Hyresgästinformation

Välkommen till Sverigehuset

Hamngatan 25-27 / Västra Trädgårdsgatan 10-12

Om fastigheten

Byggnaden är känd som Sverigehuset och ligger vid Kungsträdgården och Hamngatan i Stockholms mest efterfrågade läge. Huset har konstnärliga utsmyckningar gjorda av Siri Derkert.

Fastighetens historia

Sverigehuset i Kungsträdgården blev ett av arkitekten och professorn Sven Markelius (1889-1972) sista arbeten. Under flera decennier hade han spelat en central roll i planeringen av Stockholm. Han hade bland annat medverkat i generalplanarbetet med tunnelbaneförsörjda förortscentrum som exempelvis Vällingby och Farsta. Markelius ritade dessutom flera kända byggnader i staden, bl.a. Folkets hus på Barnhusgatan, Stockholms Byggnadsförening på Norrlandsgatan 11, tredje hötorgsskrapan och Familjekollektivhuset på John Ericssonsgatan 6,  alla fina representanter för den funktionalistiska byggnadstraditionen i Stockholmsregionen.

Bakgrunden till Sverigehuset var tanken att under ett tak samla de organisationer som svarade för våra kulturella förbindelser med andra länder; Svenska Institutet, Utrikesdepartementets Pressbyrå, Svenska Turisttrafikförbundet och Stockholms Turisttrafikförbund.

På platsen för det tänkta Sverigehuset i hörnet Hamngatan/Västra Trädgårdsgatan låg en byggnad som under många decennier varit en mötesplats i Stockholms sällskapsliv, nämligen Blanche´s Café och Salonger. I bottenvåningen låg det berömda caféet med veranda ut mot Kungsträdgården och i de övre våningarna fanns utställningssalonger för konst. En och annan stockholmare beklagade sig säkert över beslutet att riva denna ärevördiga institution.

Utifrån idéerna för det nya Sverigehuset var läget naturligtvis ett av de bästa i hjärtat av Stockholm. Att den nya byggnaden skulle inrymma två olika byggnadskroppar var funktionellt betingad: låghusdelen skulle bestå av kontorslokaler och höghusdelen av utställningshallar, filmvisningsrum, bibliotek etc.
Enligt Markelius fick kontorsdelen i hög grad ta hänsyn till närheten av den äldre bebyggelsen utefter Kungsträdgården medan högdelen vid Hamngatan mer skulle knyta an till affärsstråkets stora kommersiella byggnader. Genom att högdelen byggdes ut över gångbanan samtidigt som Hamngatan i övrigt breddades från 18 till 38 m, kom byggnaden att få en mera framträdande plats i stadsbilden. Detta accenturerades av utställningshallens stora fönster som likt stora glasprismor sköt ut mellan fasadpelarna.

Markelius hade först tänkt sig en fasad av marmor men staten ville annorlunda vilket ledde till att fasaden istället fick bestå av betongelement. Ett relativt omfattande arbete lades dock ner på att ge fasaderna en verkan av natursten. Detta gjordes genom en speciell gjutning med gummimattor i formen följt av en överhuggning med hammare och mejsel.

Sverigehuset renoverades 2003-2005. Invändigt byttes el och vvs-installtioner ut och fastigheten fick en ljusare och modernare planlösning. Exteriört återställdes fasaden till ursprungligt skick samt att låghusdelen fick ett helt nytt våningsplan och en ny glasentré mot Kungsträdgården.

Följ länkarna nedan för att se äldre bilder av kvarteret.

Hamngatan västerut 1892

Konstföreningens hus mitten av 1900-talet

Sverigehuset 1971

Hamngatan 25-27 (f.d. 5 A-B) 1967

Västra Trädgårdsgatan söderut 1956

Länkarna går till Stockholmskällan, en webdatabas som samlar källmaterial om Stockholm. Besök gärna sidan för fler bilder och information om Kungliga Trädgården eller andra platser som Du kan vara intresserad av!

