KUNDSERVICE & felanmälan

031-743 42 52
kundservice@vasakronan.se

Ring eller mejla om du vill göra en felanmälan. Öppet vardagar 8-17.
Akuta ärenden kan ringas in dygnet runt på samma nummer.

Skicka via formulär istället:
 • Dra filer hit eller

Dina kontaktpersoner

Kristian Ragnemar
Fastighetsansvarig teknik

031-743 42 88

Visste du att Hyresgästinfo även finns som app för både iPhone och Android?

Med den har du all fastighetsinformation i fickan och kan få hjälp, felanmäla eller kontakta rätt person direkt från mobilen

Skaffa i Appstore Skaffa i Google Play

Så gör vi i fastigheten

Avfall & källsortering

Som ett led i Vasakronans miljöarbete finns, i samarbete med Renova Miljö AB, inom fastigheten miljöstationer. Kronhusgatan 9 används av NTI-Skolan, övriga hyresgäster använder Kronhusgatan 13,  där kan du sortera sopor i olika fraktioner, se nedan:

– Organiskt avfall
– Sorterat brännbart
– Icke brännbart 
– Kontorspapper
– Wellpapp
– Pappersförpackningar
– Metallförpackningar
– Färgat glas
– Ofärgat glas
– Plastförpackningar
– Mjukplast LDPE- mjuk polyetenplast
– Lysrör
– Lågenergilampor
– Batterier 

Hyresgästen ansvarar själv för att sopor sorteras och töms i miljöstationen.

Kontakta Renova Miljö AB via 031- 61 85 30 eller kundservice@renova.se.

Tomma tonerkasetter, färgband etc. återlämnar du till din leverantör för återvinning.

Tänk på att gammal elektronik (t ex microugn, datorer, TV och videoapparater) tas om hand av din leverantör, s.k. producentansvar. 

Vid större röjningar eller onormalt stora kvantiteter kontaktas vår husansvarige drifttekniker, se kontaktpersoner.

Vasakronan ansvarar för att miljöstationen är i funktion och att tömning sker regelbundet.
Nyckel till soprum för vanliga sopor hämtas i receptionen.

Utomhusmiljö & snöröjning

Städning
Städning utanför entréer och runt fastigheten utförs av Vasakronans markentreprenör.

Snöröjning
Snöröjning och halkbekämpning utförs – på ytor tillhörande fastigheten eller enligt lokala ordningsstadgan – vid behov av Vasakronans markentreprenör. Angränsande ytors skötsel ansvarar Göteborgs Kommun för.

Om farliga istappar upptäcks på fastigheten, ring omedelbart till kundtjänst på 031-743 42 52 eller kundtjanst@vasakronan.se

Övrig markskötsel
Skötsel och underhåll av gräsytor, planteringar samt hårdgjorda ytor utförs av Vasakronans markentreprenör.

Utrymning & brandskydd

Systematiskt brandskyddsarbete SBA
Enligt lag från 2003 ska systematiskt brandskyddsarbete hanteras av alla verksamheter. Det är således varje hyresgästs ansvar att säkerställa brandskyddsarbetet inom sin verksamhet. Du kan läsa mer om ditt ansvar som hyresgäst och få vägledning i brandskyddsarbetet via Räddningstjänsten Storgöteborgs hemsida.

Räddningstjänstens råd enligt ovan innebär bl.a. att SBA dokumentationen samlas under följande rubriker:

 • Ansvar och policy
 • Byggnadsbeskrivning och tekniskt brandskydd
 • Verksamhetsbeskrivning
 • Organisation
 • Egenkontroll, rutiner och fasta installationer
 • Utbildning

Nedan finns förslag på företag som kan hjälpa till med att upprätta rutiner för SBA-arbetet. Kidde Sweden AB tel. 031-89 45 40 Prevecon AB tel. 010-703 70 00

Det är hyresgästen ansvar att:

 • Utrymningsplan finns på väl synliga platser i lokalen
 • Släckutrustning finns till hands
 • Utrymningsvägar hålls fria – gäller även grannars utrymning genom lokalen samt trappor och portuppgångar
 • Utse en brandskyddsansvarig samt en utrymningsledare på sitt företag
 • Eventuella egna brandlarm i egen lokal
 • Eventuella egna brandövningar

Skyltning

Hyresvärden ansvarar för hänvisningsskyltning, det vill säga skyltning i och vid entréer och hissar. Hyresvärden bekostar den första uppsättningen skyltar vid inflyttning, enligt vår skyltprofil. Förändringar, namnbyten eller val av annat system eller utseende bekostas av hyresgästen själv.

