Hyresgästinformation

Välkommen till Salomonska huset

Östra Hamngatan 35 / Kyrkogatan 27

Om fastigheten

Kvarteret Snusmalaren byggdes som affärshus i början av 1800-talet. Östra Hamngatan var redan vid den tiden en av Göteborgs förnämsta affärsgator och fastigheten är idag en av få tvåvåningshus som finns kvar längs Hamngatorna.

Fastighetens historia

Fastigheten uppfördes 1826 för handlanden D Wallborg, i två våningar. Wallborgs änka sålde fastigheten 1856 till familjen Salomon som ägde den fram till 1950-talet.

Under 1800-talet gjordes diverse små förändringar av fasaden och gård för handelsrörelser av olika slag. År 1910 tillkom mansardvåningen och gården byggdes över. Strax därpå inreddes en ”kinematograflokal” i bottenvåningen. Biografen hette först Maxim, blev på 1940-talet biografen Roxy och därpå Boulevard Bio som fanns kvar ännu på slutet av 1960-talet.

Under 1920-talet låg Continental konditori och thé-salong på övre våningen. I byggnaden fanns också kontor, två tapisseriaffärer, en skräddare, Rosenlinds Blomsterhandel och Tingbergs cigarraffär.

Huset har sedan förändrats i etapper med stora skyltfönster, arkad som senare byggdes in med mera. Detta är ett av de få tvåvåningshusen som finns kvar längs Hamngatorna. Tomtstorleken är i huvudsak densamma som i slutet av 1700-talet då biskopshuset låg här.

Byggt/ombyggt:

1800/1944

Miljöcertifiering:

LEED Guld (2022)

Kontor:

428 m2

Butik:

1 327 m2

Din lokal

Fastighetsnät & fiber

Fiber och it
Den här fastigheten har ett fibernät som ägs av Vasakronan. Det kan användas av dig som hyresgäst för att ansluta din lokal till internet, oavsett vilken internetleverantör du har. Telia och Advania är exempel på två leverantörer som har förberett anslutningar till fastigheten för snabb access.

Läs mer om erbjudanden från Advania och Telia eller om du vill ansluta en annan leverantör Läs mer här

Planerar ni en egen fiberinstallation måste det genomföras i samråd Vasakronans nätadministratör.
Information om fiberdragning Läs mer här

Inomhusklimat

Ventilation, värme och kyla
Fastigheten har mekanisk till- och frånluftssystem, Komfortkyla och värms med fjärrvärme.
  
Var tredje år genomförs så kallad obligatorisk ventilationskontroll (OVK) för att säkerställa att ventilationen uppfyller kraven från Boverket.
 
Inomhustemperatur
Vi föds med en inre termostat som är förinställd och gör att vi kan uppleva värme och kyla helt annorlunda än kollegorna. Att skapa ett inomhusklimat där alla trivs blir ibland därför en stor utmaning. Självklart ska temperatur och ventilation vara rätt inställda, men för att lyckas fullt ut med ett bra inomhusklimat behövs även din och er hjälp.
Du som hyresgäst kan i de flesta lokaler själv justera temperaturen efter önskemål. Är du osäker på hur kontakta teknikansvarig som gärna visar hur du går till väga. Ta del av våra generella tips för ett bättre inomhusklimat Vad är lagom varmt för dig? – Vasakronan

Rökning
Rökning är inte tillåten inne i fastigheten samt allmänna utrymmen, som entréer, terrasser, hissar och trappor. Tänk också på att inte stå för nära entréer eller friskluftsintag, så att rök kommer in i fastigheten.
Enligt lag (2018:2088) är det förbjudet att röka vid entréer till lokaler dit allmänheten har tillträde. Förbudet omfattar all rökning, även e-cigaretter och vapes. Beslutet har fattats av Riksdagen som även lägger ansvaret för att rökförbudet efterlevs vid gemensamma entréer på oss som fastighetsägare.
Om entrén till lokalen ligger i direkt anslutning till gatan är det den som har verksamhet i lokalen som ansvarar för rökförbudet. Det innebär exempelvis att affärsinnehavare med egen entré är ansvarig för att informera om att rökförbudet gäller.

Så gör vi i fastigheten

Avfall & källsortering

Som ett led i Vasakronans miljöarbete finns, i samarbete med Ragn-Sells, en miljöstation som du når via Kyrkogatan 25.

Här kan du sortera:

  • Avfall till sortering
  •  Matavfall 
  • Wellpapp 
  • Pappersförpackningar 
  • Restavfall 
  • Metallförpackningar 
  • Hårdplast 
  • Mjukplast 
  • Lysrör 
  • Ljuskällor 
  • Småbatterier 

Vasakronan ansvarar för att miljöstationen är i funktion och att tömning sker regelbundet.
 
Hyresgästen ansvarar själv för att avfallet sorteras och töms i miljöstationen. Vid kärlen finns skyltning för att ytterligare vägleda vid sortering.
 
Tomma tonerkasetter, färgband etc. återlämnar du till din leverantör för återvinning. Tänk på att gammal elektronik (t ex mikrougn, datorer, TV och videoapparater) tas om hand av din leverantör, s k producentansvar.
 
