Det allra bästa för en bättre miljö och en mer hållbar värld är att vi lämnar efter oss så lite avfall som möjligt. På arbetsplatsen finns det mycket vi kan göra för att minimera det som slängs.
– Ät upp maten, drick kaffe ur porslinsmuggar, hämta take-away i egen matlåda, ta inte plastbestick, köp inte vatten på flaska, och så vidare. Ofta är vi kanske duktigare hemma än på arbetsplatsen, säger Åsa Stenmarck, materialflödesexpert på Naturvårdsverket och ansvarig för Sveriges nationella plastsamordning och tillägger:
– Människor vill, men det måste vara enkelt. Då krävs det smarta, lättillgängliga sorteringskärl, tydliga skyltar och bra information.
Det som behövs är också en ökad kunskap kring varför det är så viktigt att minimera, sortera, ta hand om och återvinna avfall.
– I år har världen mer än någonsin drabbats av översvämningar, blåst, bränder och onormala temperaturer. Många känner en ännu större oro för framtiden och klimatet. Sedan har vi förstås Greta-effekten. Allt detta sätter fingret på att det behövs stora förändringar, men också att vi alla måste bidra med det vi kan.