Stockholm, City

Sergelhusen


  • Adresser: Sveavägen 2-10 / Hamngatan 24-32 / Malmskillnadsgatan 9-17, 34-40 / Sergelgången, Hästskon 12 / Mäster Samuelsgatan 37-41 / Sergelhusen
  • Byggt/ombyggt: 1963/2021
  • Miljöcertifiering: LEED Platina (2021)
  • Kontor: 37 389 m2
  • Butik: 11 102 m2
  • Bostäder: 1 675 m2
  • Övrigt: 6 633 m2
  • Arkitekt: Kjell Ödeen
För hyresgäster

Fastighetens historia

Norrmalm har länge varit en plats där människor har bott och verkat. Redan 1289 grundades Sankta Klara Kloster på den plats där Klara Kyrka idag står. Under seklerna har Norrmalm genomgått mängder av förändringar och den kanske största förändringen i modern tid kom Norrmalmsregleringen att stå för.

Omdaningen av Klarakvarteren
1945 fattades beslut om en ny stadsplan för Klarakvarteren, en genomgripande sanering av stadens mest centrala delar, som tyvärr låtits förfalla under många år. Kvarteret Hästskon omfattades i allra högsta grad av planerna. Samtliga byggnader förutom Hamngatan 22 revs och på fastigheten Hästskon 12 uppfördes under 1963–66 det välkända bankhuset efter ritningar av Kjell Ödeen. 

Drive in-bank och full kommers
Under den första halvan av 70-talet fanns Sveriges första och enda ”drive in”-bank i husets garage. Denna blev dock inte så använd som man hade hoppats och fick läggas ner runt 1975. I husets källare fanns även Stockholms största pannrum där man i fyra oljeeldade pannor kunde elda 25 ton om dygnet. Som tur är värms huset idag upp på ett betydligt miljövänligare sätt. 

Uppe på Sveavägen rådde det tidigt full kommers. Där resebyråer och inredningsbutiker ligger idag fanns färghandlare, klädaffärer och matserveringar. Bland annat låg restaurangen Ringbaren, senare Lilla Falstaff, i fastighetens bottenplan. 

Sterilt, slutet och ogästvänligt
Men det stora bankhuset upplevdes tyvärr anonymt och tråkigt av många. Det var ett slutet kvarter, som också skapade en barriär mellan olika delar av city. Dagtid uppfattades området som sterilt och innehållslöst, och kvällstid beskrevs platsen som otrygg. Mätningar visade att många undvek att röra sig här nattetid. Malmskillnadsgatan uppfattades som en mörk och otrygg bakgata som var ogästvänlig, monoton och osäker. 

Nya Sergelhusen öppnar upp och vitaliserar city
Det här ville vi på Vasakronan ändra på. Så snart den dåvarande bankhyresgästen SEB hade lämnat sina lokaler satte vi igång att planera för den omdaning som vi insåg behövdes – både för att skapa attraktiva och moderna lokaler, och för att öppna upp och ge liv åt den här väldigt centrala delen av Stockholm.  

Vi ville vitalisera stadsrummet genom att blanda olika verksamheter och göra plats för attraktiva och aktiva gatuplan. Framför allt ville vi skapa lockande miljöer där människor vill vara, och därigenom en plats som lever under dygnets alla timmar.  

Tre huskroppar och många av nya hyresgäster
Fastigheten Hästskon 12 består av tre huskroppar som vetter mot fyra olika gator – Sveavägen, Malmskillnadsgatan, Hamngatan och Mäster Samuelsgatan. Här erbjuds cirka 57 000 kvadratmeter fördelade på kontor, butiker, företagsbostäder, eventytor och mötesplatser.  

Några av de hyresgäster som har flyttat in, eller är på väg att göra det, är King, Amazon, EY, DLA Piper, Stureplansgruppen, restaurang Jacquline’s och vi själva på Vasakronan. Helt olika företag från helt olika branscher, så nog kommer det bli liv och dynamik i Sergelhusen!  

Mycket jobb – och fokus på hållbarhet
När någon ber oss att kort sammanfatta projektet i siffror blir det faktiskt ganska imponerande. Eller vad sägs om nedanstående projektfakta? 