Byggt/ombyggt:

1969/

Miljöcertifiering:

LEED Guld (2022)

Kontor:

3 463 m2

Butik:

1 945 m2

Övrigt:

15 m2

Arkitekt:

Sven Markelius

Din lokal

Fastighetsnät & fiber

Den här fastigheten har ett fibernät som ägs av Vasakronan. Det kan användas av dig som hyresgäst för att ansluta din lokal till internet, oavsett vilken internetleverantör du har. Telia och Advania är exempel på två leverantörer som har förberett anslutningar till fastigheten för snabb access.

Läs mer om erbjudanden från Advania och Telia eller om du vill ansluta en annan leverantör Klicka här för mer information

Planerar ni en egen fiberinstallation måste det genomföras i samråd Vasakronans nätadministratör.
Information om fiberdragning Klicka här för mer information

Inomhusklimat

Ventilation, värme och kyla
Fastighetens ventilationssystem är verksamhetsanpassad och har både till- och frånluft med komfortkyla. Både fjärrvärme och fjärrkyla finns i fastigheten.

Vart tredje år genomförs en obligatorisk ventilationskontroll (OVK) för att säkerställa att ventilationen uppfyller kraven från Boverket.

Solskydd
Fastigheten är försedd med utanpåliggande persienner. Har du funderingar kring solskydd för er lokal? Hör av dig till er kontaktperson som kan svara på om hur solskyddet fungerar för just er.

Inomhustemperatur
Vi föds med en inre termostat som är förinställd och gör att vi kan uppleva värme och kyla helt annorlunda än kollegorna. Att skapa ett inomhusklimat där alla trivs blir ibland därför en stor utmaning. Självklart ska temperatur och ventilation vara rätt inställda, men för att lyckas fullt ut med ett bra inomhusklimat behövs även din och er hjälp.
Du som hyresgäst kan i de flesta lokaler själv justera temperaturen efter önskemål. Är du osäker på hur kontakta teknikansvarig som gärna visar hur du går till väga.

Rökning
Rökning är inte tillåten inne i fastigheten samt allmänna utrymmen, som entréer, terrasser, hissar och trappor. Tänk också på att inte stå för nära entréer eller friskluftsintag, så att rök kommer in i fastigheten.
Enligt lag (2018:2088) är det förbjudet att röka vid entréer till lokaler dit allmänheten har tillträde. Förbudet omfattar all rökning, även e-cigaretter och wapes. Beslutet har fattats av Riksdagen som även lägger ansvaret för att rökförbudet efterlevs vid gemensamma entréer på oss som fastighetsägare.
Om entrén till lokalen ligger i direkt anslutning till gatan är det den som har verksamhet i lokalen som ansvarar för rökförbudet. Det innebär exempelvis att affärsinnehavare med egen entré är ansvarig för att informera om att rökförbudet gäller.

I Värdens Pocket kan du läsa mer om inomhusklimatforskning, kroppstemperaturer, kall- och varmblodiga människotyper med mera.

Så gör vi i fastigheten

Avfall & källsortering

Källsortering – en viktig del i vårt miljöarbete
Vasakronan strävar efter att utveckla vårt miljöarbete tillsammans med våra hyresgäster för att både kunna se till att fastigheterna har en god miljöstatus och att kunna reducera vår gemensamma miljöpåverkan. Därför skall en ny avfallshantering implementeras i huset. Affärsansvarig tillsammans med konsult från Svensk Avfallsrådgivning tar kontakt med respektive hyresgäst när det börjar bli dags för uppstart.

Under tiden kan du läsa mer om Vasakronans tjänst Avfallshämtning.

Källsorteringen i huset går i de flesta fall fortfarande till på vanligt sätt i miljörummen: Hyresgäster kan slänga avfall (wellpapp, papper, glas, matavfall och annat pentryavfall samt enstaka elektronikskrot och batterier) i miljöstationen som finns i källaren. Det finns även möjlighet att slänga lättare avfall i återvinningsstationen på entréplan.
Ansvarig entreprenör för sophämtning är Ragn-Sells.