För vidare information angående att disponera byggnadens fasad eller annan yta för ljusreklam, skyltning, antenner m m, var vänlig kontakta ansvarig fastighetschef.

Miljö & energi

Miljöcertifierad fastighet
Fastigheten är certifierad på silvernivå enligt LEED, ett internationellt och etablerat miljöcertifieringssystem för byggnader. LEED bedömer flera olika miljöaspekter för fastigheter och lokaler, till exempel energianvändning, klimatpåverkan, avfallshantering och påverkan från transporter. Att vara hyresgäst i en LEED-certifierad fastighet innebär ett ansvar i brukandet av lokalen och byggnaden för att skapa minsta möjliga miljöbelastning. För att fastigheten ska kunna behålla certifieringen är det viktigt att du som hyresgäst känner till vilka ramar och riktlinjer som gäller. Om du har frågor är du välkommen att kontakta din fastighetschef på Vasakronan.

Det gröna kontoret
Kontoret står för en stor del av ett företags eller en organisations miljöpåverkan. Därför erbjuder vi våra hyresgäster en enkel och besvärsfri väg till ett grönare kontor och en grönare vardag.

Tillsammans kan vi göra större skillnad för miljön än var och en på sitt håll. Att du som hyresgäst dessutom kan spara pengar genom minskad elanvändning och lägre kostnader för värme och kyla är ytterligare ett incitament för att teckna ett grönt hyresavtal.

Vasakronan erbjuder, som Sveriges första fastighetsbolag, sina hyresgäster att teckna gröna hyresavtal. På Gröna kontoret kan du läsa mer och se våra medarbetare berätta om vad detta innebär. Du är också alltid välkommen att kontakta din fastighetschef eller någon annan av dina kontaktpersoner på Vasakronan för att få mer information.

Du kan du läsa mer om bland annat gröna hyresavtal och grön el på Gröna kontoret.

Vasakronans miljöarbete
Om du är nyfiken på Vasakronans miljöarbete i stort kan du läsa mer under vårt ansvar.

Säkerhet & inpassering

Kronhusgatan 9 öppnas med digital nyckeltag eller skolans digitala nyckeltags som fungerar mellan 07.00 – 16.00. Porttelefon finns.

Kronhusgatan 11 – Kontorshotellet – har bemannad reception vardagar mellan kl 08.00 och 16.30. Lunchstängt mellan kl 12.00 och 13.00. Telefonnumret till kontorshotellet är 031-724 27 00. Digitala nyckeltags fungerar dygnet runt.

Kronhusgatan 13 öppnas med digital nyckeltag, där finns också kod samt porttelefon.

Nycklar till Era lokaler ombesörjer och ansvarar Ni själva för.

Generellt gäller att hyresgästen svarar för sitt eget skalskydd (lås, larm, kortläsare m.m i den egna lokalen) och uppmanas att kontakta sitt försäkringsbolag för mer information gällande villkoren för sin försäkring. Observera att samtliga trapphus ska ses som publika miljöer och dörrar in till dessa ej ska betraktas som skalskydd.

Vasakronan samarbetar med Securitas som ronderar samtliga fastigheter.

Posthantering

Om ni önskar hjälp med posthämtning och leverans, kontakta vår tjänstepartner Coor.

Besök postens hemsida för information.

För kontorshotellets gäster finns posten i postfack i receptionen.
Utgående post lämnas i receptionen före kl 16. 

Funderar du på att sätta upp en postlåda utanför entrédörren, stäm av med Vasakronan först.

Godshantering

Gods tas in via entréer, särskild godsmottagning saknas. Om godset transporteras via hissen, observera maxvikten i hissen.

Inget gods får ställas i trapphus eller nödutgångar.

Kontorshotell

Mitt i Göteborgs absoluta centrum på Kronhusgatan 11 ligger Vasakronans kontorshotell. Här har vi nöjet att erbjuda dig en välkomnande arbetsplats i en kreativ och modern miljö.

På kontorshotellet finns rum från 8-30 kvm och här har du möjlighet till flexibla lösningar. Lokalerna är fördelade på 94 kontorsrum med 5 konferensrum i direkt anslutning till kontoren. Uppkoppling till Internet via bredband är givetvis tillgängligt. Husets hjärta är den gemensamma fikaplatsen i husets inglasade uterum där du och dina besökare kan koppla av i lugn och ro. Sommartid används även takterrass och innergård som fikaplats.

