URBANA EKOTJÄNSTER OCH LEVANDE KAJKANT

Kvarteret Kromet ligger vid Hisingsbrons fäste och med utsikt mot Göta Älv. Det är nästa byggsten i Lilla Bommen-området, som utvecklas i snabb takt för att bli en levande och färgstark stadsdel.

En stadsdel med stor potential

Lilla Bommen-området står inför ett rejält ansiktslyft. På ritborden ligger nya gatuplaner som öppnar upp mot vattnet och tillgängliggör kajerna.  Det planeras för arbetsplatser och bostäder för omkring 25 000 människor samt ett rikt utbud av restauranger, caféer, kultur och service. Hisingsbron och Platinan, områdets första nybyggnad med kontor, hotell och konferens är redan under uppförande, och nu är det dags att planera för nästa byggsten: Kvarteret Kromet. 

Kromet – nästa byggsten i Lilla Bommen

Kvarteret Kromet ligger direkt intill älven vid Hisingsbrons nya fäste och granne med nya Platinan. Här vill vi skapa kontor, bostäder, kultur och service med klimatneutralt sikte inställt. Nu pågår parallella uppdrag. Målet är att det vinnande teamet vidareutvecklar sitt förslag med en projektering 2020 och byggstart under 2021.  

Fyra spännande bidrag för framtiden

Hur ser kvarteret Kromet ut i framtiden? Målet är tydligt. Här ska finnas kontor, bostäder och publika verksamheter, levande stråk och attraktiva mötesplatser. Det är även stort fokus på lösningar för minskade utsläpp av växthusgaser. Siktet är inställt på klimatneutral verksamhet. Fyra arkitektteam har deltagit i parallella uppdrag. Under våren utses ett vinnande team som får ta Kvarteret Kromet vidare till projektering under 2020. Här kan du vad de fyra teamen presenterade för Vasakronan i februari.

Fyra team i parallella uppdrag

43 intresseanmälningar kom in, fyra arkitektteam valdes ut. Parallella uppdrag i samarbete med Sveriges Arkitekter och Göteborgs stad.

• Dorte Mandrup, Bisgaard Landscape, Ramböll
• Helen & Hard, BSK, Funkia création holz, ELU
• Henning Larsen, Kanozi, Mandaworks, Eliath, Sweco
• Sunnerö, Urbio, Cowi

Visionsbild kvarteret Kromet

Co Exist

En av de största träbyggnaderna i världen med plats för co-work, co-live och co-exist. Flexibla, stora kontorsplan och varierade boendeformer samt ett fokus på att skapa en mångfald av mötesplatser. Formen ger en hybrid av ett stadskvarter och två torn. Genom att kombinera dessa två typologier uppnår man stora sammanhängande planer för kontor i den nedre delen och attraktiva lägenheter med god solexponering i tornen. Det är några av idéerna som presenteras av Team Helen & Hard, BSK, Funkia création holz, ELU.

Öppen interiör med mötesplatser. En visionsbild för framtida Kromet. Framtagen av Kanozi och Henning Larsen i parallella uppdrag för Kromet.

The Grow: Ett strå vassare

Så namnger Team Henning Larsen, Kanozi, Mandaworks, Eliath, Sweco sitt bidrag.  De låter Kromet tillsammans med Läppstiftet skapa en karaktäristisk silhuett till staden. Kromet får sticka ut och sträcka ut och tar tillbaka naturen till staden och hamnen i sin gestaltning. Stomme i massivt trä. Det urbana vardagsrummet blir hjärtat i huset och utformat som ett landskap med stigar och platåer från bron till kajen. Kromet rymmer coworking, kontor, bostäder och terrasser.

Unikt kajkantsläge

Kromet har ett unikt kajkantsläge vid Göta Älv. En viktig del i utvecklingen av  kvarteret blir att aktivera och ta till vara på kajens möjligheter för att skapa folkliv och flöden. Gångavstånd till Centralstationen och en framtida ny kvartersstruktur kommer att ge Kromet ett av Göteborgs mest attraktiva lägen. Både för kontor och bostäder. Bilderna visar Kromets placering alldeles intill Hisingsbrons fäste.

KROMET I KORTHET

Fastighet 

Gullbergsvass 16:1

Kommun 

Göteborg

Adress

Gullbergs Strandgata 2-4, 6-8

Lokalytor 

37 500 kvm ljus BTA

Miljömärkning 

Leed Platinum

Byggstart 

2021 – inleds med rivning av befintlig byggnad

Daniel Jighede
Uthyrningschef Daniel Jighede 070-453 01 42 · 031-743 42 24 daniel.jighede@vasakronan.se
Mats Enander
Fastighetsutvecklare Mats Enander 070-559 23 59 · 031-743 42 59 mats.enander@vasakronan.se