Vasakronan ansvarar för att tillhandahålla uppmärkta fraktioner i miljörummet. Vi ser till att dessa töms och hämtas på vår bekostnad.

För övriga fraktioner gäller att hyresgästen är ansvarig för att tillhandahålla dessa på sitt eget kontor.

Hyresgästen kan beställa egen hämtning via Vasakronans entreprenör Ragn-Sells. Då hämtas avfallet på  hyresgästens kontor  och körs iväg direkt för återvinning. För kontakt med Ragn-Sells, ring 08-795 46 30.  

Tack för att du källsorterar.

Snöröjning & istappstelefon

Snöröjning
Vasakronan ser till att snöröjning sköts inom kvarteret. Omkringliggande gator ansvarar Stockholms stad för.   

Om farliga istappar upptäcks på fastigheten, ring till Vasakronans kundservice, 08-566 20 600.  
Det går även bra att kontakta Istappstelefonen som är en tjänst dit allmänheten kan ringa för att rapportera om farliga istappar, snö/is på tak och mark.
Ring då 020-47 82 77 eller anmäl via hemsidan Istappstelefon.    

Utrymning & brandskydd

Centralt utrymningslarm finns i butiksdelarna. Vid avställning, kontakta Vasakronan.

Systematiskt brandskyddsarbete SBA
Sedan 2001 ska systematiskt brandskyddsarbete hanteras av alla verksamheter. Det är hyresgästens ansvar att:
• Utrymningsplan ska finnas på väl synliga platser i lokalen.
• Släckutrustning finns till hands inuti hyresgästens lokaler (inköp, installation, reparation, underhåll och service).
• Utrymningsvägar hålls fria – gäller även grannars utrymning genom lokalen samt trappor och portuppgångar
• All brandskyddsutrustning (sprinkler, brandlarm, brandsläckare etc.) hålls fria från förhindrande föremål.
• Utse en brandskyddsansvarig samt en utrymningsledare på sitt företag.
• All personal och vikarier känner till utrymningsplanen samt arbetsuppgifter vid brand.
• Rapportera eventuella tillbud till Vasakronan.
• Fylla i en ”Skriftlig Redogörelse av Brandskydd” för berörda verksamheter, som sedan skickas in till brandförsvaret via Vasakronan.
• Du kan läsa mer om vad systematiskt brandskyddsarbete innebär för er verksamhet och få hjälp med att komma igång med just ditt brandskyddsarbete hos 
Stockholms Brandförsvars hemsida.  

Utrymning
Hyresgästen ansvarar själv för återsamlingsplats och brandövningar samt utrymningsvägar, utrymningsplan och släckutrustning i den egna lokalen. För allmänna utrymmen ansvarar Vasakronan för utrymningsvägar och utrymningsplan.

Vill du veta mer om arbetsgivarens ansvar gällande utrymning, läs informationen angående utrymning på Arbetsmiljöverkets hemsida.

Utrustning
Vasakronans hyresgäster har rabatt på brandskyddsutrustning hos ett antal leverantörer. Kontakta Vasakronans kundservice 08-566 20 600 för mer information.

Brandtillsyn
Sker enligt ”Lag om skydd mot olyckor” som trädde i kraft 01.01.2004. Läs mer på Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps hemsida » www.msb.se

Miljöcertifiering

Fastigheten är certifierad på silvernivå enligt LEED, ett internationellt och etablerat miljöcertifieringssystem för byggnader. LEED bedömer flera olika miljöaspekter för fastigheter och lokaler, till exempel energianvändning, klimatpåverkan, avfallshantering och påverkan från transporter.

