Fastighetens historia
Kungsgatan 18, Käppslängareliden 1
Fastigheten uppfördes 1928-1929 enligt ritningar av arkitekten N Nordmark. Delen mot Kungsgatan innehöll huvudsakligen kontor och butiker och mot Otterhällgatan inrymdes kontor, verksamheter och bostäder.
Byggnaden hade ursprungligen ett brant tak med halvcirkelformade vindskupor och klassicistiskt dekorerad takfot.
I huset fanns lunchrestaurang Brända Tomten och Kungsgatans Kappaffär.
År 1936 inreddes vinden. Gården överbyggdes 1956 och de ursprungliga fönstren med mittpost byttes ut mot perspektivfönster. Huset övertogs nu av Göteborgs Fastighetsägarförening.
Taket höjdes 1968, vilket medförde att dekoren under takfoten togs bort. Sedan 1982 är gårdsfasaden helt inklädd med nya material. Förnyelsen av tak och fönster har förändrat byggnadens ursprungliga karaktär. Några detaljer avslöjar dock husets ålder: den enkla tegeldekoren kring fönstren, de nedre våningarnas utformning i natursten och några ursprungliga dörrar.
Byggnaden ligger vid Käppslängareliden som är en smal gränd med trappor. Käppsläng är det samma som käppslag. Otterhällan har tidigare haft rykte om att vara platsen för bland annat fylleri och slagsmål, varför kvarteret och liden fått detta namn.
Kungsgatan 12-16, Otterhällegatan 12
Fastigheten uppfördes 1972 som affärs- och kontorshus enligt ritningar av Semrén Arkitektkontor för byggnadsfirman A Diös AB. Mot Otterhällegatan förlade parkeringsplatser både ovan och under mark.
Ombyggnad har skett 1984 och 1989. Livsmedelbutiken Saga Hemköp som ursprungligen fanns här ersattes med en butik för Systembolaget. Numera är det livsmedelsbutiken Lidl som finns här.
Byggnaden var en av de tidigare under 1970-talet som återupptog teglet som dominerande fasadmaterial. Den släta ytan varieras med högkantställda tegel, som håller ihop våningarna två och två.
För byggnaden revs fyra stenhus i tre till fyra våningar. De var i klassicistisk stil och inhyste bl a hattman som senare flyttade till Kungsgatan 9 B. Här fanns även bröderna Anderssons Velociped & Radiofabrik från 1900-talets början fram till 1957, mest känd genom Radio-Jönsson som ansvarade för högtalaranläggningarna vid fotbollsmatcher m m.