Hästskopalatset

I ett av Stockholms bästa lägen skapar vi en hållbar fastighet med historia för en grön framtid och nya idéer.
PÅGÅENDE

Vision

Hästskopalatset är en fastighet i korsningen Hamngatan/Regeringsgatan som bär på en spännande historia. Ritat av arkitekt Knut Danning och byggt under åren 1903 – 1935, utformades Hästskopalatset redan från början till ett modernt affärspalats. Tillsammans med NK-huset är det den enda byggnaden kvar från tiden före Norrmalmsregleringen. Idag har byggnaden en grön kulturhistorisk klassificering.

Vi vill bevara och återskapa den högkvalitativa arkitekturen från när huset byggdes, men med modern teknik, då som nu, och gestaltning som möter dagens höga hållbarhetskrav. Hästskopalatset ska bli en unik, tidlös och personlig plats som andas premium, där klassiska Stockholm möter nya City. Här utvecklas idéer, affärer och människor i ett hållbart hus med historia.

Snabbfakta

  • Fastighet – Hästskon 9
  • Kommun – Stockholm
  • Byggstart – Hösten 2022
  • Inflytt – 2024
  • Lokalytor – 9000 kvm, 3400 är handel och 5600 kontor
  • Miljöcertifiering – Målsättning LEED Platinum.Läs mer om miljöcertifiering
  • Arkitekt – Mimmi Kannel
  • Arkitektkontor – Equator
  • Entreprenad – Totalentrepenad i samverkan med Skanska
  • Finansiering – Projektet har en grön finansiering. Grön finansiering är olika typer av lån där likviden är öronmärkt till gröna tillgångar. Läs mer om vår gröna finansiering

 

Om projektet

Fastigheten är grönklassad vilket innebär att den bedöms vara av kulturhistoriskt värde. Vi vill bevara och återgå till husets ursprungliga 30-tals arkitektur som kommer att synas utåt i fasaden.
Teknik som idag finns högst upp i huset ersätts med ny som placeras i källaren. I dess ställe skapas kontorsutrymmen samt en takterrass där man kan blicka ut mot Stockholms inlopp. Genom att uppgradera fasaden och skapa ny belysning under arkaden mot Regeringsgatan bildas ett nytt stadsrum. Gatuplanet kommer att få ytterligare entré och café mot Regeringsgatan för att skapa bättre flöden och möjligheter till möten. Lägg därtill hängande grönska från balkongerna ovan, som skapar en livfull inramning till byggnaden, så blir Hästskopalatset återigen en självklar och magnifik blickpunkt i betongdjungeln.

En utmaning kommer vara att påverka gatumiljöer, hyresgäster, grannar och förbipasserande så lite som möjligt under denna omfattande ombyggnation.

Projektet Hästskopalatset är totalentreprenad i samverkan med Skanska.

Här hittar du aktuell bygginformation

Hållbarhet

Målet för återbruk är högt i projektet och alla delar av fastigheten, från dörrar till kabelstegar inventeras. Kan det inte återbrukas på plats kan det återbrukas i en annan fastighet eller återvinnas. Undertaksplattor från denna fastighet återbrukas och används till ett annat projekt i Solna. Tekniksystemet byts ut och moderniseras vilket kommer minska energibehovet. All värme och kyla kommer kopplas till en akvifer under kvarteret som använder vattnet i underliggande Brunkebergsåsen. I renoveringen behålls planlösningar så långt det går.

LEED ställer krav på en grönyta om minst 30 % av byggnadens fotavtryck, vilket tillgodoses genom planteringar med artrik växtlighet på balkongerna, kombinerat med sedumtäckta ytor på tak och innergård. Växtligheten är ett välkommet bidrag till citys urbana miljö, både för hyresgäster och för människor som rör sig i närområdet. Det bidrar även till ökad biologisk mångfald.

Hästskopalatset är lätt att nå med kollektivtrafik. Spårvagn och bussar stannar precis utanför. Tunnelbanan utgår ifrån Sergels Torg. Under huset finns Vasakronans cykelservicekoncept vilket gör det bekvämt, tryggt och enkelt att ta cykeln hit. Det betyder att många som ska till och från fastigheten reser med lägsta möjliga CO2-utsläpp.

Vill du veta mer om projekt Hästskopalatset?
Kontakta Therese Hultquist.

Fastighetsutvecklare Therese Hultquist 072-246 67 98 · 08-566 207 89 therese.hultquist@vasakronan.se