Att vara hyresgäst i en LEED-certifierad fastighet innebär ett ansvar i brukandet av lokalen och byggnaden för att skapa minsta möjliga miljöbelastning. För att fastigheten ska kunna behålla certifieringen är det viktigt att du som hyresgäst känner till vilka ramar och riktlinjer som gäller.

Om du har frågor är du välkommen att kontakta affärsansvarig på Vasakronan.

Läs mer om LEED-certifiering här: https://www.sgbc.se/certifiering/leed/

Kontoret står för en stor del av verksamhetens miljöpåverkan.
Genom att göra aktiva val kan ni som hyresgäst göra stor skillnad, både när det gäller er egen energianvändning och vår gemensamma miljöbelastning.

När ni hyr lokal av Vasakronan är koldioxidutsläppen från er lokal noll
Många av våra hyresgäster redovisar sin klimatpåverkan i sin års- eller hållbarhetsredovisning och gör därför en klimatberäkning. En vanligt förekommande post i beräkningen är energianvändningen i lokalen. När ni hyr lokal hos Vasakronan kan ni ange noll när ni beräknar denna post eftersom vi förser samtliga våra byggnader med klimatneutral energi. Dock så förutsätter detta att ni använder miljöriktig ”grön” el, se nedan.

Gröna hyresavtal

Vasakronan tecknar idag enbart gröna hyresavtal med sina hyresgäster. Hos branschorganisationen Fastighetsägarna kan du läsa mer om gröna hyresavtal, som är fastighetsbranschens gemensamma avtalsmall för minskad miljöpåverkan från lokaler. Avtalet beskriver vad som är hyresvärdens ansvar, vad som är hyresgästens ansvar och vad som är gemensamt ansvar. Ett grönt hyresavtal tydliggör vilka åtgärder hyresgästen och hyresvärden har kommit överens om för att minska sin miljöpåverkan inom olika områden.

Grön el
I de flesta hus tecknar ni själva avtal med valfri elleverantör för er lokal. Som hyresgäst hos Vasakronan har ni möjlighet att ta del av våra färdigförhandlade villkor hos Entelios/Boo Energi. Om ni väljer att teckna avtal med dem ingår miljöriktig el som produceras av förnybar energi till ett konkurrenskraftigt pris. Vill du teckna ett sådant elavtal kan du kontakta Boo Energi på 08-747 51 70 // post@booenergi.se, alternativt via booenergi.se/teckna-elavtal. Ange rabattkod ”VASAKRONAN”.

Gröna kontorstjänster hos en grönare värd
På https://vasakronan.se/tjanster/ kan du läsa mer om grön flytt och gröna servicetjänster samt ansluta dig och kollegorna till en praktisk och kostnadseffektiv grön bilpool. Du kan också läsa mer om Vasakronans miljö- och klimatarbete under Vårt ansvar.

Vasakronans miljöarbete
Om du är nyfiken på Vasakronans miljöarbete i stort kan du läsa mer under Vårt ansvar.

Säkerhet & inpassering

För att komma in i allmänna utrymmen krävs passerkort och kod.
Porttelefon finns hos de hyresgäster som valt detta som tillval.

Generellt gäller att hyresgästen svarar för sitt eget skalskydd (lås, larm, kortläsare, galler m.m. i den egna lokalen) och uppmanas att kontakta sitt försäkringsbolag för mer information gällande villkoren för sin försäkring.

Lastkaj & leveranser

Leveranser sker via Västra Trädgårdsgatan 10.

Allmänna uteplatser & terrasser

Skötsel av utomhusmiljö
Vasakronan ser till att planteringar, städning av innergårdar samt snöröjning sköts inom kvarteret. Omkringliggande gator ansvarar Stockholms stad för.
OBS! För grillning vänligen kontakta fastighetsansvarig.

Takterrassen
Fastigheten har en allmän takterrass på Hamngatan 27. Har ni inte redan access med er bricka, kontakta kundservice@vasakronan.se för access.