I erbjudandet ingår bemannad reception där vi passar din telefon, hanterar dina meddelanden och fax, servar dig vid konferenser, sorterar din post och välkomnar dig och dina besökare. Du har kostnadsfri tillgång till våra fem konferensrum med tillhörande teknisk utrustning. Meddela oss om ni vill ha kaffe, lunch eller fika så ordnar vi det. Behöver du hjälp med något annat så gör vi självklart vad vi kan för att hjälpa till.

I området finns förutom kaféer, restauranger och olika kulturutbud även hotell och butiker. Dessutom angränsar området till Nordstadstorget och Centralstationen vilket innebär mycket goda kommunikationer. Närmsta hållplats för kollektivtrafiken är Brunnsparken, en knytpunkt där de flesta spårvagns- och busslinjer stannar.

För mer information eller visning, kontakta oss gärna:
Vasakronans Kontorshotell

Marie Gustavsson 031-743 02 09

marie.gustavsson@vasakronan.se

Praktisk information till våra hyresgäster

Receptionens öppettider och telefontider
Vår reception är öppen måndag till fredag kl 8.00-16.30, med lunchstängt mellan kl 12.00-13.00. Telefonnumret till receptionen är 031-724 27 00.

Post
Ankommande post läggs i ert postfack vid receptionen. Utgående post lämnas in för kl 16.00 och brevlåda finns bakom receptionen. Vi hjälper er givetvis med frankering för utgående post.

Cykel
Cykelparkering finns kostnadsfritt i fastigheten. Cykelrummet hittar ni på Kronhusgatan 13.

Taggar
Varje företag får 1 tagg per anställd när de flyttar in. Meddela oss om ni skulle tappa bort er tagg så att vi kan ta bort dem ur systemet. Borttappad eller tagg debiteras med 250 kr/st. 

Städning
Sker på kontoret 1 gång per vecka.

Vad kostar extra?
Kopiering och utskrifter via vår nätskrivare:
A4, svartvitt: 1 kr A4, färg: 5 kr
A3, svartvitt: 1,50 kr A3, färg: 8 kr
Kaffe: 150 kr/mån och person.
Stor kaffekanna vid konferens (13 koppar): 50 kr                                                                                                                                              Liten kaffekanna vid konferens (7 koppar). 30 kr

Bastu och relax
Vi har en bastu med relax som man kan nyttja. Tagg lånar man i receptionen.

Miljö
Kontorspapper sorteras och kastas i pappersåtervinningskärlet på kontorsrummet. I glasrummet på plan 1 finns ett skåp för sortering av avfall. Under diskbänken i pentryt finns ett kärl för komposterbart avfall. 

Miljörum
Miljörum finns intill hissen på Kronhusgatan 13 och nyckeln finns i receptionen. Här slängs endast vanligt kontorsavfall så som plast, kartonger, ljuskällor och batterier, inget övrigt avfall som datorer, möbler eller liknande.

Din lokal

El & belysning

Vasakronan levererar miljövänlig (grön) el till samtliga fastigheter. Hyresgästerna tecknar egna elavtal med leverantör.

För Kontorshotellets gäster ingår elkostnad i hyran.

Belysningen i trapphus och entréer är timerstyrda och är påslagna vardagar under ordinarie arbetstid. Kronhusgatan 11-13 06,00-20,00, Kronhusgatan 9 07,00-19,00. Övriga tider fungerar vanliga strömbrytare.

Hyresgäster hos Vasakronan med eget elabonnemang har möjligheten att teckna avtal om miljömärkt el med Vasakronans elleverantör Energi Försäljning Sverige AB.

För mer information eller för att teckna ett avtal, hör av dig till din kontaktperson på Vasakronan.

Data, telefoni & TV

Internet-access och övriga IT-tjänster Fastigheten har fiberanslutning via e-net. Det innebär att du som hyresgäst kan köpa Internet-access, molntjänster, drift, hårdvara och andra IT-tjänster av Vasakronans IT-partner Visolit. Oavsett vilka tjänster du väljer får du tillgång till personlig support från Visolits Servicedesk.

Kontakta din fastighetschef eller läs mer på www.visolit.se.

Observera att alla fiberdragningar och andra anslutningsarbeten gällande IT i fastigheten måste samordnas av Visolit. Detta gäller även arbeten åt hyresgäster som inte köper Internet-access eller IT-tjänster av Visolit. Kontakta Visolits kundservice för Vasakronan-fastigheter via support.excanto@visolit.se eller 08-545 726 16.

