Årstidstips handel

Tjänst

Så får du ett schysst inomhusklimat i butiken

Sommarens hetta och vintermånadernas köldknäppar kan vara en utmaning för klimatanläggningarna i våra lokaler för butiker, restauranger och service. Därför har vi samlat våra bästa tips för att få till ett schysst inomhusklimat i butiken. Både för de anställda och för kunderna. Ta en titt och optimera er lokal redan nu för årets alla väder. Frågor? Kontakta Freddy så hjälper han dig vidare.

Sex sommartips för bästa inomhusklimatet i butiken

Sommaren är här med sol och värme. Men i lokalen kan värmen ibland vara besvärlig. Klimatsystemen i Sverige är normalt dimensionerade för att hantera en utetemperatur på max +27 grader och en luftfuktighet på 50 procent. Så vad gör man när det är varmt och fuktigt länge, och systemen kämpar med att hålla nere temperaturen inne i lokalerna?

Vi har samlat sex enkla tips på hur man kan förbättra inomhusklimatet under sommarmånaderna. Vilka tips kan ni använda i just er lokal?

Håll dörrarna stängda

Det kan vara lockande att ställa upp dörrarna en varm dag för att vädra och bjuda in kunderna. Men våga stå emot instinkten! När dörrarna står öppna släpps varmluften in och kyld luft ut, vilket gör att kylanläggningen och ventilationssystemet får kämpa förgäves. Kunderna, de hittar in ändå.

Ställ in sensorerna i entrén

Öppnas dörrarna automatiskt av förbipasserande som inte ska in? Det går ofta att justera avläsningsavståndet på sensorerna. Är gångbanan utanför entrén bred kan du använda krukor på var sida om dörren för att få passerande att hålla lagom avstånd. Kontrollera alltid vilka lokala regler som gäller för dekorationer utanför butiker.

Låt luften flöda fritt

Har du koll på var ventilationsdonen sitter, det vill säga de ventiler med mera som hanterar luften? Se till att de inte täcks av inredningen, varor eller annat som inte ska vara där. I klädbutiker och andra miljöer med mycket textil kan det också samlas damm i frånluftsdonen, dvs galler och dyligt. Håll ett öga på dessa så går det mycket enklare att byta ut gammal varm luft mot sval och fräsch.

Rumsregulatorn – har du koll på den?

Rumsregulatorn är den dosa med temperatur på som ofta sitter i anslutning till entrén till ett rum eller lokal. Den hjälper dig att styra hur luften ska kylas. Men vi är otåliga. När det är för varmt vill vi att det ska bli kallare på en gång. Om du drar ner den i botten märks ingen skillnad direkt, men efter någon timme kommer det att bli för kallt. Och då drar kanske någon annan upp den till max. Det bästa är att dra ner den lite lagom… och vänta. För det tar en stund innan den ger effekt.

Se över belysningen

Vad har ni för typ av belysning i lokalen? Många typer av ljuskällor alstrar mycket värme, inte minst de med några år på nacken. LED-belysning är däremot energisnål och sval, men kan ändå ge ett minst lika inbjudande ljus. Särskilt i mindre utrymmen som provrum och wc:n kan belysningen göra märkbar skillnad på temperaturen.

Se över er belysning för att kolla att ni har det som passar för er lokal. Kontakta oss för att diskutera vad som går att göra hos just er.

Gör en årlig kontroll

I de allra flesta handelslokaler har våra hyresgäster gjort egna installationer för inomhusklimatet, till exempel satt in egna kylanläggningar. Kom därför ihåg att göra en årlig kontroll av att allt funkar som det ska i början av varje säsong. Då blir det bäst för er, för kunderna och för energianvändningen i lokalen. Hör gärna av er för råd och hjälp.

Fem vinterknep för ett optimalt inomhusklimat i butiken

Vintern är här med snö och kyla och när det är kallt ute vill vi gärna komma in till värmen. Men i butiks- restaurang- eller servicelokalen kan kylan ibland vara besvärlig. Temperaturen utanför fönstren sjunker och det känns kyligare både inomhus och utomhus. Så vad gör man när luften blir kall och torr och systemen inte hänger med?

Vi har samlat fem knep för att förbättra inomhusklimatet i er lokal under vintern. Tipsen är enkla, men glöms ändå ofta bort. Vilka kan ni använda hos er?

Håll dörrarna stängda

Det kan vara lockande att ställa upp dörrarna för att bjuda in kunderna under högsäsongen. Men våga stå emot impulsen! När dörrarna står öppna släpps varmluften ut, kylan in och värme- och ventilationssystemet kämpar på förgäves. Även de korta stunder dörren faktiskt förblir stängd gör skillnad. Och kunderna, de hittar in ändå.

Bemästra dörrsensorerna

Öppnas dörrarna automatiskt av förbipasserande som inte ska in? Ofta går det att justera avläsningsavståndet på sensorerna. Är gångbanan utanför entrén bred kan du använda krukor med vintergröna växter på var sida om dörren för att få passerande att hålla lagom avstånd till sensorerna. Kontrollera alltid vilka lokala regler som gäller för dekorationer utanför butiker.

Låt luften flöda fritt

Har du koll på var ventilationsventilerna sitter? Se till att de inte täcks av inredningen, varor eller något annat som inte ska vara där. I klädbutiker och andra miljöer med mycket textil kan det också samlas damm i frånluftventilerna. Håll ett öga på dessa så går det mycket enklare att byta ut gammal varm luft mot sval och fräsch.

Täck inte över elementen

I skyltfönstren vill man ha det snyggt. Men att dölja och täcka in elementen är en dålig idé. Värmen stängs inne, butiken blir kall och en massa energi går till spillo. Så låt elementen komma fram och blockera inte ventilationsgaller där värmen ska stiga upp.

Om ni är osäkra på var just era element sitter eller var värmen kommer upp, hör av er så kollar vi igenom tillsammans.

Se över att allt fungerar

Har ni en ridåvärmare över entrén? I de flesta handelslokaler har våra hyresgäster gjort egna installationer för inomhusklimatet. Kom därför ihåg att göra en årlig kontroll av att allt funkar som det ska i början av varje säsong. Då blir det bäst för er, för kunderna och för energianvändningen i lokalen. Hör gärna av er för råd och hjälp.

Tillsammans mot klimatneutralitet 2030

På Vasakronan tar vi hållbarhetsarbetet på allvar i allt vi gör. Det hoppas vi förstås att ni som hyresgäster redan har märkt. Vi jobbar för att erbjuda lokaler där alla människor trivs och verksamheter utvecklas. De här tipsen är några pusselbitar som hjälper oss att tillsammans lägga en bra grund för den ambitionen. 2019 höjde vi ambitionsnivån och har bestämt oss för att bli klimatneutrala i hela värdekedjan. Till 2030.

Läs mer om vårt arbete för klimatneutralitet i vår färdplan 2030.