  • 57 000 kvadratmeter, fördelade på bland annat cirka 37 000 kvm kontor, 12 000 kvm handel och upplevelser samt 34 företagslägenheter.
  • 7 000 skickliga byggare och hantverkare har jobbat i projektet sen starten i juli 2017.
  • 257 000 kilo material, bland annat fasadsten och invändigt byggmaterial har återanvänts i Sergelhusen eller i andra byggprojekt.
  • 5 608 keramikplattor i 220 olika storlekar består den gröna nya fasaden ut mot Hamngatan av.
  • 33 400 trälappar har spikats fast, en och en, på fasaden som vetter mot Malmskillnadsgatan och Mäster Samuelsgatan
  • 60 000 timmar har flaggvakter jobbat. De har sett till att transporter tagits emot på ett säkert sätt under hela dygnet.

Ur ett hållbarhetsperspektiv är vi lite extra stolta över att Sweden Green Building Council har utsett Sergelhusen till Årets LEED-byggnad/projekt 2020 med motiveringen:

”Sergelhuset är ett enastående exempel på ett harmoniskt och integrerat tillvägagångssätt för social och miljömässig hållbarhet med en suverän gestaltning mitt i centrala Stockholm. Projektet är banbrytande inom ett antal hållbarhetsinitiativ, från omfattande bevarande av betongstommen till regnvattenbesparing och innovativa energilösningar.”

Vill du veta mer om projektet och omdaningen av Sergelhusen och hela Sergelstan hittar du ytterligare spännande läsning på Vasakronans webbplats.

Om fastigheten

I utvecklingen av Sergelhusen har Stockholms kanske allra bästa läge tagits tillvara för att skapa ett aktivt och levande city. Det är en historisk förändring av stadens mest centrala plats, där kvarteren runt Sveavägen, Malmskillnadsgatan, Hamngatan och Mäster Samuelsgatan har fått ny funktionalitet, nytt utseende och nytt innehåll.  

Fastigheten består av tre huskroppar som vetter mot fyra olika gator – Sveavägen, Malmskillnadsgatan, Hamngatan och Mäster Samuelsgatan. Här erbjuds idag sammanlagt cirka 57 000 kvadratmeter moderna kontor, butikslokaler, bostäder, eventytor och mötesplatser.

Service i närområdet

Sergelhusens svårslagna läge mitt i Stockholms city erbjuder en mångfald av bra restauranger, butiker, banker, biografer, service m.m.

Här finns restauranger för både snabbluncher och representationsmiddagar. Du behöver inte ens lämna fastigheten för att kunna äta frukost, lunch eller middag på mysiga Jacqueline’s. I huset finns också den härliga takrestaurangen Spesso, som har entré från Malmskillnadsgatan 38. På angränsande Hamngatan och i Gallerian finns också ett stort urval av restauranger. 

I området finns gott om konferens- och eventmöjligheter. På plats i Sergelhusen hittar du det spännande event- och möteskonceptet Sergel Hub. I närområdet ligger också bland annat Hamburger Börs, Operakällaren, Bank Hotel och Berns Hotel. 

När det gäller shopping finns förstås det mesta, inte minst i gallerior och varuhus strax utanför dörren. Ett stenkast bort ligger exempelvis NK, Gallerian, Åhléns och MOOD.

Kommunikationer

Sergelhusen ligger mitt i city, med bara några minuters promenad till Stockholms Centralstation, som erbjuder tunnelbana, pendeltåg, fjärrtåg, flygbussar, Arlanda Express m.m. Flera SL-busslinjer har också hållplatser i nära anslutning till kvarteret.

Några användbara länkar:
Lokal kollektivtrafik (SL)
Fjärr- och regionaltåg (SJ) 
Arlanda Express
Flygbussarna 

Parkering & laddplatser

Det finns ett mindre garage i fastigheten, med infart från Regeringsgatan 55 eller Sveavägen 10C. Maxhöjden vid båda infarterna är 3,10 meter.

Om du har frågor kring fastighetens parkeringsplatser är du välkommen att kontakta biträdande affärsansvarig eller Vasakronans kundservice. 

Fler parkeringsmöjligheter finns i något av de närliggande garagen, till exempel Aimo Park Zenit, Aimo Park Hötorgsgaraget, Parkaden, Konserthusgaraget och P-hus Gallerian. 

Dina kontaktpersoner

Bengt Hasselgren
Affärsansvarig kontor

070-306 35 58 · 08-566 205 58

Skicka e-post
Charlotta de Jong
Affärsansvarig handel

070-968 15 19 · 08-566 205 19

Skicka e-post
Adam Åberg
Bitr. affärsansvarig

073-088 47 84 · 08-566 207 44

Skicka e-post
Johan Ferm
Teknikansvarig

Skicka e-post