Vid större röjningar eller onormalt stora kvantiteter kontaktas Ragn-Sells för att beställa hämtning.
 
Förkontakt med Ragn-Sells, ring 0771 88 88 88 eller besök www.ragnsells.se

Snöröjning & istappstelefon

Snöröjning
Snöröjning och halkbekämpning utförs – på ytor tillhörande fastigheten eller enligt lokala ordningsstadgan – vid behov av Vasakronans markentreprenör. Angränsande ytors skötsel ansvarar Göteborgs Kommun för.
 
Om farliga istappar upptäcks på fastigheten, ring till Vasakronans kundservice på 08-566 20 600.

Det går även bra att kontakta Istappstelefonen som är en tjänst dit allmänheten kan ringa för att rapportera om farliga istappar, snö/is på tak och mark.
Ring då 020-47 82 77 eller anmäl via hemsidan Istappstelefon.

Utrymning & brandskydd

Utrymning & brandskydd

Systematiskt brandskyddsarbete SBA
Sedan 2001 ska systematiskt brandskyddsarbete hanteras av alla verksamheter. Det är hyresgästens ansvar att:
• Utrymningsplan ska finnas på väl synliga platser i lokalen.
• Släckutrustning finns till hands inuti hyresgästens lokaler (inköp, installation, reparation, underhåll och service).
• Utrymningsvägar hålls fria – gäller även grannars utrymning genom lokalen samt trappor och portuppgångar
• All brandskyddsutrustning (sprinkler, brandlarm, brandsläckare etc.) hålls fria från förhindrande föremål.
• Utse en brandskyddsansvarig samt en utrymningsledare på sitt företag.
• All personal och vikarier känner till utrymningsplanen samt arbetsuppgifter vid brand.
• Rapportera eventuella tillbud till Vasakronan.
• Fylla i en ”Skriftlig Redogörelse av Brandskydd” för berörda verksamheter, som sedan skickas in till brandförsvaret via Vasakronan.
• Du kan läsa mer om vad systematiskt brandskyddsarbete innebär för er verksamhet och få hjälp med att komma i gång med just ditt brandskyddsarbete hos Räddningstjänsten Storgöteborg.

Utrymning
Hyresgästen ansvarar själv för återsamlingsplats och brandövningar samt utrymningsvägar, utrymningsplan och släckutrustning i den egna lokalen. För allmänna utrymmen ansvarar Vasakronan för utrymningsvägar och utrymningsplan.

Vill du veta mer om arbetsgivarens ansvar gällande utrymning, läs informationen angående utrymning på Arbetsmiljöverkets hemsida. Arbetsmiljöverket

Utrustning
Vasakronans hyresgäster har rabatt på brandskyddsutrustning hos ett antal leverantörer. Kontakta Vasakronans kundservice 08-566 20 600 för mer information.

Brandtillsyn
Sker enligt ”Lag om skydd mot olyckor” som trädde i kraft 01.01.2004. Läs mer på Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps hemsida MSB – Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Miljöcertifiering

Miljöcertifierad fastighet

Fastigheten ärcertifierad på guldnivå enligt LEED, ettinternationellt och etablerat miljöcertifieringssystem för byggnader. LEEDbedömer flera olika miljöaspekter för fastigheter och lokaler, till exempelenergianvändning, klimatpåverkan, avfallshantering och påverkan fråntransporter.
 
Att vara hyresgäst ien LEED-certifierad fastighet innebär ett ansvar i brukandet av lokalen ochbyggnaden för att skapa minsta möjliga miljöbelastning. För att fastigheten skakunna behålla certifieringen är det viktigt att du som hyresgäst känner till vilkaramar och riktlinjer som gäller.
 
Om du har frågor ärdu välkommen att kontakta dina kontaktpersoner på Vasakronan.
 
Läsmer om LEED-certifiering här.
 
Kontoret står för enstor del av verksamhetens miljöpåverkan. Genom att göra aktiva val kan ni somhyresgäst göra stor skillnad, både när det gäller er egen energianvändning ochvår gemensamma miljöbelastning.
När ni hyr lokal avVasakronan är koldioxidutsläppen från er lokal noll. Många av våra hyresgästerredovisar sin klimatpåverkan i sin års- eller hållbarhetsredovisning och gördärför en klimatberäkning. En vanligt förekommande post i beräkningen är energianvändningeni lokalen. När ni hyr lokal hos Vasakronan kan ni ange noll när ni beräknardenna post eftersom vi förser samtliga våra byggnader med klimatneutral energi.Dock så förutsätter detta att ni använder miljöriktig ”grön” el, se nedan.
 
