Vasakronan bjuder in till fyra visningar under Open House

Den 29 september till 1 oktober är det äntligen dags för Open House! Festivalen som bjuder in Stockholmarna bakom stadens kulisser och erbjuder gratis guidade visningar av stans mest intressanta platser och byggnader. För åttonde året i rad är Vasakronan med som en stolt samarbetspartner.

En unik festival!

I tre dagar får Stockholmare chansen att lära känna och uppleva staden som aldrig förr. Open House bjuder in besökare till att välja och vraka mellan guidade visningar, workshops och stadsvandringar av över 50 platser och byggnader i Stockholm. Bäst av allt? Det är helt gratis.

I år bjuder Vasakronan in till guidade visningar av fyra objekt: Vasakronans huvudkontor och coworkingkonceptet Arena Sergel, nyrenoverade Sergelgatan och Hötorgshus 2, en gemensam visning med Marge Arkitekter av Sergelpaviljongen samt Folkungagatan 44 i kvarteret Nattugglan på Södermalm.

Visningarna är cirka 45 minuter långa och det krävs ingen form av föranmälning eller bokning, visningen av Nattugglan undantaget. Det enda du behöver göra är att dyka upp på rätt plats och tid. Mer information gällande tider och dagar för visningarna samt beskrivningar av de olika programpunkterna hittar du längre ner.

Konsten, kontoren och historien – platsen som fått tillbaka sin forna glans. Sergelgatan och Hötorgshus 2

Vi bjuder in till en guidad visning av Sergelgatan och Hötorgshus 2. En gata och en skrapa som var radikala när de byggdes och bär på många egenskaper som vi idag tar för givet – bilfri, butikstät med karaktärsdrag av modernistisk arkitektur. Sedan några år tillbaka har Sergelgatan och Hötorgshus 2 genomgått ett ansiktslyft och är nu på nytt Stockholms naturliga mittpunkt. Kom på en guidad visning och hör om den historiska resan, dess konst och våra tankar bakom utvecklingen av platsen.

Visas:
Fredag 29/9: 12.00 och 16.30
Lördag 30/9: 10.00, 11.00, 12.30, 13.00, 14.00 och 15.30

Adress: Sergelgatan 20
Samling för visning sker i Lobby 1, bredvid det rosa konstverket Baby

Här kan du läsa mer om Sergelstan och Hötorgshus 2.

Läs mer om visningen på Open House

Möten, liv och rörelse – Sergelpaviljongen

Med sin röda fasad står Sergelpaviljongen som ett stadigt riktmärke mitt i city. Kom och lyssna på Pye Aurell Ehrström från Marge Arkitekter samt representanter från Vasakronan. Hur har detta hus formats för att passa omgivningen? Från att vara en avstängd plats till att nu vara en arkitektonisk pärla som gör city mer tillgängligt och öppet. Från färgerna och fasaden till konsten och platsen – allt är uttänkt till minsta nivå. För att skapa ett nytt Sergels torg som passar det moderna Stockholm. Kom och se Sergelpaviljongen som också blev nominerad till Kasper Salin priset 2021!

Visas:
Fredag 29/9: 12.00 och 16.30
Lördag 30/9: 11.00, 12.00 och 13.00

Adress: Sergels torg/Malmskillnadsgatan 9
Samling för visning sker vid Sergelstatyn på Johan Tobias Sergel som ligger mitt emot trappan som finns vid Sergelpaviljongen.

Här kan du läsa mer om Sergelstan.

Läs mer om visningen på Open House

Framtidens kontor – Vasakronans huvudkontor och Arena Sergel coworking

Det är smart. Det är snyggt. Och det är riktigt härligt att vara här. Välkommen till framtidens kontor, mitt i city. I Sergelhusen hittar du Vasakronans huvudkontor som inte liknar något annat. Vi skulle vilja kalla det Sveriges främsta showroom för det nya arbetslivet. Här kombinerar vi den senaste tekniken med de smartaste hållbarhetsinitiativen. Alltsammans i en kontorsmiljö utöver det vanliga, där varje detalj valts med omtanke.

Här finns också Arena Sergel – Vasakronans coworking-koncept. Kliv in på 3 000 kvadratmeter fyllt med loungeytor, service utöver det vanliga, mötesrum för alla tillfällen och två eldstäder att samlas runt. Dessutom kan du upptäcka flera detaljer som påminner om det som varit, så som SEB:s gamla bankvalv som omvandlats till ett unikt konferensrum. Vanligtvis är bara Arenas medlemmar välkomna in hit, men under Open House gör vi ett undantag.

Visas:
Fredag 29/9: 12.00 och 16.30
Lördag 30/9: 10.00, 11.00, 12.30, 13.00, 14.00 och 15.30

Adress: Malmskillnadsgatan 36
Samling för visning sker i foajén/lobbyn på Malmskillnadsgatan 36

Här kan du kan läsa mer om Sergelhusen och vår coworking Arena Sergel.

Läs mer om visningen på Open House

Folkungagatan 44 i kvarteret Nattugglan

Välkommen på visning av Kvarteret Nattugglan. Ett projekt med hög ambition vad gäller både hållbarhet och form och som har nominerats i flera arkitekturtävlingar. Folkungagatan 44 bildar tillsammans med systerhuset Västgötagatan 5 kvarteret Nattugglan, där båda huskroppar är kopplade under marken.

Byggnaderna har nya entrélägen och verksamheter i markplan. Restaurang, konferens och lokaler öppnar upp fasaderna mot Folkungagatan och Västgötagatan. 2022 flyttade konsultbolaget Tyréns in i det nybyggda kontorshuset. Byggnaden är dessutom märkt med hållbarhetscertifikatet ”LEED, nivå platina”. Av säkerhetsskäl måste besökare föranmäla sig på hemsidan till visningen.

Visas:
Fredag 29/9: 16.30

Adress: Folkungagatan 44
Samling sker utanför entrén

Här kan du läsa mer om Nattugglan

Läs mer och anmäl dig på Open House

Kort om Open House Stockholm

Under Open House Stockholm bjuds allmänheten in till gratis visningar av stadens mest unika och spännande byggnader och platser. Syftet är att involvera allmänheten i stadens utveckling och stimulera intresset för arkitektur och samhällsbyggande. 2023 är festivalens åttonde år. Tidigare har vi på Vasakronan bjudit in till bland annat Solna Strand, Telefonplan, Skrapan, Garnisonen och Kista Science Tower.

Open House grundades i London 1992. Sedan dess har festivalen etablerats i 50 storstäder över hela världen, och lockar över en miljon besökare varje år.

Läs mer om Open House