkt för mer information eller frågor. info@bikepath.se
För att förvara sin cykel utan medlemskap i ”cykelrum plus” finns ett allmänt cykelrum på samma våningsplan.
Kontakt & Felanmälan
Dina kontaktpersoner