Grönel I de flesta hus tecknar ni själva avtal med valfri elleverantör för erlokal. Som hyresgäst hos Vasakronan har ni möjlighet att ta del av vårafärdigförhandlade villkor hos Energi Sverige. Om ni väljer att teckna avtal meddem ingår miljöriktig el som produceras av förnybar energi till ettkonkurrenskraftigt pris. Vill du teckna ett elavtal kan du ringa direkt tillEnergi Sverige på 020-354 263 35 alternativt mejla till vasakronan@energi-sverige.se
 
Vasakronans miljöarbete
Om duär nyfiken på Vasakronans miljöarbete i stort kan du läsa mer på Vasakronanshemsida under Hållbarhet

Säkerhet & inpassering

Inpassering
Generellt gäller att hyresgästen svarar för sitt eget skalskydd (lås, larm, kortläsare m.m. i den egna lokalen) och uppmanas att kontakta sitt försäkringsbolag för merinformation gällande villkoren för sin försäkring. Observera att samtliga trapphus ska ses som publika miljöer och dörrar in till dessa ej ska betraktas som skalskydd.
 
Nycklar till Eralokaler ombesörjer och ansvarar Ni själva för.

Rondering
Vasakronan samarbetar med Securitas som ronderar samtliga fastigheter.

Lastkaj & leveranser

Gods tas in via entréer, särskild godsmottagning saknas. Om godset transporteras via hissen, observera maxvikten i hissen.

Inget gods får ställas i i gångar, i trapphus eller framför nödutgångar. 

Allmänna uteplatser & terrasser

Städning
Städning utanför entréer och runt fastigheten utförs av Vasakronans markentreprenör.
Städning av allmänna utrymmen, såsom entréer, trapphus, hissar m m utförs av Vasakronans städentreprenör.
Städning och fönsterputsning av egna lokaler utförs av hyresgästen själv.

Övrig markskötsel 
Skötsel och underhåll av gräsytor, planteringar samt hårdgjorda ytor utförs av Vasakronans markentreprenör.

Övrig service

Övrig service
Vi erbjuder ett flertal olika servicetjänster i tillsammans med olika samarbetspartners.

Servicetjänster Bas, behöver du se till att du har innan du flyttar in i din nya lokal, det kan exempelvis vara elavtal, it, telefoni, kontorsutrustning, lås och larm. Listan kan göras lång, men vi hjälper gärna till och skräddarsyr utifrån era behov.

Servicetjänster Tillägg är ett axplock av de vanligaste tilläggstjänster du kan komplettera med för att förenkla din vardag, exempelvis kontorsvärd, vaktmästeri, konferens, lokalanpassning, parkeringstjänster och cykelservice.

Kontakta kundservice eller din kontaktperson på Vasakronan för mer information om vilka tjänster som finns tillgängliga i just ditt hus.
Läs mer här

Arena – coworking
Vårt coworkingkoncept Arena är speciellt framtaget för er som kund hos Vasakronan. Upplägget är enkelt. Ni tecknar ett medlemskap och får tillgång till representativa och funktionella flexarbetsplatser, lounger för pauser och möten, frukost, gott kaffe, snabb och säker uppkoppling, låsbart skåp och skrivare. Kombinera flera tjänster efter behov som eget kontorsrum eller mötesrum. Ni kan enkelt öka eller minska antalet platser på månadsbasis. Läs mer här

I närområdet

Service i närområdet

Fastigheten finner du mitt i centrala Göteborg, inom Vallgraven. Intill ligger knutpunkterna Brunnsparken och Kungsportsplatsen, på fem minuters promenadavstånd sedan Centralstationen, vilket ger mycket goda kommunikationsmöjligheter åt alla väderstreck. Fastighetens placering på Kungsgatan erbjuder bästa handel och service.
Gallerior som Arkaden, NK och Nordstan, finns också i närområdet.

Att ta sig till och från fastigheten

Kommunikationer

Den närmastehållplatsen är Kungsportsplatsen där flertalet av buss- ochspårvagnslinjer passerar. Fastigheten ligger dessutomnära Brunnsparken och Centralstationen där du har nära till alla kommunalakommunikationer.
 
Merinfo, tidtabeller m.m. finner du på Västtrafik och SJ.
 
Cykelär ett enkelt sätt att ta sig runt på i centrala Göteborg. Runtfastigheten finns det flera Styr & ställ-stationer med cyklar atthyra.

Parkering & laddplatser

Parkering & laddplatser
För att hyra p-platskan hyresgäster kontakta parkeringshuset i Nordstan eller APCOAs parkeringshus Kungsgaraget och P-hus City.


  Besöksparkering finns i dessa P-hus samt i begränsad omfattning på kringliggande gator
.

Cykelparkering

Cykel
I en närliggande fastighet finns cykelrum som du kan få tillgång till. Kontakta Vasakronans kundservice  för mer information: kundservice@vasakronan.se

Det är inte tillåtet att parkera sin cykel i trapphus eller entréer.  

Kontakt & Felanmälan

Dina kontaktpersoner

Jessica Ingelsbo Albaeus

Affärsansvarig kontor 070-968 16 11 · 031-743 42 48

Tilda Gustafsson

Affärsansvarig handel 076-127 17 15 · 031-743 42 99

Kerstin Hogland

Förvaltningsassistent 076-789 56 13 · 031-743 42 45

Dler Najmadin

Teknikansvarig 031-743 42 55