Det finns många visioner om den goda staden bland de svenska kommunerna. Men många gånger fastnar de i tröga processer. För att nå resultat krävs det bättre samarbete över gränserna. Det är tanken bakom Nätverket för värdeskapande stadsbyggande, som Emma Jonsteg, vd på Utopia Arkitekter, nyligen startat tillsammans med Göran Cars, professor på KTH. Här ska byggbolag, arkitekter, kommuner, fastighetsägare och andra intressenter ingå.
– Nätverket är en plattform för erfarenhetsutbyte. Vi vill att man ska dela med sig av goda erfarenheter och initiativ i nätverket. Vi vill ge verktyg för att förändra, säger Emma Jonsteg
Hon tycker att man måste prata mer kvalitet än kvantitet när det gäller stadsplanering.
– Kommunen skulle till exempel kunna sälja mark utifrån kvalitetskriterier istället för att bara jaga högsta möjliga markpris, menar hon
– Vi måste ta fram stadsplaner som skapar attraktiva miljöer, där vi lägger ner omsorg om de publika utrymmena och där det finns blandade upplåtelseformer. Parker och torg kan tillföra stor nytta och värde i våra liv, men får sällan den omsorg de borde få när det gäller idé och utformning. Och det är också viktigt hur vi skapar bottenvåningar som bidrar till levande gatumiljöer.
Även om arkitekterna är lite kritiska gillar svenskarna sina stadskärnor ganska bra, enligt rapporten ”Den goda staden” som publicerades i maj 2015.