Glädje på lösvikt

Många var sugna på glass när Will & The Elephant öppnade sin nya glassbutik i Uppsala. Den ligger i en popup-lokal i gatuplan mitt på nyrenoverade gågatan i Uppsala. Att vara på tillfälligt besök i en popup-lokal är perfekt för en verksamhet som har sin högsäsong under vår och sommar.

Att öppna butik just där var ett självklart val för grundaren Alex Lindgren:

– För oss var det läget mitt på upprustade Kungsängsgatan med ett flöde av människor som lockade. Dessutom var lokalen helt färdig att flytta in i med kassa- och ljudsystem på plats. Det var bara att ställa upp glassboxarna, inreda och öppna portarna. Som att komma till ett dukat bord, säger Alex Lindgren.

Förutom butiker i Uppsala och Jönköping öppnar Will & the Elephant snart sin glassbuffé också i Göteborg, Falkenberg, Halmstad och Ystad. I Göteborg hyr man en lokal av Vasakronan i gatuplan i korsningen Kungsgatan och Östra Hamngatan, vilket är mitt i centrala Göteborg.

– Vår framtidsvision är att skala upp än mer. Vi vill erbjuda glass till alla. Hos oss kan till och med hunden få sig en kula av smaken ”Douglas”, säger Alex Lindgren och tillägger:

– Flexibiliteten med popup-butiker har gjort det möjligt för oss att expandera på kort tid. Det hade inte gått om vi skulle behöva binda oss till längre hyreskontrakt.

Berikar stadskärnan

I en tid då allt fler väljer att flytta sin verksamhet online eller till stora köpgallerior, tror Alex Lindgren att flexibla butikslösningar kan hålla stadskärnan levande och attraktiv för besökare.

– Små och unika butiker som är på besök under sommar- eller vinterhalvåret skapar en dynamisk stadskärna. Det ger ytterligare anledning till att besöka centrum och på så vis hålla staden levande, säger Alex Lindgren.

Glasstokig cirkuselefant del av historien

Utöver en buffé med fler än 100 glassmaker att välja mellan, har konceptet en historia som minst sagt sticker ut. Allt började med en cirkuselefant som visade sig vara tokig i glass.

– I 123 år drev min familj Gröna Lund, och i slutet av 60-talet fick min farmor och farfar en elefant av en gästande cirkus som ville ge oss en present utöver det vanliga. Min pappa, William, och elefanten delade båda kärleken till glass och blev väldigt goda vänner. Tillsammans promenerade de varje dag till Djurgården för att köpa sig varsin glasstrut, berättar grundaren Alex Lindgren.

Se exempel på en annan popup

Läs om Beyond Us – en ny form av handel

Flexibiliteten med popup-butiker har gjort det möjligt för oss att expandera på kort tid. Det hade inte gått om vi skulle behöva binda oss till längre hyreskontrakt.

Alex Lindgren, grundare, Will & the Elephant