Stockholm, City
Sverigehuset
För hyresgäster
Start / Om Vasakronan / Vi utvecklar städer / Våra fastigheter / Kungliga Trädgården 7
Sverigehuset i Kungsträdgården blev ett av arkitekten och professorn Sven Markelius (1889-1972) sista arbeten. Under flera decennier hade han spelat en central roll i planeringen av Stockholm. Han hade bland annat medverkat i generalplanarbetet med tunnelbaneförsörjda förortscentrum som exempelvis Vällingby och Farsta. Markelius ritade dessutom flera kända byggnader i staden, bl.a. Folkets hus på Barnhusgatan, Stockholms Byggnadsförening på Norrlandsgatan 11, tredje hötorgsskrapan och Familjekollektivhuset på John Ericssonsgatan 6, alla fina representanter för den funktionalistiska byggnadstraditionen i Stockholmsregionen.
Bakgrunden till Sverigehuset var tanken att under ett tak samla de organisationer som svarade för våra kulturella förbindelser med andra länder; Svenska Institutet, Utrikesdepartementets Pressbyrå, Svenska Turisttrafikförbundet och Stockholms Turisttrafikförbund.
På platsen för det tänkta Sverigehuset i hörnet Hamngatan/Västra Trädgårdsgatan låg en byggnad som under många decennier varit en mötesplats i Stockholms sällskapsliv, nämligen Blanche´s Café och Salonger. I bottenvåningen låg det berömda caféet med veranda ut mot Kungsträdgården och i de övre våningarna fanns utställningssalonger för konst. En och annan stockholmare beklagade sig säkert över beslutet att riva denna ärevördiga institution.
Utifrån idéerna för det nya Sverigehuset var läget naturligtvis ett av de bästa i hjärtat av Stockholm. Att den nya byggnaden skulle inrymma två olika byggnadskroppar var funktionellt betingad: låghusdelen skulle bestå av kontorslokaler och höghusdelen av utställningshallar, filmvisningsrum, bibliotek etc.
Enligt Markelius fick kontorsdelen i hög grad ta hänsyn till närheten av den äldre bebyggelsen utefter Kungsträdgården medan högdelen vid Hamngatan mer skulle knyta an till affärsstråkets stora kommersiella byggnader. Genom att högdelen byggdes ut över gångbanan samtidigt som Hamngatan i övrigt breddades från 18 till 38 m, kom byggnaden att få en mera framträdande plats i stadsbilden. Detta accenturerades av utställningshallens stora fönster som likt stora glasprismor sköt ut mellan fasadpelarna.
Markelius hade först tänkt sig en fasad av marmor men staten ville annorlunda vilket ledde till att fasaden istället fick bestå av betongelement. Ett relativt omfattande arbete lades dock ner på att ge fasaderna en verkan av natursten. Detta gjordes genom en speciell gjutning med gummimattor i formen följt av en överhuggning med hammare och mejsel.
Sverigehuset renoverades 2003-2005. Invändigt byttes el och vvs-installtioner ut och fastigheten fick en ljusare och modernare planlösning. Exteriört återställdes fasaden till ursprungligt skick samt att låghusdelen fick ett helt nytt våningsplan och en ny glasentré mot Kungsträdgården.
Följ länkarna nedan för att se äldre bilder av kvarteret.
Konstföreningens hus mitten av 1900-talet
Hamngatan 25-27 (f.d. 5 A-B) 1967
Västra Trädgårdsgatan söderut 1956
Länkarna går till Stockholmskällan, en webdatabas som samlar källmaterial om Stockholm. Besök gärna sidan för fler bilder och information om Kungliga Trädgården eller andra platser som Du kan vara intresserad av!
Byggnaden är känd som Sverigehuset och ligger vid Kungsträdgården och Hamngatan i Stockholms mest efterfrågade läge. Huset har konstnärliga utsmyckningar gjorda av Siri Derkert.
Restauranger
I området finns gott om restauranger för både snabblunch och representationsmiddag. I närområdet finns t.ex. Wokhouse, Ropongi sushi och Panini. I Gallerian finns ett stort urval av lunchrestauranger.
Konferens- och Evenemangsanläggningar.
I området finns även goda konferensmöjligheter, bland annat hos Hamburger Börs , Summit Konferens & Event, Operakällaren och Berns Hotel.
Hotell
Det finns ett par hotell av god kvalitet i närområdet. Här är ett par exempel:
At SIX – Är ett 4.5 stjärnigt hotell beläget på Brunkebergstorg 6.
Hotel Kungsträdgården – Är ett 4 stjärnigt hotell beläget på Västra Trädgårdsgatan 11B
HOBO Hotel – Är ett 3.5 stjärnigt hotel beläget på Brunkebergstorg 4
Handel och Shopping.
När det gäller shopping finns det mesta, inte minst i gallerior och varuhus strax utanför dörren. Ett stenkast bort finns Gallerian och NK. En bit längre upp på Regeringsgatan ligger Mood Stockholm, en galleria fylld med mode, kaféer och restauranger. Vid Hamngatan/Regeringsgatan sätter nyetableringar en ny prägel på stråket med Victoria’s Secret, XXL och UNIQLO i spetsen .
Träning och Hälsa
Fitness24seven – Beläget på Regeringsgatan 59
Sats NK – Beläget på Regeringsgatan 57
Aleris vårdcentral – Beläget på Riddargatan 1
Promenadavstånd till några viktiga kommunikationspunkter iStockholm city.
Arlanda Express – 7 min
Citybanan och T-centralen – 5 min
Stockholms centralstation – 7 min
Göteborg 3,5 timmar (via Stockholms Central)
London 3,5 timmar (via Arlanda Express och Arlanda flygplats)
Tunnelbana
Närmaste t-banestation är Kungsträdgården. Det är även nära till T-centralen.
Bussförbindelser
Det finns tillgång till ett flertal innerstadsbussar i direkt anslutning till kvarteret.
För mer information se,
Länk till SL:s webbplats
Länk till SJ:s webbplats
Hyresgäster kan kontakta Aimo park på telefon 0771-96 90 06, eller besök www.aimopark.se för att hyra P-plats i närliggande garage. Besökande till fastigheten hänvisas till allmänna parkeringsgarage i närområdet, exempelvis på Regeringsgatan, Sveavägen och Smålandsgatan.
Är du hyresgäst och har frågor om din fastighet? Här hittar du den mest efterfrågade informationen och även dina personliga kontaktpersoner.
Vi äger, utvecklar och förvaltar kommersiella fastigheter i Stockholm, Uppsala, Göteborg & Malmö. Vår vision är den goda staden där alla människor trivs och verksamheter utvecklas.