I fastigheten finns även bredbandsanslutning genom ett samarbetsavtal mellan Vasakronan och Göteborg Energis dotterbolag GothNet. De är en oberoende nätleverantör, vilket innebär att ni som hyresgäst fritt kan välja operatör på marknaden.

Om ni önskar ansluta er till Internet via denna bredbandslösning eller funderar på att förändra det ni har idag ber vi er, efter att ha valt operatör, kontakta Vasakronans husansvarige fastighetstekniker för samordning med GothNet och för anvisning om var i fastigheten ni kan dra er egen lokala anslutning.

Inomhusklimat & rökning

Inomhusklimatet på kontoret engagerar. Nu har Vasakronan tagit fram en app, lagom varmt, där man genom interaktiva val kan testa och förstå vad man själv kan göra för att påverka sin upplevelse av kallt eller varmt.

Se Vasakronans årstidsblad för att förstå hur du enkelt kan optimera ditt inomhusklimat, beroende på årstiderna. Se bifogad artikel nedan.

Ventilation, värme och kyla
Var tredje år genomförs så kallad obligatorisk ventilationskontroll (OVK) för att säkerställa att ventilationen uppfyller kraven från Boverket.

Fastigheten har mekanisk till- och frånluftssystem. Komfortkyla finns i fastigheten. Drifttider för ventilationssystemet är vardagar mellan kl 07.00 och 19.00.

Fastigheten värms med fjärrvärme. Framledningstemperaturen för radiatorerna styrs via utetemperatur.

Miljöcertifierade
Vasakronan är ett miljöcertifierat företag, vi arbetar kontinuerligt med att se över våra förbrukningar på fjärrvärme, el och vatten m.m.

Generella tips för ett bra inomhusklimat:

 • Öppna inte fönster när det är varmt ute om kylsystem finns i lokalen
 • Om luften känns torr på vintern kan det hjälpa att sänka inomhustemperaturen lite, eftersom den relativa fuktigheten då ökar
 • Låt inomhustemperaturen i viss mån följa utomhustemperaturen
 • Tillse att möbler eller annan inredning inte hindrar flöden från radiatorer (värme), bafflar i taket (kyla) och luftventiler samt att termostatventiler inte övertäcks

Rökning
Rökning är inte tillåten inne i fastigheten, på takterasser eller dylikt. Tänk på att det är en rökfri zon på 10 meter kring entréer för ökad trivsel och så att rök inte kommer in i fastigheten. 

Skötsel & underhåll av lokalen

Hyresgästerna ansvarar för underhåll i den egna lokalen. Se även hyreskontraktet eller kontakta fastighetschef/fastighetsteknikern för detaljfrågor kring detta.

Kontorshotellet
För kontorshotellets gäster gäller att lokalvård ingår i kontraktet.

Service i närområdet

Här befinner ni er bara någon minuts promenadväg ifrån Nordstadens köpcentrum, Arkaden och Kungsgatans shoppingstråk där all tänkbar service finns tillgänglig.

 • Fantastisk service
 • Goda kommunikationer
 • Parkering

Restider presenteras tillsammans med yta.se.

Att ta sig till och från fastigheten

Kommunikationer

Fastigheten ligger nära Brunnsparken -kollektivtrafikens knutpunkt- och Centralstationen som du når med 5 minuters gång. Där har du nära till alla kommunala kommunikationer. I Brunnsparken stannar många spårvagns- och busslinjer.

Även till flygbussen är det nära, den utgår från Nils Ericsonterminalen.

Mer info, tidtabeller m m finner du på Västtrafik.

På cykel tar du dig också smidigt runt i centrala Göteborg. I närområdet kring fastigheten finns flera Styr & Ställ-stationer med cyklar att hyra.

Parkering

För att hyra p-plats kan hyresgäster kontakta parkeringshuset i Nordstan eller APCOAs parkeringshus Kungsgaraget och P-hus City.

Parkeringshuset i Nordstan

• Kungsgaraget på Ekelundsgatan 5-7 eller P-hus City på Östra Larmgatan 3-7
APCOA Parking

Besöksparkering finns i dessa P-hus samt i begränsad omfattning på kringliggande gator.

Cyklar

På Kronhusgatan nr 13 finns låst cykelrum. Din kontorsnyckel passar även hit.
Skulle den inte fungera, säg till i receptionen så ordnar personalen access.

Det är inte tillåtet att parkera sin cykel i trapphus eller entréer.
På Torggatan finns cykelparkering med låsmöjlighet vid stolpe.

Kom ihåg att låsa din cykel. Vasakronan ansvarar inte i något fall för eventuella stölder.