Nu skapar ett förändrat arbetsliv nya utmaningar

Tjänst

Vad har hänt med våra kontor?

Från löpande band och övervakning till eget ansvar och kreativ frihet. I takt med tiden förändras synen på medarbetare, chefer och arbetsplats. Och även insikten om hur viktigt sambandet mellan fysisk miljö och psykosociala faktorer faktiskt är. Här nedan har vi samlat ett urval av vår kunskap och inspiration inom området. Kontakta Henrik här till vänster så berättar han mer om våra rådgivningstjänster som tar din arbetsplats till nästa nivå.

Människor eller kvadratmeter

I vår film Människor eller kvadratmeter tar vi en titt på framtidens arbetsplatser.

Industrialismen

Industrialismen lärde oss att tänka i termer av överordnad och underställd. Arbetskraften i fabrikerna leddes, styrdes och övervakades. Den skulle inte tänka. Bara utföra. 70-talet visade att löpande band skapade monotoni, vantrivsel, stress och utslitna kroppar. Nu åker psykosociala faktorer in på agendan, alltså det som gör att människor trivs och utvecklas.

Psykosociala miljön

Arbetet med den psykosociala miljön handlar om att få människor motiverade, engagerade och inspirerade i arbetet. Nu kommer också insikten om att kontorsmiljön spelar roll. Tanken att man aktivt kan använda den fysiska arbetsmiljön för att påverka människor växer sig starkare. Och med den insikten om hur viktigt sambandet mellan fysisk miljö och psykosociala faktorer faktiskt är.

Arbetsplatsen påverkar

Idag vet vi att arbetsplatsen i högsta grad påverkar människorna som jobbar där. Och vi förstår också vikten av en arbetsplatsstrategi, det vill säga – hur en arbetsplats där medarbetaren är den viktigaste råvaran, ska utformas för att bäst bidra till verksamhetens utveckling och mål.

Lokaler handlar inte främst om yta och kostnader. De är verktyg för att förändra, påverka och inspirera. Och det är det som är arbetsplatsstrategi.

En forskares tankar

Vasakronan intervjuar Mats Tyrstrup, phD Handels, om dagens kontorsutveckling och dess konsekvenser.

Är du hyresgäst och har frågor om din fastighet?
Här hittar du den mest efterfrågade informationen och även dina personliga kontaktpersoner.

Hyresgästinfo finns även som app för både iPhone och Android. Med den har du all fastighetsinformation i fickan och kan få hjälp, felanmäla eller kontakta rätt person direkt.
Britt Lindqvist
Chef utveckling Britt Lindqvist 070-261 43 56 · 08-566 205 95 britt.lindqvist@vasakronan.se
Henrik Eriksson
Arbetsplatsstrategi och hyresgästrådgivning Henrik Eriksson 070-968 17 90 · 08-566 207 90 henrik.eriksson@vasakronan.se