Inom stadsplanering talar man om urbana ekosystemstjänster, dvs tjänster som gynnar människor genom ett ökat välmående och förbättrade livsvillkor. Det kan vara ekosystem som tjänar som bullerskydd, tar hand om dagvatten, jämnar ut temperaturer och inte minst bidrar till människors hälsa och välbefinnande.
— I och med vår snabba urbanisering måste vi höja takten på utbyggnad av ekosystemtjänster i städerna. Vi behöver mer växtlighet för att kunna rena luft och vatten, men även för att isolera mot kyla och värme. Ekosystemtjänster är en viktig del av vår framtida livskvalitet, säger Magnus Tengberg, affärsområdeschef för projekt på Vasakronan.
I takt med att städerna förtätas minskar såväl grönområden som förutsättningar för urbana ekosystemstjänster. Obebyggda ytor får ge vika för infrastruktur, bostäder och arbetsplatser vilket betyder att fler människor blir beroende av de krympande grönområden som finns kvar.
— Människor mår bättre av och i gröna områden. Naturen får oss att trivas, stressa av och kan till och med gör oss friska fortare. Det går inte att separera natur från sociala och ekonomiska aspekter. Allt hör ihop. Nu måste vi bara hitta samarbetsformer för ekosystemstjänster i stadsutveckling. Ingen aktör kan driva den utvecklingen ensam, säger Magnus Tengberg.