Hyresgäster kan utan kostnad boka takterrassen för jobbevent, afterworks eller liknande. Kontakta bitr. affärsansvarig via kundservice@vasakronan.se för bokning.

OBS! Ej tillåtet med privata evenemang.

Här är några saker att tänka på:

– Terrassen är öppen alla vardagar. På för- och eftermiddagen kan terrassen bokas för events. Under lunchen 11:00–13:00 är terrassen inte bokningsbar.
– Det får vistas max 50 personer samtidigt på terrassen.
– Du kan boka två tillfällen åt gången och bara företagsevent är tillåtet.
– Var noga med att avboka ert tillfälle om ni inte längre önskar nyttja terrassen.
– Skulle något gå sönder under eventet är det du som bokat terrassen som blir ansvarig för att ersätta skadan.
– Lämna terrassen snygg och trevlig. Ta med skräpet och ställ tillbaka möblerna.
– Ingen rökning, grillning, eld eller fyrverkerier på terrassen, tack.
– Parasoll, partytält och drönare får stanna nere på marken.
– Försök hålla en schysst ljudnivå så stör du inte grannen vid bordet eller huset intill.
– Ta det försiktigt. På regniga och kalla dagar kan det bli halt.

Övrig service

Som kund hos Vasakronan har du alltid tillgång till ett brett utbud av servicetjänster genom Coor Service Management. En rad olika tjänster erbjuds, såsom exempelvis reception, posthantering och vaktmästeri.

Länk till Coors Serviceportal

För mer information, kontakta Coor Service Management på telefon 08-553 957 30 eller maila till hyresgast@coor.com

Cykel & service – ta hand om dig själv och din cykel

I vårt nya koncept, Cykel & service, ingår allt som kan göra din cykling eller löprunda enkel och säker. Trygg och kameraövervakad cykelförvaring, omklädningsrum, dusch, förvaringsskåp, torkrum, servicestation, lånecyklar, cykelbutik och cykelservice med ett stort utbud av tjänster.

Läs mer under rubriken kommunikationer & parkering/cyklar (länk)

I närområdet

Service i närområdet

Restauranger
I området finns gott om restauranger för både snabblunch och representationsmiddag. I närområdet finns t.ex. Wokhouse, Ropongi sushi och Panini. I Gallerian finns ett stort urval av lunchrestauranger.
Konferens- och Evenemangsanläggningar.
I området finns även goda konferensmöjligheter, bland annat hos Hamburger Börs , Summit Konferens & Event, Operakällaren och Berns Hotel.
Hotell
Det finns ett par hotell av god kvalitet i närområdet. Här är ett par exempel:
At SIX – Är ett 4.5 stjärnigt hotell beläget på Brunkebergstorg 6.
Hotel Kungsträdgården – Är ett 4 stjärnigt hotell beläget på Västra Trädgårdsgatan 11B
HOBO Hotel – Är ett 3.5 stjärnigt hotel beläget på Brunkebergstorg 4
Handel och Shopping.
När det gäller shopping finns det mesta, inte minst i gallerior och varuhus strax utanför dörren. Ett stenkast bort finns Gallerian och NK. En bit längre upp på Regeringsgatan ligger Mood Stockholm, en galleria fylld med mode, kaféer och restauranger. Vid Hamngatan/Regeringsgatan sätter nyetableringar en ny prägel på stråket med Victoria’s Secret, XXL och UNIQLO i spetsen .
Träning och Hälsa
Fitness24seven – Beläget på Regeringsgatan 59
Sats NK – Beläget på Regeringsgatan 57
Aleris vårdcentral – Beläget på Riddargatan 1

Att ta sig till och från fastigheten

Kommunikationer

Promenadavstånd till några viktiga kommunikationspunkter iStockholm city.
Arlanda Express – 7 min
Citybanan och T-centralen – 5 min
Stockholms centralstation – 7 min
Göteborg 3,5 timmar (via Stockholms Central)
London 3,5 timmar (via Arlanda Express och Arlanda flygplats)

Tunnelbana
Närmaste t-banestation är Kungsträdgården. Det är även nära till T-centralen.

