Sex frågor till Andreas Ahrens, Museum Director på Disgusting Food Museum

Grundare och initiativtagare Andreas Ahrens har rest överallt, provat mat över hela världen och blivit inspirerad. Och det var den fantastiska matkulturen som vi alla omges av som var vad Andreas ville förmedla till sina besökare med initiativet Disgusting Food Museum. Här får besökaren en intressant och interaktiv upplevelse, och möjlighet att prova på smaker från jordens alla hörn i den så kallade Smakbaren. Förutom i Malmö, finns även en permanent utställning i Berlin och en tillfällig utställning i Bordeaux. Tidigare har de även haft utställningar i Los Angeles, Las Vegas och franska Nantes. Muséet firade precis tre år i Malmö, och den nya lokalen i Södertull invigdes i somras.

Vad är viktigt för er när det gäller era lokaler?

Det viktigaste är så klart läget på lokalen. Vi kan nog inte få bättre läge i Malmö än Södertull. Nummer två är öppna och ljusa lokaler. Här är det många fönster, det är väldigt mycket ljusinsläpp, men lokalen låter oss ändå hålla temperaturen på en behaglig nivå. Det är även viktigt att man kan skapa rätt flöden i lokalen för själva utställningen, och denna lokal är väldigt funktionell. Vi får mycket feedback från återkommande besökare att det verkligen blev ett lyft med flytten till våra nya lokaler, så det är superkul.

Vad tycker ni är bra med ert läge på Södertull?

Södertull är en plats med väldigt mycket folk i rörelse – stora flöden med rätt typ av människor. Vi har besökare i alla åldersgrupper, men de som utmärker sig är åldrarna 20-30, och de rör sig mycket i detta område. De vill utmana sina kompisar, söker nya upplevelser och många är vegetarianer och veganer. Här är riktigt bra flöden också när det kommer till turister eftersom det blir en naturlig passage från centralstation och in mot city. Så utifrån de aspekterna kan Södertull inte bli bättre för oss. Vi har ökat antalet besökare med 130% sedan flytten, vilket är fantastiskt.

Idag har vi lokaler om 300 kvm med mycket ljusinsläpp och bra logistik för att kunna hålla smidiga utställningar och vi har lyckats få ett riktigt bra flöde i lokalerna. Vi behöver begränsa mängden som kommer in, och kan skapa köbildning utanför – men det skapar också en snackis! Vi har även tillgång till kontor och källare i lokalen.

Tidigare har vi haft lokaler borta vid Slagthuset samt vid Caroli vid Radisson Blue, vilket också hade sina fördelar, men inte att jämföra med detta läge.

Har ni några drömgrannar?

Det hade varit trevligt med någon fler aktör inom kategorin aktiviteter eller upplevelser. Det behöver inte innebära att man blir konkurrenter, utan snarare att man kompletterar varandra och det skapar fler anledningar att vistas i kvarteret. En konkret drömgranne är en riktigt bra vegansk restaurang, som man skulle kunna förlänga upplevelsen med. Det hade också passat nuvarande restaurangmix i området väldigt väl.

disgusting food museum

Vad är ditt bästa Södertull-tips?

Klang Market är riktigt trevligt, väldigt bra mat och mysigt häng.

Vad har ni för tankar kring etableringen i Södertull hittills?

Vi berättade om konceptet för Vasakronan och vi hittade och förstod varandra direkt. Vasakronan gillar ju verkligen konceptet och det vi gör, och det hjälper om man är passionerad för samma saker. Kommunikationen blir mycket enklare, och smidigare att lösa eventuella problem som dyker upp längs vägen. Vasakronan är väldigt lyhörda, de förstår våra behov, och anpassar där det behöver anpassas.

Sist men inte minst – vad är det äckligaste du någonsin ätit?

De konstigaste sakerna är nog Casu Marzu, larvosten från Sardinien, Gomutra, kourin från Indien och Musvin från Kina. Larvosten var relativt god, men de två senare var fruktansvärt äckliga.

Södertull – platsen för pionjärer