Återbruk i förvaltningen – Vasakronans väg mot hållbar fastighetsskötsel

Vasakronan har lanserat ett innovativt återbrukslager för att öka hållbarheten i fastighetsförvaltningen. Detta initiativ bygger på principen att återbruka material och teknisk utrustning internt inom fastighetsbeståndet, vilket bidrar till minskat avfall och minskade kostnader för nyinköp.

Återbrukslager är speciellt utformade för att samla in och registrera produkter som tidigare har använts i Vasakronans fastigheter, men som fortfarande är fullt funktionella. Genom att använda en digital marknadsplats får tekniker och fastighetspersonal enkel åtkomst till dessa resurser, vilket skapar effektivitet och transparens i materialflödena. Produkterna kan snabbt lokaliseras och återanvändas, vilket inte bara minskar avfallet, utan också medför ekonomiska och miljömässiga vinster.

Återbruk inom förvaltningen skiljer sig från projektverksamheten genom att fokus ligger på att underhålla och optimera befintliga fastigheter. Istället för att köpa nya komponenter för tekniska installationer, såsom cirkulationspumpar eller styrenheter, kan fastighetspersonalen först undersöka om motsvarande utrustning redan finns tillgänglig inom bolagets återbrukslager. Denna metod har redan visat sig framgångsrik.

Sedan lagrets officiella invigning i augusti (2024) har flera produkter, däribland cirkulationspumpar och styrenheter, återanvänts inom olika fastigheter, vilket både sparat tid och pengar.

Återbrukslager Garnisonen
Återbrukslager på Garnisonen.

Vårt främsta mål är att det alltid ska vara självklart att återbruka innan vi överväger att köpa nytt.

Emma Ulfsparre, Fastighetsutvecklare Teknik

Logistiken bakom återbruket har också noggrant strukturerats. Teknikansvariga eller inhyrda entreprenörer ansvarar för att demontera utrustning, transportera den till lagret och registrera den digitalt. För Vasakronan handlar detta inte enbart om att optimera flödena inom bolaget – det är också en viktig del av bolagets övergripande hållbarhetsmål. Återbruket är ett konkret steg mot klimatneutralitet 2030, och genom att minska andelen nyköpt material kan bolaget både minska sin klimatpåverkan och skapa en mer effektiv förvaltning.

Ett av de främsta målen med återbrukslager inom förvaltningen är att skapa kontroll och ordning över fastighetsmaterial. Tidigare fanns ofta produkter i olika förråd, utan registrering eller uppföljning. Nu, med återbrukslager och digital registrering, får bolaget en tydligare bild över vilka produkter som finns, hur ofta de återanvänds och vilka produkter som inte längre fyller någon funktion.

– Vårt främsta mål är att det alltid ska vara självklart att återbruka innan vi överväger att köpa nytt, säger Emma Ulfsparre, Fastighetsutvecklare Teknik på Vasakronan. Genom att prioritera hållbarhet i förvaltningen hoppas man på sikt kunna expandera återbruket till att även omfatta externa marknader. Men i nuläget ligger fokus på att säkerställa att produkterna som används i de egna fastigheterna återbrukas så effektivt som möjligt.

Att skapa engagemang och struktur kring återbruk i förvaltningen har varit en central utmaning, men samtidigt en lärorik process. Det har varit viktigt att involvera olika delar av organisationen, från teknikansvariga till projektchefer, för att skapa ett gemensamt mål. Samarbetet mellan projekt och förvaltning har stärkts och återbrukslager har blivit ett viktigt inslag i Vasakronans långsiktiga hållbarhetsarbete.

Har du frågor om återbruk?

Kontakta Emma eller Ebba.

Emma Ulfsparre

Fastighetsutvecklare teknik 076-148 67 47 · 08-782 04 97

Ebba Petersson

Projektledare hållbarhet 076-720 94 35

Här kan du läsa mer om Vasakronans hållbarhetsarbete