Bussförbindelser
Det finns tillgång till ett flertal innerstadsbussar i direkt anslutning till kvarteret.
För mer information se,
Länk till SL:s webbplats
Länk till SJ:s webbplats

Parkering & laddplatser

Hyresgäster kan kontakta Aimo park på telefon 0771-96 90 06, eller besök www.aimopark.se för att hyra P-plats i närliggande garage.
Besökande till fastigheten hänvisas till allmänna parkeringsgarage i närområdet, exempelvis på Regeringsgatan, Sveavägen och Smålandsgatan.

Cykelparkering

I dagsläget finns inget speciellt cykelrum i fastigheten.

Det är inte tillåtet att parkera sin cykel i trapphus, entréer eller på garageplatser på grund av framkomlighet vid eventuell utryckning. Glöm inte att låsa din cykel. Vasakronan ansvarar inte för eventuella stölder.

Cykelservice – ta hand om dig själv och din cykel
På två ställen i city erbjuds Vasakronans koncept Cykelservice – fullmatat med tjänster som gör din cykling eller löprunda enkel och säker. Trygg och kameraövervakad cykelförvaring, omklädningsrum, duschar, förvaringsskåp, torkrum med eget skåp, servicestation, spolplatta, proffsservice m.m. Du hittar konceptet hos BikePath på Mäster Samuelsgatan 58 (Klara Zenit) och i garageplanet, med entré från Sveavägen 10C (Sergelhusen). BikePath är Vasakronans operatör av Cykelservice, och erbjuder följande tjänster: 
 
Cykelförvaring
Du får tillgång till säker och lättillgänglig cykelförvaring i ett bemannat och kameraövervakat cykelrum i garageplan. Rummet är utrustat med olika varianter av cykelställ, med stöd för framgaffeln och möjlighet till fastlåsning i cykelns ram. Här finns även eluttag för laddning av elcyklar, fast installerade verktyg och luftpumpar för egenservice samt spolplatta för rengöring. 
 
Omklädning/dusch/torkrum underarbetsdagen
Du får tillgång till omklädningsrum och duschar samt ett låsbart skåp med kodlås, som du kan använda under arbetsdagen. Här finns även strykbräda och strykjärn. Vid behov finns även låsbara gallerskåp (ta med eget hänglås) i ett torkrum där du kan förvara dina fuktiga kläder och handdukar. Skåpen töms varje vardagskväll klockan 19, för att så många som möjligt ska kunna använda dem. 
 
Eget förvaringsskåp
Du hyr eget skåp i omklädningsrummet för kläder, skor och annan personlig utrustning. Skåpet har kodlås och du hyr det så länge du vill, vilket innebär att du inte behöver tömma det varje dag. I omklädningsrummet finns även strykjärn och strykbräda.
 
BikePath servicebutik
BikePath har en servicebutik på Mäster Samuelsgatan58. I butiken kan BikePaths personal utföra alla typer av reparationer och service av din cykel. Där blir det även försäljning av cyklar, reservdelar, olika typer av utrustning m.m.  
 
Abonnemang och priser
Du skapar ditt eget personliga abonnemang och väljer de tjänster som passar dig. För mer information och priser, se länk och kontaktuppgifter nedan.   
 
Kontaktuppgifter och mer info
Telefon: 073-503 75 62 (BikePath)
E-post: info@bikepath.se   
Cykelservice KlaraZenit – Vasakronan
Cykelservice Sergelhusen – Vasakronan

Kontakt & Felanmälan

Dina kontaktpersoner

Annika Rissler

Affärsansvarig kontor 070-824 40 15 · 08-782 03 80

Molly Stockenstrand

Bitr. affärsansvarig 076-130 63 75

Martin Görtz

Teknikansvarig 08-782 03 24